Истината за „Черните животи имат значение“

Убийствата на невъоръжени чернокожи провокираха хиляди да излязат по улиците на американските градове, за да протестират срещу полицейското насилие спрямо афроамериканци. А фразата „Черните животи имат значение“ („Животът на чернокожите е от значение“, Black Lives Matter, BLM) стана синоним на тези протести.

Повечето протести протичат мирно. Има обаче някои демонстранти, които подстрекават към насилие, расова нетърпимост и са поддръжници на войнственото, предимно ляво, антифашистко политическо движение „Антифа“. Именно те продължават да получават медийно внимание.

Медиите, в крайна сметка, не биха искали да показват с месеци мирно протестиращи граждани, нали? Та кой би гледал такива новини? Те биха били толкова скучни! Също в тях няма да има сензация и противопоставяне на една социална група срещу друга, а това се търси така упорито от всяка популярна медия, с цел привличане на по-голяма аудитория и в надпревара за още по-голяма финансова печалба.

В тези новини ще липсва и така желаната от някои класова борба, подклаждана от расово разделение. Медиите, станали изцяло зависими от зрителски рейтинги и в това да са първи в новините, често се интересуват единствено от тези условия, вместо каква е истината или фактите.

Какво имам предвид? Неотдавнашно проучване на Gallup установи, че 65 процента от възрастните в САЩ подкрепят протестите, а 53 процента смятат, че протестите „ще помогнат“ на обществената подкрепа за равенство и расова справедливост.

Това показва, че американското общество е единодушно по отношение на целта на протестите. И това е именно в резултат на формирането на общественото мнение от медиите.

Но написа ли някоя медия, че мирните протести бяха буквално засенчени и откраднати от грабители, бунтовници и банди на „Антифа“, които постоянно подхранват и изпълват медийните репортажи за така нареченото социално разделение?

А обърна ли някой внимание, какво представлява BLM?

Според Уикипедия, BLM е „децентрализирано политическо и социално движение, застъпващо се за ненасилствено гражданско неподчинение в знак на протест срещу инциденти на полицейска жестокост и всякакво расово мотивирано насилие срещу чернокожи. […] По-широкото движение и свързаните с него организации обикновено се застъпват срещу полицейското насилие спрямо чернокожи, както и за различни други промени в политиката, за които се смята, че са свързани с освобождението на чернокожите“.

Трябва да се отбележи обаче, че горното описание е на движението BLM. Отделно от него има и организация с подобно име. Движението и организацията не са едно и също нещо.

Официалното наименование на организацията е Black Lives Matter Global Network Foundation, и тя е основана от Алиша Гарза, Опал Томети и Патрис Кулорс.

Почти невъзможно е да се разбере с какво точно се занимава организацията BLM и как харчи приходите си от дарения. Но едно е ясно: тя получава много пари, и то от компании като Amazon, Microsoft, Nabisco, Gatorade, Airbnb и музикалния лейбъл Warner Records.

В рамките на няколко месеца от началото на протестите, фондацията BLM е получила милиони долари: 250 000 щ.д. (415 000 лв.) от Microsoft, 500 000 щ.д. (830 000 лв.) от Airbnb, 500 000 щ.д. (830 000 лв.) от Nabisco.

За заплати ли отиват тези средства? Или за повишаване на гражданската ангажираност? Или за социални програми за нуждаещи се семейства? Изглежда, че никой не знае, защото липсва необходимата прозрачност.

По мое убеждение, основателите на организацията BLM следват и промотират ценности, които ни отдалечават от традициите и са противоположни на общоприетите вярвания и идеали. Например, те се обявяват против идеята за целостта на традиционното семейството, което се състои от баща и майка. Вместо това подкрепят идеята за нещо, което наричат „селото“.

Трудно ми е да си изградя точна представа какво означава това село. Но идеята, че не бива да продължаваме да отстояваме значението на семейството с двама родители, ми се струва в разрив с това, което до момента ни е съхранило като човешка раса.

Кулорс, една основателките на организацията BLM, заявява, че тя и колегите ѝ са „обучени марксисти“. Това звучи много тревожно и е нещо, което всички медии пропускат да споменат в репортажите за BLM и протестите. Марксизмът формира основата на комунизма. Върху марксизма Ленин изгражда своята идеология в Русия.

Смятам, че всички корпорации в САЩ трябва незабавно да спрат даренията си към Black Lives Matter Global Network Foundation. Първо, липсва прозрачност как точно се харчат тези пари. И второ, BLM открито пропагандират прокомунистически идеи и идеологии. Както знаем от историята, те водят до установяването на комунистически строй в обществото. А това е изключително опасно и застрашава основите, на които е изградена демокрацията в САЩ.

Конгресът на САЩ трябва да започне разследване на организацията, за да види как се изразходват даренията и дали BLM нарушава закона, като пропагандира комунистическа идеология.

Нещо повече, BLM трябва да бъде разследвана за опити за преврат чрез идеологическо разпространяване на ценности, несъвместими със западния демократичен модел.

Неотдавна беше разкрито, че дъщерна организация на BLM е непряко финансирана от китайската комунистическа партия.

Смятам, че трябва да сме изключително внимателни с фондацията BLM и нейната цел, защото, бидейки „обучени марксисти“, те се интересуват от разпространение на марксистката идеология повече, отколкото от правата на чернокожите в САЩ. Или по-скоро, използват правата на чернокожите в САЩ за параван и прикритие, за да разпространяват подривна за устоите на демокрацията в САЩ идеология.

Ивайло Ангелов живее в щата Калифорния, САЩ, от 2002 г. Редовен коментатор по въпросите на САЩ по „Нощен хоризонт“ на БНР между 2015 и 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button