Ангел Джамбазки за Северна Македония: ЕС и САЩ работят за Путин

Натискът за еврочленството на Северна Македония трябва да е върху Скопие, а не София, защото РСМ виновно не изпълнява договора за добросъседство, казва българският евродепутат

Темата „Северна Македония“ отново е на дневен ред, след като вчера върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи на ЕС, Жозеп Борел, заяви, че блокирането на Северна Македония и Албания за ЕС е подарък за Путин и че преговорите трябва да започнат преди края на юни, когато изтича френското председателство на ЕС.

Възможно ли е България да се съгласи РСМ да започне преговори за членство в ЕС, въпреки че Скопие не изпълнява договора за добросъседство? Как може да стане това и кога? Чии интереси обслужва външната политика на ЕС и САЩ? И България ли е единствената пречка пред старта на преговорите?

По тези горещи теми разговаряхме с Ангел Джамбазки, евродепутат, заместник-председател на ВМРО и председател на делегацията на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент (ЕП).

Новетика: Как ще коментирате думите на Борел, че блокирането на Северна Македония и Албания за ЕС е подарък за Путин?

Ангел Джамбазки: Това изказване е подарък за Путин. То показва пълната несъстоятелност на т.нар. външна политика и дипломация на Европейския съюз. Колко неподготвен, нагъл и арогантен трябва да си, за да не виждаш, че с този натиск и обиждайки, унижавайки и наранявайки чувствата на 7 милиона българи по отношение на Северна Македония, ти обслужваш политиката на Путин? Всъщност, Борел работи за Путин. Американското посолство в София също работи за Путин, американската външна политика работи за Путин. Тези, които се опитват да ни притискат по темата „Северна Македония“ – защитавайки между другото тезите на Кремъл, защото ние знаем, че македонизмът е сръбско изобретение, прилагано над 70 години от Кремъл и от руската външна политика, а сега взето на въоръжение от САЩ и ЕС – в момента работят за политиката на руския президент.

Ако американците наистина искаха РСМ да започне преговори за членство в ЕС, нямаше ли да се обадят на четиримата си „служители“ в Скопие и да им кажат: „Момчета, трябва да започнете преговори с България. Хайде сега, утре сутринта рано променете си конституцията и вкарайте българите в нея, до обяд променете си учебниците по история и да ги видим напечатани, а до вечерта да сте приключили с всички обидни паметни плочи и реч на омразата“. Мислите ли, че не могат да го направят? И мислите ли, че групата хопове в Скопие няма да го изпълнят, пляскайки с ръце? Ще го направят, разбира се.

Тук истинските въпроси са: защо това не се случва и защо натискът е върху България? Защо натискът не е върху кремълската креатура и структура, наречена Република Северна Македония? Като си дадем отговор на тези въпроси, ще разберем какво се случва всъщност.

Новетика: Според Борел, преговорите трябва да започнат преди края на юни?

Ангел Джамбазки: Явно тези хора не се интересуват от собствените си правила. Те са готови и се отказват от единствената смислена европейска ценност, т.нар. Копенхагенски критерии. Те добре знаят, че в РСМ се мачкат човешките права на македонските граждани с българска националност и самосъзнание, но не ги интересува. Това не е ли лицемерно? А вие се чудите защо Борел не следва правилата и договореностите, в които е влязъл самият ЕС. Те очакват ние, българите, да бъдем покорни изпълнители на техните заповеди, нанасят огромна щета, отблъскват всички нормални български граждани от идеята за ЕС и ги превръщат в евро-фоби, западно-фоби и ЕС-фоби.

Новетика: ЕС може ли да окаже натиск на България за РСМ?

Ангел Джамбазки: Никой няма право да оказва натиск на България: нито Жозеп Борел, нито Урсула фон дер Лайен. Вместо това те трябва да се държат с нас уважително и партньорски. Това е така, защото самият ЕС е част от договора за добросъседство и сътрудничество между Република България и РСМ. И защото ЕС – колкото и клоунски да е в момента – има принципи, които казват, че когато една държава иска да бъде кандидат-член, не трябва да има проблеми със своите граждани на своята територия. Има ли РСМ проблеми с македонските българи с национално самосъзнание? Категорично да. Доказани са. Отговаря ли това на критериите? Категорично не. Ами значи няма начало на преговори.

Новетика: България ли е единствената несъгласна за започване преговори за еврочленство на РСМ?

Ангел Джамбазки: Ние имаме основанията да сме несъгласни. Но много други държави също не желаят това да започне, крият се зад гърба ни и тайничко се радват, че не се случва. Франция, например, никога няма да допусне РСМ и Албания да станат членове на ЕС. Нидерландия също. Тези държави нямат намерение да приемат когото и да било. Тяхната игра е една измама. Те искат да кажат: „Ето, започваме преговори с Албания и Македония – въпреки войната, въпреки инфлацията“… те искат да „откраднат“ една измислена, фалшива победа, с която да залъжат собствените си избиратели и да си сложат етикет, че са направили нещо велико: започнали са това разширение на ЕС – то никога няма да завърши, но тях това не ги интересува.

По-специално, Франция и Нидерландия имат проблеми със своите бежански колонии от мюсюлмани. Проблемът им ще стане още по-голям, ако приемат Македония и Албания.

Новетика: Според външния ни министър, Скопие обмисля „конкретни предложения“ към България?

Ангел Джамбазки: Скопие просто трябва да изпълнява договора! Това не е битпазар. Какви предложения очаква министър Генчовска? Нейната работа като външен министър е да отстоява българската позиция, а не да чака предложения от хора, които не изпълняват договора. Най-добрият начин да отстоява българската позиция е като просто не се появява и не казва нищо. Скопие виновно не изпълнява договора. Българската позиция е гласувана от НС и съгласувана с МС, и това е единствената вярна позиция. Работата на Генчовска е по никакъв начин да не отстъпва от тази позиция.

Новетика: Възможно ли е България да „пусне“ Скопие за ЕС, без РСМ да е изпълнила договора?

Ангел Джамбазки: Да. Достатъчно е на съвета на външните министри по общи въпроси – когато председателят попита дали всички са съгласни на провеждане на първа междуправителствена конференция с РСМ (което означава начало на преговори за членство), Генчовска просто да не вземе отношение. Това е единственият случай, когато тя трябва да стане и да каже „не“, а след това да седне и да не казва нищо повече. Защото ако българският външен министър не възрази, преговорите започват. Не са необходими гласувания в НС или МС, това е процедурата. Договорът за добросъседство остава в сила и ние можем да се позовем на него по-нататък в преговорите, като наложим вето.

Такъв съвет е насрочен за края на май или началото на юни, във връзка с предаването на европредседателството от Франция на Чехия в края на юни. Поведението на външния ни министър на този съвет ще бъде истинският тест за правителството по темата „Северна Македония“.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

1 коментар

 1. Македонската православна църква изненадващо бе призната от Вселенската патриаршия под името Охридска архиепископия. В съобщението, дошло от Истанбул днес се казва, че терминът „Македония“ и всякакви други негови производни са изключени и тази църква се признава само с името „Охридска“.

  Под Божия Мост
  Ще се свири кантата „Охрид“
  Този свещен Български град
  Е част от България стара !

  Не ще заличите България
  Със святи – ТЕ „Кирил и Методий“
  И техния ученик Светия Климент Охридски
  Учил народа на четмо и писмо !

  Кантата на Българския род
  Ще звучи под „Божия мост“
  За черноризците войни
  От Православие бойно !

  Този Български народ
  С нови имена пред Църковен олтар
  Камбана се бие под „Божия мост“
  България живей със своя народ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button