Как да направим зимна къщичка за котки (фотогалерия)

Да спасим пухкавите бездомни любимци от студа и влагата на зимата

Настъпването на зимата поставя много от бездомните пухкави любимци на изпитание, защото освен от храна, те се нуждаят и от подслон. А когато си бездомен на улицата, намирането на топло и сухо място може да се окаже проблем.

За това ви предлагам един лесен и бърз начин да направим зимна къщичка за котки, която да им даде така желания подслон и топлина. Изработка отнема не повече от час.

Основно изискване е къщичката да осигурява топлина и защита от влага. Няма да обръщаме внимание на дизайна, защото котките не се интересуват от него.

Необходими са ви следните материали:

1. За конструкцията – кашон, старо, непотребно шкафче или достатъчно голяма пластмасова кутия. Големината подбираме според това колко котки искаме да подслоним. Също трябва да имаме предвид, че котките сами ще трябва да затоплят къщичката си. Ако тя е твърде голяма, това ще е трудно.

2. За облицовка и топлоизолация – пенополистирол (Фибран, XPS, EPS) или други топлоизолиращи панели. Тях може да закупим от всеки строителен магазин, като Praktiker и Mr. Bricolage. Панелите са с различна дебелина, вземете такива най-малко 2 см. дебели. Броят им зависи от размера на къщичката.

3. Една или две ролки алуминиева или метализирана залепваща лента.

4. За хидроизолация – стара завеса за баня, водоизолиращ брезент или мушама.

5. Макетен нож, ножица, линийка и молив.

Отвор

Най-напред трябва направим отвор на къщичката. Ако кутията е дървена или пластмасова, ще ви трябват специални инструменти, с които да изрежете отвора.

Най-лесно е да се използва кашон. Него може да разрежете с макетен нож. Входът не трябва да е много голям, а достатъчен, за да може котката да преминава през него. Целта е запазване на топлината.

За ориентир, направете квадратен отвор с размери 15 на 15 см, като за целта използвайте макетния нож, линията и молива, с които да очертаете отвора. Отворът трябва да е в долната лява или дясна страна на една от вертикалните стени, на около 5-10 см над пода, за да служи и като праг на къщичката.

Отворът трябва да бъде изрязан от три страни, а горната остава, за да стане капаче. То ще послужи за навес над отвора.

За по-добро задържане на топлината, на самия отвор може да закрепите малко парче плат, нарязано на летни и скроено по размера на отвора.

След като входът на къщичката е готов, трябва да направим и покрив: него изработваме, като облепим със залепваща лента горната стена отвътре и отвън.

Ако кутията има някакви празнини (луфтове), е добре да покрием всички ръбове и отвори със залепваща лента, за да предотвратим влизането на студен въздух.

Изолация и навес

Следващата стъпка е да прикрепим топлоизолиращите панели към всяка страна на кутията, като оставим страната с входа последна. Важно е панелите да са плътно прилепнали към кутията. За това ни помага залепващата лента. Не препоръчвам използването на лепила, защото те имат силна миризма, която котките няма да харесат.

Страната с отвора изисква малко повече внимание. Топлоизолиращият панел не бива да покрива навеса на къщичката.

Последната стъпка е опаковането на къщичката с водоизолиращия брезент. Опънете добре брезента по страните на къщичката, иначе при сняг и дъжд по неравностите ще се събира вода.

Най-лесно е да разкроите парчето брезент по размера на стените, като всички краища се събират в долната част на кутията. Когато стигнете до стената с входа на къщичката, изрежете брезента по контурите на отвора. Тук има една важна подробност.

Навесът трябва да е добре облепен с водоизолиращия брезент. Тъй като той ще е в пряк контакт с водата и влагата навън, трябва добре да го опаковате от всички страни, за да не се намокри.

С помощта на залепващата лента направете така, че навесът на отвора да застане под 90 градуса спрямо стената на кутията. Така навесът няма да задържа вода и сняг.

Инсталиране на къщичката

Поставете кутията на място, обичано от котките. Изберете го така, че да е защитено от вятър, и да не е оживено. Колкото по-закътано и тихо, толкова по-добре.

Също не поставяйте къщичката директно на земята. Сложете я стабилно върху тухли или други плоскости.

В къщичката е добре да постелите парче стар плат или топла дреха. Това ще създаде не само уют, но и ще помогне на котките по-лесно да затоплят къщичката.

С това задачата е изпълнена.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

16 коментара

 1. Eeeee…. супер идея, браво на автора…. ще споделяме. И ние имаме няколко бездомни пухкавели около къщата. Храним ги ама зимата си е премеждие за тях. За това още утре се заемаме с къщичката.

  1. Надявам се хора да се възползват от идеята, защото зимата котета си мръзнат на студа. А в България отношението към животните като цяло е много лошо.

 2. Минала година направих една много сполучлива, сега с дъждовете пак се чудех с какви подръчни материали. Благодаря, все едно ми прочетохте мислите 🙂

  1. И аз ви благодаря за това, че имате сърцето да помагате на мъничетата по улиците! Имаме нужда от повече любов и доброта в сърцата си. И вие сте пример за това!

 3. Това ми прилича на измиване на съвестта. Ако уличната котка, на която някой с умиление хвърля храна и прави къщичка, просто бъде прибрана в нечий дом, то това наричам грижа. И отговорност – ще е нужно и ходене при ветеринар, обезпаразитяване, ваксиниране, регулярно!
  Но е много по-лесно да се дистанцираш, а хранителни отпадъци можеш да подхвърляш, без това да ти струва нещо, а и без да се интересуваш дали остатъците от твоята храна са подходящи за котка.

  1. Не всяка котка, ще иска да бъде затворена в апартамент между 4 стени. Особено, ако е израснала на улицата. Наистина, големия град крие много опасности за пухкавите мъничета. Но в крайна сметка, ние се опитваме да помагаме с каквото можем, и направата на една такава къщичка може да бъде решение за някое мъниче да намери сухо и защитено от вятъра и студа място. Тук идеята не е самото направяне на къщичката, а по-скоро да покажем, че когато я направим, ние сме помислили за някое друго същество и сме излезли от водовъртежа на егоистичното мислене.

  2. Келеме, първо помогни на животинките, после хвърляй кал по хората, които им помагат, както и доколкото могат!

   1. Е нали това правим… Явно нр стр разбрали нещо..но дя напишете нвкоя псувня, която са ви я публикували, това сте го рвзбрали.

 4. По добре е на сухо и в къщичка, отколкото мокри, гладни и премръзнали на улицата. Прибрах до сега 5 от улицата, но около нас има много до кофите за боклук, кв.Бояна София.

  1. Да, същото е положението и в моя квартал, но не се предавам. Купувам суха храна. В Кауфкланд-а има малко по-евтина. И всеки ден им слагам. Ще ви кажа. Има една китанка, която храня от лятото. Под главата около вратлето отпред нямаше никаква козина. Не знам от какво е. Но след като почнах да я храна редовно, след няколко месеца тя възстанови козината си. Хората ми казват, че поради липса на витамини и е отслабнала имунната система, но с храната тя се е самолекувала когато е поемала редовно питателна храна. За мен това е най-голямото щастие, да видя една душа в този побъркан свят да бъде направено така, че да се почувства по-добре. За това си заслужава всяко усилие. Отнема само 10 мин да отида до кофите и наоколо да им сложа храна.

 5. Съседите от блока гонят котките махат и кашоните и водата но Бог вижда на всеки делата Рано или късно всичко ще и се върне тъпкано

  1. Да, за това не може да се направи много освен да опитайте да ги вразумите, но междувременно може да потърсите място където тези къщички или където храните обгрижвате вашите животни да бъде безопасно за тях

  1. Къщичката става и за кучета, просто съобразете отвора и големината на къщичката.

 6. Най-трудно е да вкарам пухените вътре. Най-лесно вандалите да я разрушат. 😭За сега едно куче я хареса😂и живее вътре(поне е на сухо в дъжда)

  1. За съжаление винаги има хора които са против добрите и хубави неща но това не трябва да ни отчайва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button