Историческа резолюция на ЕП иска наказания за преследването на Фалун Гонг

Европейски политици призоваха за по-категорична позиция спрямо комунистически Китай в четвърта поред резолюция в подкрепа на популярния в над 100 държави духовен метод

За първи път Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, която иска наказания за продължаващото 25 години преследване на духовната група Фалун Гонг, още известна с името Фалун Дафа. Историческият текст бе приет с мнозинство на 18 януари 2024 г. в Страсбург.

Текстът на резолюция P9_TA(2024)0037 набляга, че ЕС трябва да отказва визи, запорира активи, експулсира от европейски територии и повдига обвинения съгласно международното право срещу извършителите на гоненията на последователи на духовния метод, популярен в над 100 държави, включително България.

Това е ново в сравнение с трите приети досега документи, които единствено призоваваха властите в Пекин незабавно да освободят всички задържани, да прекратят насилственото отнемане на органи и да зачитат законите на КНР и подписаните от източната държава многостранни спогодби.

Ново е и искането за иницииране на международно разследване на репресиите срещу Фалу Гонг.

Втвърден тон?

По време на пленарно заседание в деня преди гласуването шестима евродепутати заявиха позиция срещу преследването на Фалун Гонг от комунистическата партия в Китай. Двама от тях бяха особено категорични.

„Трябва да заемем по-принципна позиция по отношение на китайското правителство“, заяви Мириам Лексман от Групата на Европейската народна партия (Християндемократи).

„Когато говорим за глобалното състояние на сигурността, то отношението ни към Китай трябва да е важен елемент от него.“

Словашката евродепутатка посочи и причините за това: в продължение на десетилетия правителството на Китай преследва хора с различно мнение, като спрямо привържениците на Фалун Гонг прилага различни видове мъчения като инквизиция, електрошокове, лишаване от сън и отвратителната практика на принудително изземане на органи за трансплантация.

Освен лидер в нарушенията на човешките права, през последните години комунистически Китай играе решаваща роля в подкопаването на мира в света, като засилва агресията срещу Тайван в Южнокитайско море и подкрепя Русия и тероризма в Близкия изток.

Маркета Грегорова от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс посочи, че е крайно време на представителите на властта в Пекин, отговорни за преследването, да се наложат икономически санкции, замразят активи и откажат визи.

„Търговските отношения не трябва да са причина да си затваряме очите, когато има принудителна стерилизация на хора и когато им вземат органи“, каза чешката евродепутатка.

И добави: „Крайно време е да спрем да се огъваме пред настояването на Китай, че това са вътрешни въпроси; крайно време е да заемем ясна позиция спрямо Китай“.

Реч на Жосеп Борел, вицепрезидент на Европейската комисия, беше прочетена на заседанието от Никола Шмит, комисар за работните места и социалните права.

„Китай е партньор, конкурент, но също и съперник“, написа Борел, като обясни, че „ние трябва да увеличим своята издръжливост и да се стремим към намаляване на риска“.

Отношенията ЕС-Китай постепенно охладняват от 2020 г. насам, когато световната икономика беше блокирана от Ковид пандемията, тръгнала от източния град Ухан и довела до остър търговски дефицит в ущърб на Европа. Диалогът допълнително се изостри покрай войната в Украйна. Европа и Китай се разминаха и по отношение на ценности: „Китай става все по-затворен към света и по-репресивен у дома… прибягва до икономически натиск, бойкот на европейски стоки и контрол върху износа на критично важни суровини“, се казва в информация на Дипломатическата служба на ЕС от 7 декември 2023 г.

В речта си посветена на дебата за Фалун Гонг, Борел призна, че човешките права остават един от най-предизвикателни въпроси с Китай. Все пак обясни, че по време 24-ата среща на високо равнище ЕС-Китай миналия декември председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са повдигнали няколко отделни случая пряко пред китайския президент Си Дзинпин.

Според Ангел Джамбазки обаче реална промяна в отношението на ЕС към Китай няма, а Европа продължава лицемерно да се интересува единствено от стоките, които купува от Китай. Това родният евродепутат от Групата на Европейските консерватори и реформисти коментира специално за „Новетика“. Джамбазки е един от 42-мата европейски представители, подкрепили проектотекста на резолюцията, сред които е и Илхан Кючюк от Групата Renew Europe.

Лъч надежда

Четвъртата поред резолюция на ЕП беше инициирана и по конкретен случай: тя призова за незабавно освобождаване на Дин Юандъ, бащата на живеещия в Берлин Дин Лъбин.

На 15 декември 2023 г. бащата Дин е осъден на три години затвор в Китай и глобен на стойност китайския еквивалент на 3700 лева. Причината: притежание на книги на Фалун Гонг и информационни листовки.

Синът на пострадалия изрази благодарност към европейските представители за подкрепата.

„Решителността на евродепутатите да сложат край на това престъпление срещу човечеството ми дава надежда“, заяви Лъбин пред Информационния център на Фалун Дафа на 18 януари 2024 г.

„Европейските представители изразиха своето възхищение от мирния начин, по който последователите на Фалун Гонг изобличават шокиращите и жестоки престъпления, на които са подложени.“

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button