Woke либерални политики поощряват употребата на наркотици в САЩ

"Социално справедливи" инициативи се стремят да премахнат стигмата около употребата на незаконна дрога в управлявани от демократите градове

„Не се срамувайте, че употребявате [фентанил], чувствайте се оправомощени да го ползвате безопасно“, гласи реклама в градския транспорт в Ню Йорк от май тази година.

Призивът е част от кампания на здравните власти в града под надслов „Да поговорим за фентанил“. Инициативата цели да предотврати предозирането със смъртоносния наркотик. Тя стартира скромно в Голямата ябълка през декември 2021 г., но се завърна в много по-широк мащаб през май 2022 г., намирайки място в метрото, по автобусни спирки, във вестници, дигитални и социални медии. Рекламните надписи дори съветват стъпка по стъпка как да се използва „безопасно“ един от най-убийствените и пристрастяващи вещества на планетата.

Друго послание в кампанията предупреждава: „Дори да планирате вечер на кокаин, има шанс в дозата наркотик да има фентанил“.

Надписите също съветват, че за да се предотврати предозиране, „избягвайте да използвате [фентанил] сами и се редувайте“, както и „започнете с малка доза и напредвайте бавно“. Наръчниците предлагат на употребяващите да имат подръка налоксон (медикамент, който неутрализира ефекта на фентанила) в случай на предозиране. Рекламите препоръчват ползване на тестови ленти за установяване наличието на фентанил в други наркотици, като хероин и кокаин.

Кампания или агитация?

Намерението на здравните органи на Ню Йорк да предотвратят предозирането с фентанил и да образоват гражданите звучи по-скоро като призив за неговото използване. Кампанията предизвика критиките не само от жители на града, но и от политици и активисти.

„Защо просто не започнем да раздаваме наркотици като презервативи?“, възмущава се Барбара Блеър от кварталната организация Garment District Alliance, действаща в район известен с огромния брой наркозависими.

„Наистина ли буквално казваме на хората по какъв начин да употребяват незаконни наркотици?“

Либералните политики на управлявания от демократи Ню Йорк предизвикаха възмущението и на републиканци от щата Флорида. Те окачествиха кампанията на Ню Йорк като „минаване на всякакви граници“.

Главният прокурор на Флорида Ашли Муди коментира в Twitter рекламата в нюйоркското метро, окуражаща наркоманите да употребяват смъртоносния фентанил безопасно.

„Няма ‘безопасен’ начин за прекалена употреба на фентанил. Изумена съм колко далеч са отишли лидерите на Ню Йорк. НЕ следвайте безразсъдните им съвети.“

От управата на Ню Йорк защитиха инициативата с аргумента, че на всеки четири часа един нюйоркчанин умира от свръхдоза наркотици. И че в дъното на проблема е срамът от заклеймяване, заяви пред New York Post говорителят на здравния инспекторат Патрик Галахю.

„Срамът кара хората да се крият. Срамът отблъсква хората от търсене на професионална помощ. Срамът излага хората на още по-голям риск. Срамът е животозастрашаващ. Искаме да се борим със срама и стигмата. Искаме хората да живеят.“

Либерални политики за „намаляване вредата от наркотиците“ унищожават Сан Франциско

Ляво-либералните политики, толериращи нарастващата употреба на наркотици в САЩ, са бич не само за Ню Йорк.

В Сан Франциско дрогата отдавна е проблем. Все повече наркомани, много от които бездомни, „заливат“ най-гъсто населените и желани квартали. По тази причина още през 2000 г. градът край залива въведе политика за „намаляване вредата от наркотиците“, като предозиране или предаване на болести чрез съвместна употреба на игли.

Но през последните години ляво-либералните политици, които управляват Калифорния, интерпретират „намаляването вредата от наркотиците“ като движение за социална справедливост и вярват, че трябва да зачитат правата на хората, употребяващи забранени субстанции. Това на практика води до нормализиране употребата на наркотици.

Така организации като Съюза на употребяващите наркотици в Сан Франциско изискват „безопасна среда, в която хората могат да употребяват и да се наслаждават на наркотици“ и „положителен имидж на употребяващите наркотици, за да се създаде уважение към тях в и извън нашата общност“.

Въпросът е дали такива програми помагат на наркозависимите. И как се отразяват на останалата част от обществото.

Отделът за обществено здраве на Сан Франциско раздава ежегодно 4.45 милиона игли на 22 000 употребяващи интравенозно наркотици в града. Най-често инжектираните субстанции са хероинът и опиоидите с рецепта, както и метамфетамини и фентанил. Вярно е, че стерилните игли намаляват предаването на инфекции, пренасяни по кръвен път, а инжектирането на наркотици под наблюдение може да намали риска от предозиране и смърт.

Но грижата за наркозависимите отива далеч отвъд мерки за безопасност. Например НПО At the Crossroads предлага „комплекти за безопасно смъркане“ за рискови и бездомни младежи. Комплектите включват сламки за смъркане, подложки за рязане, пластмасови бръснарски ножчета и листовка с инструкции. Други групи предлагат комплекти за „безопасно пушене“ на крек-кокаин. Има и предложение за създаване на места за „безопасно инжектиране“, което се приветства от губернатора Гавин Нюсъм и има вероятност да се превърне в реалност.

Така застъпниците на политиките за намаляване вредата от наркотиците не помагат на наркозависимите да се откажат от дрогата, а се стремят да премахнат стигмата около нейната употреба. Толерирането на употребата на наркотици се превръща в ключов елемент на тези политики.

В резултат на това огромен брой наркомани по улиците на Сан Франциско се намират на ръба на смъртта, въпреки непрекъснатото снабдяване с чисти игли. Те са по тротоарите, в парковете, метростанциите, пред магазини и ресторанти. Ходят по малка и голяма нужда по улиците пред очите на минувачите. Умират пред вратите на училищата. Качеството на живот в града намалява, а престъпността процъфтява.

Подобна е картината и в други емблематични американски градове, като Лос Анджелис, Сиатъл, Чикаго, Денвър: също управлявани от либерални представители на Демократическата партия.

За разлика от демократите, републиканците реално се противопоставят на употребата на дрога. На 15 септември 2022 г. сенатор Марко Рубио (Флорида) и конгресмен Тони Гонзалес (Тексас) представиха законопроект, който да наказва разпространението на фентанил – довело до смъртен случай – като федерално углавно престъпление. Поводът за новото законодателство е кризата с наркотика на южната граница с Мексико, под управлението на президента Джо Байдън.

Фентанилът и неговият смъртоносен ефект

Какво точно представлява фентанилът и защо е толкова опасен?

Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) дава следното определение на своята уебстраница: „Фармацевтичният фентанил е синтетичен опиоид, одобрен за лечение на силни болки, обикновено в напреднал стадий на рак, и е 50-100 пъти по-силен от морфина [и 50 пъти по-силен от хероина]. Предписва се под формата на трансдермални пластири или таблетки“.

През последните години в САЩ, случаите на увреждане, предозиране и смърт заради употреба на фентанил са свързани с незаконно произведен фентанил. Той се продава на черния пазар за наркотици заради ефекта, който предизвиква: подобен на този от хероина. Често се смесва с хероин и/или кокаин като комбиниран продукт – със или без знанието на потребителя – за да се увеличи неговия еуфоричен ефект.

CDC докладват 107 622 смъртни случая от свръхдоза наркотици през 2021 г., което е близо 15% увеличение спрямо 93 655 смъртни случая през 2020 г.

От горепосочените 107 622 смъртни случая, 71 238 са причинени от фентанил, което е увеличение с 23% спрямо 2020 г.

За периода 2019-2020 г. смъртните случаи в САЩ в резултат на свръхдоза са се увеличили с 30%, сочи същата статистика, подчертавайки, че инцидентите са зачестили по време на COVID пандемията.

Според други данни, фентанилът е водещата причина за смъртта на американци на възраст между 18 и 45 г. през 2020 г., надвишавайки смъртните случаи от самоубийство, COVID-19 и пътнотранспортни произшествия.

Китай основен доставчик на фентанил в САЩ

Откъде идва незаконният фентанил? За мнозина може да прозвучи изненадващ фактът, че основният източник на нелегален фентанил в САЩ не е Мексико, а Китай.

В китайски лаборатории се произвеждат тонове фентанил и се изпращат по пощата директно до домашни адреси в САЩ. Други количества от наркотика се вкарват от Мексико през южната граница.

Мексиканските картели до голяма степен разчитат на Китай за осигуряването на химическите компоненти за производство на синтетичния фентанил.

Въпреки че китайският режим забрани фентанила и неговите аналози през 2019 г., Китай продължава да бъде водещ производител на смъртоносната дрога и нейните производни. Това сочи доклад от август 2021 г. на Комисията за преглед на икономиката и сигурността на САЩ и Китай (USCC), консултативен орган на американския Конгрес.

Заобикалянето на законовите разпоредби са възможни заради „слабия надзор и регулации“ от страна на китайския режим върху химическата индустрия, се посочва в документа.

Китайските трафиканти са съсредоточили операциите си главно върху производството и доставката на химическите съставки на фентанила до Мексико, пише по-нататък в доклада на USCC. Това означава засилено сътрудничество с мексиканските картели, особено с двата най-мощни престъпни синдиката: Sinaloa и Jalisco New Generation.

Картелите контролират „фабрики за хапчета“, които произвеждат готов фентанил от внесените от Китай химикали, след което контрабандно пренасят наркотика в САЩ.

Документът също уточнява, че засиленото участие на мексикански картели и усъвършенстваните схеми за пране на пари са изострили проблема. Също, че китайски перачи на пари съдействат на мексиканските наркокартели в престъпните им операции.

През последните години американски прокурори повдигнаха обвинения срещу няколко китайски граждани за пране на пари за наркокартели. В един от случаите китаецът Ган Сиенбин беше осъден на 14 години затвор заради изпиране на десетки милиона долари за наркокартелите.

България

Проблем с наркотиците съществува и в България, но той все още не е добил размерите в САЩ и Западна Европа.

В момента в нашата родина опасно популярен сред тийнейджърите е диазотният оксид, познат като райски газ. Тази леснодостъпна дрога може да се закупи в магазини и да се поръча по интернет.

В медицината диазотният оксид е упойка, но нашите младежи го използват като легален лек наркотик за развлечение. Обичайно го вдишват от балони, които се пълнят от капсули. Другият метод за прием е чрез флакони за бита сметана.

Райският газ е опасен за здравето не само на непълнолетните. Ефектът от неговото вдишване обикновено продължава между 30 секунди и няколко минути, в които употребилият го се чувства развеселен. Често младежите използват по повече от 10 капсули на вечер. Въпреки че забавлението е краткотрайно, ефектите от прекалената му употреба може да са дългосрочни. В комбинация с алкохол и други наркотици райският газ може да предизвика трайни щети на нервната система и дори парализа.

Вдишването на райски газ може да причини липса на достатъчно кислород в мозъка, от което да възникнат частични парализи или дори необратими физически увреждания. В по-големи дози райският газ потиска жизненоважни мозъчни центрове. Двама души в Дания са починали след употреба на райски газ през последните две години.

Според доклад на Дирекция „Обществено здраве и здравен риск“ в Министерството на здравеопазването, веществото диазотен оксид може да доведе до оток на мозъка, включително до смърт.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила в периода 26-29 юли 2022 г. 195 проверки за нерегламентирана продажба на райски газ. За четири дни са били констатирани продажби на опасното вещество в 11 магазина и 13 сайта, като са издадени са заповеди за спирането ѝ. В повечето случаи дрогата е била опакована в различни продукти, като капсули за сметана с вкус и аромат, метални капсули за приготвяне на сметана, мусове, кремове със съдържание около 8.2 грама диазотен оксид.

Народното събрание прие в края на юли 2022 г. забрана за продажба на райски газ на лица до 18 години. Извънредната законодателна мярка дойде след зачестилите инциденти с деца, употребили превърналия се в мода райски газ. Наредени бяха денонощни проверки в барове и заведения.

Наказанията за продажба на райски газ са глоби до 3000 лв. за физически лица и до 12 000 лв. за юридически.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button