Европа трети път осъди убийствата за органи в държавни болници в Китай

Трима български евродепутати участваха в подготвянето на документа, който предизвика и реакция от комунистически Пекин

ЕС и неговите държави членки да предотвратят трансплантационния туризъм на свои граждани в Китай и да преразгледат условията за сътрудничество, изследвания и обучение с китайските институции в областта на медицината и трансплантацията.

Това постанови резолюция на Европейския парламент (ЕП) от 5 май 2022 г., която за трети път осъди продължаващата практика на комунистическия режим в Пекин да убива представители на групи, които счита за неудобни и преследва – последователи на духовното движение Фалун Гонг, уйгури, тибетци и християни – с цел физическото им елиминиране и извличане на огромни печалби от продажбата на органите им.

Новата резолюция 2657(RSP) надгражда предишните две по същата тема – писмена декларация WD0048 от 2016 г. и резолюция 2981(RSP) от 2013 г. – като също отчита влошаването на състоянието на човешките права в КНР и данни, че тази неетична практика продължава.

Как се случва насилственото отнемане на органи? Дисидентите са арестувани и отвеждани в центрове за задържане, концентрационни лагери и затвори. Мнозина, успели да се отърват от т.нар. превъзпитателни институции, разказват как са им вземани кръвни проби и правени медицински прегледи, включително на състоянието на вътрешните органи и очната роговица – чест обект на трансплантация. Причината едва ли е грижа за здравето. Резултатите се въвеждат в бази данни и когато се появи нуждаещ се от трансплантация пациент със съвместими кръвна група и тъкани, затворникът отива на заколение.

Фалун Гонг са сочени като основните жертви – това показват събраните доказателства, а причината е, че последователите са многобройни, не крият своите убеждения и поддържат телата си в добра форма с редовна медитация и морално извисяване. Нещо повече, трансплантациите в Китай се увеличават с 300% именно след 1999 г., когато започва преследването на духовната група.

Държавната търговия с органи в Китай не е ново явление. Още през 2001 г. китайски лекар свидетелства пред Конгреса на САЩ, че правителството на КНР използва органи от екзекутирани затворници без тяхно съгласие. Пекин отрича това до 2005 г., когато Хуан Дзиефу, тогавашният заместник здравен министър, признава, че повечето органи за трансплантация са получени от осъдени на смърт затворници – официално 10 000 на година. И въпреки че през 2015 г. Пекин обяви, че спира тази практика, международни разследвания изчисляват между 60 000 и 90 000 трансплантации годишно, съдейки по данни от болничната мрежа. А китайците не даряват органи по културно-религиозни причини, тъй като вярват в единение на тялото и душата.

Тогава откъде лечебните заведения получават „при поискване“ и в необичайно кратки срокове (до две седмици, а по света се чака години!) толкова много свежи и съвместими органи? Единственото обяснение според изследователите е, че органите идват именно от т. нар. затворници на съвестта, които в Китай са милиони.

Българска подкрепа

„Това е абсолютно нечовешко и неприемливо от всяка гледна точка“, заяви пред „Новетика“ евродепутатът Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти.

„Да подкрепя резолюцията ме мотивира елементарното човешко усещане, че базовите човешки права трябва да бъдат спазвани.“

Заместник-председателят на ВМРО е един от тримата български представители в ЕП, участвали в подготвянето на текста и гласували „за“ неговото приемане: другите са Ева Майдел от ЕНП и Илхан Кючюк от „Обнови Европа“. Андрей Ковачев от ЕНП също я подкрепи. 

„Това е престъпление и сериозно посегателство върху правата на човека и неприкосновеността на човешкото тяло – за което трябва да се знае и да бъде осъдено, за да да не се допуска в бъдеще“, каза Ковачев специално за „Новетика“.

По наша молба, от офиса на Ева Майдел коментираха, че тя се е включила в инициативата, тъй като „насърчаването и зачитането на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава са универсални ценности“. И че макар документът да няма правни последствия, отправя силно политическо послание.

Такова послание е и замразяването ратификацията на търговското споразумение между ЕС и Китай, заради нарушения на човешките права. Но то не спира отделните държави членки на Съюза да търгуват с източната държава.

Така този подход се оказва неспособен да спре убийствата на над 1 милион души от 2000 г. насам. Експерти наричат тези убийства „геноцид“, а резолюцията предполага, че те може да се равняват на „престъпления срещу човечеството“.

Как да спре геноцидът

„Трябва да има много по-силна публична видимост на този проблем“, смята Ковачев, защото „сега за много хора той е нещо абстрактно и някои дори не вярват, че той съществува“.

За да се „приближи“ темата до българската аудитория и наши сънародници да не пътуват до КНР за трансплантация, е необходимо постоянно напомняне, казва родният евроделегат.

„Информацията трябва да се повтаря, да не се забравя, регулярно да се приемат такива призиви и резолюции, и то не само в ЕП, но в парламентите на всички цивилизовани държави. Mедиите да се интересуват от темата и да се излъчват репортажи по обществени и частни телевизии. За да може обществото да знае за този проблем. Също да бъде повдигнат в българския парламент.“

Джамбазки се изказа доста по-критично. Според него, Западният свят може да реши проблема, но няма желание.

„Западът може да постави условия [на Китай], например да каже, ние няма да търгуваме с вас, ако вие не спрете да правите това. Може ли да го направи? Може. Ще го направи ли? Не, разбира се. Те предпочитат да си купуват евтини стоки, нищо че са произведени с робски труд и очевидно с кървава следа, и не ги интересува нищо друго. Просто трябва да се засрамят и едва тогава това нещо може да спре.“

Според политика-патриот, подкрепил и писмената декларация от 2016 г., оттогава нищо не се е променило и комунистически Пекин действа по същия начин.

„Това е вече трети документ на ЕП по темата. После ще дойде 33-ти и 333-ти… и нищо няма да се промени. Тези документи нямат правна стойност и освен изразяване на възмущение, няма да доведат до никакви действия.“

Единственият начин е ЕП да призове ЕК да преосмисли своята търговска политика спрямо Китай, и Джамбазки възнамерява да работи за това. Що се отнася до България, тя може да подпише Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на човешки органи и да обнови закона за трансплантациите.

Редица държави вече промениха законодателството си: Италия, Белгия, Испания, Норвегия, Израел. На 28 април 2022 г. Великобритания обнови закона си за здравеопазване, с което ще държи отговорни свои поданици, замесени в насилствено отнемане или трафик на органи. Висш кралски адвокат предупреди на 3 май 2022 г. медицинските университети, болници, журнали и компаниите продаващи медицински продукти в Обединеното кралство, че може да се въвлекат в престъпления срещу човечеството, ако бъдат свързани с престъпления с човешки органи от Китай.

Отговорът на Пекин

Отзвукът от новата резолюция достигна и Пекин, и предизвика мълниеносна реакция от Мисията на КНР в ЕС. В изявление от 6 май 2022 г. говорител на Мисията заяви, че документът „единствено показва, че ЕП се е превърнал във форум за разпространяване на фалшива информация“.

„Това т.нар. ‘насилствено отнемане на органи’ в Китай е голяма лъжа, която култът Фалун Гонг и антикитайски сили разказват, за да дискредитират Китай, да мамят международната общност и прикрият същността на култа. Китай е държава, управлявана от върховенството на закона и китайският закон забранява стриктно продажбата на човешки органи и незаконни трансплантации.“

Китайската комунистическа партия (ККП) преследва Фалун Гонг от 1999 г. насам, въпреки документирания и признат от самите власти изцяло положителен ефект на практиката върху здравето и морала на хората. Групата – наброяваща през 90-те години близо 8% от китайското население (100 милиона души) – е единствената в КНР, която вече 23 години устоява на невиждан натиск, лъжовна, насаждаща омраза пропаганда, и призовава – по изцяло мирен начин и със законни средства – властите в Пекин и международната общност да спрат гоненията.

През годините, групата винаги е демонстрирала абсолютна аполитичност. Единствената цел на последователите е да се самоусъвършенстват – т.е. да подобряват своите характер според принципите Истинност, Доброта, Търпение, и здраве с помощта на пет медитативни упражнения. ККП политизира движението, като го обявява за враг на народа и нарочва за елиминиране.

Именно благодарение на ползотворния си ефект и нетърговски характер, Фалун Гонг днес е популярен в над 100 държави, включително България, и се радва на широка подкрепа от местните общности и правителства. Опитите на Пекин да изнесе преследването зад граница – сплашвайки местни политици и активисти, и саботирайки техните усилия да подкрепят Фалун Гонг – обикновено биват изобличени и още повече уронват репутацията на комунистически Пекин.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button