Избори в САЩ 2020: заставаме на страната на истината

Въздържаме се да обявим победител до официално изявление на Изборната колегия

На 7 ноември 2020 г. сутринта, гражданите на САЩ внезапно осъмнаха с новината, че избраният от тях президент е демократът Джо Байдън.

Много масови медии и информационни агенции в САЩ като CNN, NBC, MSNBC, ABC, CBS, Associated Press, USA Today, The New York Times, NPR Public Media и Reuters почти в унисон обявиха пред света, че Джо Байдън е избран за президент на САЩ.

Медиите в България също побързаха да съобщят новината. Капитал, Дневник, БТА, БНТ, БНР, bTV, Нова, Труд, 24 часа и Монитор: всички отразиха, че Джо Байдън е новоизбраният от двамата кандидати.

Това обаче не отговаря на истината.

Джо Байдън не е новоизбраният президент на САЩ. Той все още е един от двамата претенденти и битката за победител все още продължава.

Нека поясним. „Избран президент“ е законовият термин за лицето с 270 или повече електорални гласа, подадени в Изборната колегия на САЩ. Тази колегия ще гласува на 14 декември кой да бъде президент. Тогава и само тогава САЩ ще имат „новоизбран президент“.

Всъщност, това може да не се случи дори тогава, ако разследванията за нередности в няколко щата продължат да се гледат в съда.

В щатите Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания, Джорджия, Невада и Аризона, резултатите от изборите са все още неясни заради повторно преброяване на гласовете или заради заведени съдебни дела по валидността на вота.

Докато тези дейности не завършат и всеки щат не излъчи свой победител, няма как да се знае крайният резултат от изборите.

Вземайки предвид горното, международната медия The Epoch Times изчислява, че засега президентът Доналд Тръмп води с 232 гласа пред Джо Байдън с 227.

Затова редакционния екип на Новетика се въздържа да обяви за победител в изборите който и да било от двамата кандидати. Това ще продължи до оповестяване от Изборната колегия на официални данни и независимо кой кандидат се самопровъзгласява за победител.

Ние заставаме на страната на истината. Следете новините и коментарите на нашия сайт и в социалните мрежи.

Редакционен екип

на Новетика

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button