От Леголенд до Woke-ленд

Легендарното LEGO се включи в кампанията за индоктриниране на децата

Легендарният производител на сглобяеми играчки LEGO не пропусна да влезе в унисон с инерцията на „woke“ надпреварата за индоктриниране на децата.

Ако досега сте считали, че пластмасовите LEGO блокчета нямат сексуална ориентация, явно сте се заблудили. Или пък сте прекалено консервативни.

Кой би допуснал, че играчка-конструктор може да бъде предназначена за нещо повече от стимулиране творческото въображение на деца от всяка възраст? Очевидно LEGO има отговор на въпроса.

Базираната в Дания компания съобщи на 20 май 2021 г., че пуска в продажба най-новия си продукт – комплект градивни елементи в цветовете на дъгата, символ на ЛГБТ и трансджендър обществото, с название „Всички са страхотни“ („Everyone is Awesome“).

Изявлението гласи: „С голям ентусиазъм разкриваме новия комплект LEGO ‘Всички са страхотни’, защото ценим всеки LEGO строител.“

Матю Аштън, създател на играчката и вицепрезидент на компанията, писа в Twitter, че целта му е била да направи „елементарна малка играчка с въздействащо послание за любов, приобщаване и приемственост“.

В подробно изявление на сайта на LEGO, Аштън допълва, че идеята му да създаде такава играчка произлиза от необходимостта ЛГБТ общността да бъде по-широко представена сред децата.

„С продукти като ‘Всички са страхотни’ хората ще се убедят, че нещата се подобряват и има място за всеки. За мен беше много важно да представим продукт с послание, с което наистина можем да се гордеем.“

Играчката се състои от 346 елемента. Сглобени, те представляват стена в цветовете на дъгата, с добавени черно, кафяво, бледосиньо, бяло и розово. Комплектът се допълва от 11 човешки фигурки в същите цветове.

Дизайнерът разкрива и идеята зад цветовете на конструктора.

„Включихме черен и кафяв цвят, за да представим расовото разнообразие в ЛГБТ общността. Добавили сме също бледосиньо, бяло и розово, в знак на подкрепа и приемственост към трансджендър сексуалната общност.“

Всички фигурки, освен една, са безполови, тъй като намерението е те да „изразяват индивидуалност, която същевременно остава завоалирана“.

Лилавата фигурка със стилизирана перука, тип „пчелен кошер“ е с ясно изразен пол.

„Умишлено създадохме лилавата трансджендър (драг) кралица в чест на екстравагантната страна на ЛГБТ общността. Надяваме се, че сглобяването ще е удоволствие и наслада за окото, както и че ще донесе радост в живота на хората.“

Новият LEGO конструктор ще бъде пуснат в продажба на 1 юни 2021 г., в чест на първия ден от месеца, посветен на движението за гей-гордост (гей-прайд) в САЩ.

1 юни е и международен ден на детето, затова остава да се замислим дали гей-прайд е единствената причина датският производител да избере точно тази дата.

Възможно е темата за ЛГБТ да бъде представена и в увеселителните паркове „Леголенд“, въпреки че те не са 100% собственост на компанията, която произвежда играчките.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик. Следвайте Деси Иванова в Gab Social: @dessika

Свързани статии

4 коментара

  1. Еми да си нпарвят лего ако искат и от кални фигурки, въпроса е, кой ли ще им го копува. Но да, въпроса тук е принципен.

      1. Сайта, който цитирате е от самите Лего, така че, няма как да им се вярва. Разбира се, че ще кажат така. Цитирайте ми някой независим източник за Лего и тогава може да обсъждаме. Пък и не е нужно да се обиждаме, нали уж сме цивилизовани , или не сме?

  2. Познавам лично едно момченце, което осиновиха от Силистра в Швеция на 4 годишна възраст. Сега е на 20 години и от две години е жена. Вие мислете както искате, аз съм убедена, че ако си беше останал в Силистра, щеше още да е момче. Широката пропаганда, която се разгръща от парадите през рекламите за дрехи, та сега и в играчките, явно работи. Погледнете статистиката, недоволството от дадения пол, т.н. gender dysphoria на английски, за последните 10 години се е качила с 1500% сред тийнейджърките в Швеция. ЛГБТ общността притиска политиците да разрешат на деца на 15 години да сменят с оперативна намеса пола си без знанието на родителите – за някои това води до тежки психични разстройства и самоубийства. Но вие спете спокойно. Пропаганда ли е това? Да, дизайнерът сам си казва, че целта е да вмъкнат тази шарения на полове и ориентации в детската главичка. Имам ли основания да очаквам, че това ще увеличи броя на ЛГБТ членовете? Имам, на базата на горните наблюдения. Откъде ще се вземат тези нови членове? От тези, които са изложени на пропагандата, или от тези, които не са, ако въобще има такива? Ако не е легото, то ще е реклама, книжка или филмче, каквито усърдно се издават. Аз и да не купя легото, види се, ще става все по-трудно да намеря детска градина, където не са го купили с голяма гордост от напредничавостта си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button