Dominion и кръгът от фирми, замесени в изборни измами

Какво е участието на Dominion, Smartmatic, Sequoia и Scytl в президентските избори в САЩ?

Пролибералните масови медии в САЩ продължават да твърдят, че Джо Байдън е новоизбраният президент. Популярните медии в България не изостават и също препредават идващото от САЩ.

Но докато тази невярна информация залива виртуалното пространство и се вменява на хората, започват да излизат все повече факти за противоречия около производителите на софтуер и машини за гласуване на компанията Dominion Voting Systems.

Подозренията в изборни измами възникнаха след разкритието, че 6000 гласа в традиционно републиканския окръг Антрим, щата Мичиган, са погрешно приписани на Джо Байдън вместо на Тръмп.

Dominion отрекоха бъг в софтуера си и приписаха инцидента на човешка грешка. Това обаче не сложи край на съмненията.

Темата се разрасна, когато се оказа, че софтуер и машини на компанията са били използвани във всички най-важни за развръзката на изборите щати: Мичиган, Джорджия, Невада и Пенсилвания. Там разликата в гласовете между двамата кандидати е минимална.

Dominion в щата Джорджия

Начинът за използване на системата на Dominion в окръг Фултън е увеличил максимално риска от нарушаване на сигурността ѝ.

За това свидетелства Хари Хърсти, експерт в областта на електронното гласуване и наблюдател на изборите за Сенат в щата Джорджия на 9 юни и на балотажите на 11 август.

Сканирането на подадените бюлетини е действало със забавяне в църквата Пийчтри в Атланта. Това, според Хърсти, е винаги подозрително, тъй като може да е признак за изпълнение на програмен код без необходимата оторизация.

На 11 ноември, държавният секретар на щата Джорджия, Брад Рафенспергер, обяви цялостно повторно преброяване и одит на всички подадени бюлетини в президентските избори.

„Разликата е толкова малка, че налага пълно преброяване на ръка във всеки окръг“, каза Рафенспергер пред медията Liberty Sentinel. „Това ще помогне за изграждане на доверие.“

Джо Байдън води пред Тръмп само с 0,3% в щата.

Dominion и уволняването на директора на Агенцията по киберсигурността Крис Кребс

Въпреки инцидента с Dominion, Агенцията по киберсигурността на САЩ (CISA) обяви на 12 ноември, че „изборите на 3 ноември са били най-сигурните в американската история“.

Броени дни по-късно Тръмп уволни директора на агенцията, Крис Кребс и изтъкна в Twitter като причина, че твърдението му е „много невярно“.

От CISA обаче пропуснаха да споменат, че компанията Dominion е член на Kоординационния съвет за изборна инфраструктура в агенцията: единият от двата отдела, отговорни за изявлението.

Друг член на CISA е компанията за машинно гласуване, Smartmatic, и тя също буди сериозни притеснения.

Ролята на Smartmatic

Трите основни компании, ползвани за сортиране гласовете в изборите за президент в САЩ, са Election Systems & Software (ES&S), Dominion Voting Systems и Hart InterCivic.

На тях се пада преброяването на 92% от подадените гласове, като делът на Dominion е 40%.

Има обаче и четвърта компания: Smartmatic Electoral Management System. Тя се прочува за пръв път през 2004 г., когато нейни системи се ползват в президентските избори във Венецуела.

На 16 ноември 2020 г. адвокатът на предизборната кампания на Тръмп и бивш федерален прокурор, Сидни Пауъл, публикува клетвени показания на бивш член на националната охрана на венецуелския президент Уго Чавес.

Този служител описва заговор между Smartmatic и Чавес с цел неговото преизбиране. Същият софтуер бил използван и през 2013 г. за гарантиране победата на Николас Мадуро.

Свидетелят разказва, че софтуерът на Smartmatic тайно манипулирал гласове, без да оставя следи: замаскирал вота на гласоподавателя в машината и след това изкарвал желания резултат до края на изборния ден. По този начин нито един глас не можел да бъде проследен до отделен физически избирател.

Продуктите на Smartmatic са в основата на софтуера и продуктовия дизайн на всяка компания за сортиране на изборни резултати, включително Dominion, казва още свидетелят, цитиран от медията Epoch Times.

Dominion и Smartmatic си партнираха през 2010 г. и 2013 г. на изборите във Филипините, които изобилстваха с неизправности и софтуерни бъгове.

Sequoia Voting Systems

Освен със Smartmatic, Dominion се компрометира с още една свързана с нея компания.

През юни 2010 г. Dominion придобива Sequoia Voting Systems от Smartmatic, въпреки че последната е замесена в скандала с изборни измами във Венецуела през 2004 г.

Smartmatic пък купува Sequoia от британската компания De La Rue през 2005 г. Сделката предизвиква разследване от Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) заради възможна връзка между Smartmatic, Sequoia и венецуелското правителство. Накрая Smartmatic продава Sequoia на SVS Holdings за необявена сума.

Фалиралата испанска компания Scytl

Над 800 окръга с население от 78 милиона гласоподаватели в щатите Колорадо, Джорджия, Ню Джърси, Калифорния и Тексас са използвали машини за гласуване на базираната в Барселона, Испания компания Scytl. Това пише на нейния сайт.

Учудващо, Scytl е подала документи за обявяване в несъстоятелност през 2020 г., твърдят източници в интернет.

Фирмата е също свързана с Джордж Сорос и с Демократическата партия, разкри медията American Thinker на 9 ноември 2020 г. Основателят на Microsoft, Пол Алън, е инвестирал в нея 40 милиона щатски долара (66 милиона лева) през фирмата си Vulcan Capital, пише същата медия.

Има твърдения, че продуктите на Scytl може да са въвлечени в изборни измами.

На 15 ноември 2020 г., конгресмен Луи Гомерт от щата Тексас, заяви, че Scytl са нарушили сигурността на президентските избори, тъй като са съобщили бройки вотове, идващи от сървъри в чужбина.

Медията American Thinker писа още, че манипулации са документирани в щатите Тексас и Кентъки по време на избори съответно през 2018 г. и 2019 г. Софтуерът бил на компанията ES&S, а данните са били прехвърляни на сървъри на Scytl.

Подобно на Dominion, Scytl има дълга история на измами в избори в различни държави, включително инжектиране на вирус тип backdoors в избирателния софтуер, твърди медията GreatGameIndia.

Според председателя на Федералната избирателна комисия на САЩ, Трей Трейнър, измамите с гласоподаватели се извършват в щатите, където все още се броят бюлетини, и президентските избори през 2020 г. в САЩ са незаконни.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button