Ограничителни мерки за пътуване в Европа

Правила за пътуване в условията на коронавирус в 44 европейски държави

Акценти

В условията на втора вълна от COVID-19, Европа въвежда все по-строги мерки с цел предотвратяване разпространението на коронавируса.

Част от тези мерки засягат въздушния транспорт. Правителствата препоръчват международни пътувания само при необходимост. А туризмът е на практика мъртъв.

Средният брой пристигащи полети в Европа е спаднал с близо 67 процента в сравнение с миналата година. Това се дължи главно на по-строгите пътнически ограничения във Великобритания, Франция, Германия и други дестинации в Европейския съюз (ЕС), разкриват данни на агенцията за маркетингови проучвания CIRIUM. Авиокомпаниите свиха своите операции и заземиха самолети.

По-долу ви предлагаме най-важната информация, която ви е небходима при пътуване по въздух в европейските държави, изредени по азбучен ред.

Поради динамично променящата се ситуация, ви напомняме, че най-добрият източник са правителствените сайтове. Където е възможно, сме ги предоставили.

Австрия

В зависимост от държавата пристигате, трябва да покажете отрицателен тест за COVID-19 или да се подложите на доброволна карантина. Австрия е ограничила в голяма степен влизането на граждани на трети страни, включително жители на САЩ и на държави, които не са членки на ЕС или на Шенген. За повече информация посетете официалния туристически портал на Австрия.

Албания

British Airways отмени полетите си от Тирана до Лондон до началото на декември 2020 г. Lufthansa Airlines и Austrian Airlines намалиха броя седмични полети от и до Тирана до 18 декември. При влизане в страната не е необходимо да покажете отрицателен тест за COVID-19. От 15 октомври е задължително носенето на маски на обществени места, на открито и закрито. Правилото важи за всяко лице на възраст над 11 години. За повече информация вижте сайта на посолството на САЩ в Албания.

Андора

Андора е суверенна държава без излаз на море на Иберийския полуостров, граничеща на север с Франция и на юг с Испания. Ако пътувате или летите от и до Андора, трябва да приложите ограниченията за пътуване за Франция и Испания. Ако пътувате от Андора до Франция, трябва да попълните онлайн пътническо разрешително.

Ако пътувате от Андора до Испания, трябва да попълните следния онлайн формуляр.

За повече информация посетете следните правителствени уебсайтове на Андора, Испания (Каталуния) и Франция.

Беларус

Поради увеличаване на случаите на COVID-19 в страната, на 1 ноември Беларус временно затвори границите си за чужденци. Пристигащите от определени държави трябва да се подложат на доброволна карантина. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ в Беларус.

Белгия

За влизане в Белгия трябва да попълните задължителен формуляр. От 1 август всички пристигащи и транзитно преминаващи, които се очаква да пребивават на територията на страната поне 48 часа, трябва да попълнят следния формуляр. За повече информация посетете сайта на Министерството външните работи на на Белгия.

Босна и Херцеговина

За да влезете в Босна и Херцеговина като чуждестранен гражданин, ще ви е необходим отрицателен тест за COVID-19 (PCR), направен през последните 48 часа. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ в Босна и Херцеговина.

България

България следва насоките на Световната здравна организация (СЗО) и на Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията. За влизане в страната ще ви е необходим отрицателен PCR тест от последните 72 часа. За повече информация посетете единния информационен портал относно мерките за борба с COVID-19 в България.

Великобритания

Великобритания е силно засегната от пандемията от коронавирус. От 5 ноември са в сила нови ограничения за цялата страна. Тъй като ситуацията в Обединеното кралство се променя бързо, посетете сайта gov.uk за актуална информация за пътуване до Великобритания.

Германия

Германия налага ограничения за влизане от голям брой държави. Пристигащите са задължени да се самоизолират за 10 дни. За повече информация посетете сайта на германското правителство.

Гърция

В Гърция е в сила забрана за влизане в страната до 30 ноември 2020 г. заради с разпространението на COVID-19. Властите са обявили 24-часови ограничения за движение, нощен полицейски час, спиране на много бизнеси и развлекателни дейности, има забрана на събирания, а ресторантите могат да работят само за доставка по домовете. Ограничени са пътуванията между отделни региони в страната. Маски се изискват навсякъде, както на закрито така и на открито. За допълнителна информация посетете официалния туристически портал на Гърция.

Дания

За влизане в Дания трябва да имате медицинско свидетелство с отрицателен PCR тест за коронавирус (COVID-19). Той трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането в страната. Ако не сте датски гражданин, важат различни правила за влизане в Дания в зависимост от това дали държавата, от която пристигате, е определена като отворена, забранена или с висок риск. За повече информация посетете сайта на датското правителство за COVID-19.

Естония

В Естония ще ви пуснат само ако сте без симптоми на COVID-19 или пристигате от страна-членка на ЕС, Шенген, Великобритания или Северна Ирландия. Допускат се граждани на малък брой държави извън споменатите зони, но в този случай е възможно поставяне под карантина. Сайтът Visitestonia предоставя актуална информация.

Испания

Ако пътувате до Испания, трябва да попълните и подпишете специален формуляр за здравен контрол, наречен FCS, независимо от националност и възраст. Пристигащите от САЩ или друга държава с висока степен на заразяване с COVID-19 трябва да представят отрицателен PCR тест. За повече информация вижте сайта на Министерство на здравеопазването на Испания.

Исландия

Исландия е част от ЕС и Шенген и следва съответните мерки. В страната не се допускат граждани на САЩ. За повече информация посетете правителствения сайт за пътуване до Исландия.

Италия

В Италия е обявено извънредно положение до 31 януари 2021 г. За повече информация посетете сайта на италианското външно министерство.

Кипър

Ако пътувате до Кипър и нямате PCR тест направен до 72 часа преди пристигането, ще бъдете тествани на място за собствена сметка. Цената на теста е 85 евро (166 лева). Дори да имате валиден PCR тест, може да ви изберат за тестване за COVID-19, независимо от коя държави пристигате. Ако тестът ви се окаже положителен, ще ви изолират в специална, осигурена от властите, сграда.

Ако имате отрицателен тест, трябва да се самоизолирате по местожителство в продължение на 14 дни и да си направите PCR тест след дванадесетия ден съгласно заповед на Министерството на здравеопазването на Кипър.

Ако сте в самоизолация и трябва да напуснете дома си по спешност, първо трябва да се свържете с лекар или се обадите на телефон 1420.

Ако след пристигане в Кипър, пътници от вашия полет имат положителни тестове, може да бъдете подложени на допълнителна задължителна карантина или мерки за самоизолация.

За повече информация посетете сайта на правителството на Кипър за COVID-19.

Косово

За влизане в Косово е необходим отрицателен тест за COVID-19 (PCR). Пристигащите от страни с висок риск (съгласно официален списък на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията) трябва да покажат отрицателен тест за RT-PCR. Тест не е необходим за транзитно преминаващите, които напускат Косово до 3 часа. Тези пътници представят самолетен билет и подписват декларация. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ в Косово.

Латвия

Преди да влязат в Латвия, всички пътници трябва да попълнят онлайн декларация, с която потвърждават, че ще се придържат към установените епидемиологични мерки за безопасност. На летището в Рига няма специални здравни проверки за пристигащите пътници. На граждани на САЩ е забранено да влизат в Латвия по несъществени причини като туризъм. За повече информация посетете правителствения сайт на Латвия за коронавируса.

Литва

Литва е под карантина на цялата си територия от 7 ноември до 29 ноември 2020 г. Страната допуска чужденци на своя територия съобразно списък с държави оцветени в червено, жълто и зелено. Допускат се граждани Европейската икономическа зона. За повече информация посетете официалния сайт на Литва за коронавируса.

Лихтенщайн

Изискванията за влизане в Лихтенщайн са същите като за Швейцария.

Люксембург

Ако влизате в Люксембург по въздух от държава извън ЕС, трябва да покажете резултат от тест за COVID-19. В страната се допускат граждани на ЕС, жители на ЕС и жители на някои други държави. За повече информация посетете официалния сайт на Люксембург.

Малта

Малта не изисква тест за COVID-19 при влизане в страната. Разделя държавите на червени, жълти и зелени. Ако идвате от жълта страна, ви е необходим документ за отрицателен PCR COVID-19 тест от последните 72 часа. За повече информация посетете официалния сайт за пътуване до Малта.

Молдова

От 1 септември Молдова изисква 14-дневна карантина за пътници, пристигащи от страни от „червена зона“, включително САЩ. Министерството на здравеопазването на Молдова актуализира списъка на страните от „червената“ зона всеки две седмици. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ в Молдова.

Монако

Всички пътуващи до Монако, включително държавите-членки на ЕС, Обединеното кралство, Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн, Исландия, Сан Марино, Андора и Ватикана трябва да съобщят за своето пристигане на специален COVID център. Възможно е да им бъда наложена 14-дневна карантина. Изключение правят пристигащите от Франция. За повече подробности посетете официалния сайт на Монако за коронавируса.

Нидерландия

Националните граници остават отворени. За пристигащите от някои държави се налага 10-дневна карантина. За повече информация посетете сайта на Нидерландия за коронавируса.

Норвегия

Министерството на външните работи на Норвегия съветва да не се правят ненужни пътувания до 15 януари 2021 г. Изключения се правят само за граждани на Скандинавието и Шенген, които отговарят на изискванията на Норвежкия институт за обществено здраве. За повече информация посетете сайта на норвежкото министерство на външните работи.

Полша

Полша не налага карантина за пътници в рамките на ЕС. За повече информация посетете официалния сайт на Полша за коронавируса.

Португалия

От 6 ноември насам Португалия е в извънредно положение. Над 100 общини (в Лисабон и Порто) са частично затворени. Преди да се качите на борда на самолет за Португалия, трябва да имате отрицателен тест за COVID-19, направен в рамките на 72 часа преди полета. За повече информация посетете официалния сайт на Португалия за коронавируса.

Сан Марино

Влизането в Сан Марино става през Италия. Вижте изиксванията за Италия.

Румъния

За влизане в Румъния не е необходим отрицателен тест за COVID-19. Маските са задължително на открито и закрито. В страната е в сила закон, даващ право на правителството да поставя лица под карантина и домашна изолация. Карантината се прилага спрямо лица, които се връщат от райони с висок епидемиологичен риск или са имали контакт със заразени. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ в Румъния.

Русия

Всички чужденци, пристигащи в Русия, трябва да имат отрицателен PCR тест от последните 72 часа. Не се допускат граждани на САЩ. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ в Русия и сайта на националния аеро превозвач Aeroflot.

Сърбия

Всички чужденци, желаещи да влязат в Сърбия от Северна Македония, Хърватия, България или Румъния, трябва да предоставят отрицателен PCR тест от последните 48 часа. Ако влизате от друга дръжава, не се изисква PCR тест. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ в Сърбия.

Словакия

До Словакия можете да пътувате само ако имате роднини със словашко гражданство, получили сте разрешение от словашките власти за влизане в страната или отговаряте на условия, постановени от Европейската комисия. Ако пристигате в Словакия от държава с висок риск, трябва да се регистрирате. За повече информация посетете сайта на словашкото правителство за коронавируса.

Словения

Правителството на Словения разделя държавите на червени, жълти и зелени и налага определени ограничения при преминаването на държавните граници. За повече информация посетете правителствения сайт на Словения за коронавируса.

Северна Македония

Страната няма ограничения или изисквания за тестване при влизане. Няма вечерен час. По граничните пункове, включително летищата, се прави скрининг на преминаващите. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ в Северна Македония.

Украйна

От 28 септември чужденци имат право да влизат в Украйна с представяне на застрахователна полица за покриване разходи за евентуално лечение на COVID-19. За повече информация посетете официалния сайт на Украйна за коронавируса.

Унгария

Влизането в Унгария е силно ограничено. Държавите са разделени на червени, жълти и зелени. На пристигащи от червени и жълти страни се налага 10-дневна карантина. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ в Унгария.

Финландия

Финландия не изисква PCR тест при влизане в страната. При нея важат всички мерки като в останалата част от ЕС и Шенген. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ във Финландия или сайта на финландското външно министерство.

Франция

Всички пристигащи във Франция са тествани на летища и пристанища. Маските са задължителни в обществения транспорт. За повече информация посетете сайта на френското правителство за коронавируса.

Хърватия

За да влезете в Хърватия, трябва да имате отрицателен тест за COVID-19 (PCR или серологичен тест за антитела) от последните 48 часа. При тест от преди над 48 часа, пристигащите имат право да влязат в Хърватия, но ще им бъде издадена заповед за самоизолация и ще трябва да бъдат тествани отново на местно ниво за своя сметка.

При липса на PCR тест при пристигане, пътниците ще трябва задължително да се самоизолират под карантина за период от най-малко 7 дена, преди да могат да си направят нов PCR тест. Пътуващи без PCR тест при пристигане, които откажат да си направят такъв на място, ще бъдат принудени да се самоизолират за 14 дни. Цената на PCR теста в Хърватия варира от 130 щатски долара (214 лева) до 300 щатски долара (495 лева), а резултатът е готов до 24-48 часа.

Пътуващите трябва да представят и попълнен формуляр за влизане в Хърватия. За повече информация посетете сайта на посолството на САЩ в Хърватия.

Черна Гора

Влизането на чуждестранни граждани в Черна Гора става при много специфични условия. Подобно на други европейски държави, Черна Гора разделя страните на категории в зависимост от количеството заразени. За повече информация посетете сайта на Черна гора за коронавируса.

Чехия

В Чехия е обявено извънредно положение. Всички пристигащи в Чешката република подлежат на класификация въз основа на нивото на риск на държавата, от която пътуват. За повече информация посетете сайта на Министерство на здравеопазването на Чехия.

Швейцария

При влизане в Швейцария не се изисква отрицателен PCR тест. Ако пристигате от държава с висок риск, има определени ограничения. За повече информация посетете сайта на Държавния секретариат по миграцията на Швейцария.

Швеция

При влизане в Швеция няма изискване за карантина на пристигащите в Швеция. Препоръчва се носенето на маска по летищата и на обществени места. За повече информация посетете сайта на Швеция за коронавируса.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button