Деница Сачева: Сигурност и стабилност за бъдеще и просперитет

Избирателите да се доверят на политици с доказан опит и резултати, и да търсят диалог с политиците и лидерите, до намиране на решение, призовава Сачева

Как България да тръгне по пътя на просперитета и благосъстоянието? Какво ще направят ГЕРБ-СДС, за да се справят с инфлацията, цените на горивата, и да направят така, че българите да живеят добре и достойно? И как да се подобри имиджа на България в чужбина?

По тези горещи въпроси, преди предсрочните избори на 2 октомври, разговаряхме с Деница Сачева, водач на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич и бивш министър на труда и социалната политика.

Новетика: С какво изборите на 2 октомври са различни?

Деница Сачева: Избирателите трябва да решат дали искат да продължи пропадането на страната или в управлението отново да влязат хората с достатъчно опит и експертиза, които са доказали, че могат да предлагат работещи решения. Видя се, че липсата на визия не може да се прикрие с политически маркетинг. Лозунгите за нулева толерантност към корупцията се оказаха кухи фрази и вече има достатъчно данни за това.

България се намира в спирала от кризи – с цените на газа, електроенергията, горивата, храните и услугите. Всички усещаме резултата от последната годината и половина по джоба си. Представете си какъв ще е животът, ако т.нар. „промяна“ си довърши работата. Вместо да търсят начин да овладеят инфлацията, те я ползваха като инструмент, за да отчитат по-високи приходи. В същото време се хвалеха с финансово необезпечени социални плащания. Тези хора счупиха бюджета на държавата и разбиха пенсионния модел. Неслучайно финансовото министерство извади тревожната прогноза за бюджетен дефицит в следващите три години. За да бъде покрит, ще е необходимо държавата да изтегли нов дълг от 10 милиарда лева. Има опасност това да доведе България до наказателна процедура за свхръхдефицит. Това са реални опасности вследствие на политически експерименти и некомпетентно управление. На това трябва да се сложи край! ГЕРБ-СДС сме готови с план за възстановяване на страната след кризите. Така кръстихме предизборната си програма, която представихме преди няколко дни.

Новетика: Как хората да различат лъжата/популизма от истинската грижа?

Деница Сачева: За съжаление, тази кампания отново започна с много популизъм и нападки между политическите партии. Има някакво надцакване например за размера на минималната работна заплата и на пенсиите. Това обърква хората. Зад всеки предизборен ангажимент трябва да стоят ясни разчети и да бъдат правилно планувани стъпките и процесите, които да доведат до увеличение на доходите. Хората трябва да се доверяват на тези политици, които с биографиите си са доказали, че могат да работят в обществена полза. И да не вярват първосигнално на всичко, което виждат в заглавието. Да проверяват информацията си от първоизточника и поне от три различни места, преди да се доверят. Във времената на технологиите всичко може да бъде манипулирано, така че преди да повярват, да се възмутят или зарадват – нека да спрат и да помислят.

Новетика: Как ще мотивирате хората да гласуват?

Деница Сачева: С конкретните решения, които предлагаме и с приоритетите, които поставяме. За нас първостепенно е да се преодолеят кризите. До момента ГЕРБ-СДС сме единствените, които обявиха антикризисна програма и смятам, че с нея успяхме да отговорим на очакванията на хората. Разписали сме детайлни мерки за справяне с проблемите на хората и връщане към стабилността. Първо трябва да се овладее инфлацията, а това ще стане с овладяване на цените на енергоносителите. Ние имаме подготвен екип от млади и енергични хора, както и от опитни политици и професионалисти. Участието в изборите е важно за бъдещето на страната. Ако искаме да запазим демокрацията и да я развиваме, трябва да преодоляваме дребните лични страсти и да поставяме обществения интерес над личния. Това важи както за политиците, така и за избирателите.

Новетика: Кога политиците ще преодолеят междуличностните конфликти и ще започнат да работят по важните за държавата въпроси?

Деница Сачева: Ние от ГЕРБ–СДС ясно поставихме основните теми и приоритети, по които ще търсим съгласие и координирани действия. Ще говорим с партиите, които предлагат решения вместо скандали и които споделят приоритетите ни – преодоляване на ценовата криза на тока, газа и горивата, диверсификация на доставките на газ от Газпром и на ядрено гориво, членство в Еврозоната, влизане в Шенген, провеждане на реална и ефективна съдебна реформа, ускорена модернизация чрез инвестиции в дигитализация, зелени решения, образование и здравеопазване.

Новетика: Ако ГЕРБ управлява отново, ще подмени ли висшия управленски мениджмънт в държавните дружества?

Деница Сачева: Всяка нова власт идва със своите екипи. Това е така, защото преди да бъдат избрани, политиците са предложили конкретни програми, които трябва да бъдат реализирани и това невинаги може да стане с кадри, които не споделят същите виждания или политики.

Винаги е важно да се пази приемствеността и професионализма, но там, където е необходимо, промените не са непременно нещо, на което трябва да се гледа с драматизъм и политиканстване. Секторите, в които има приемственост, определено постигат по-добри резултати, така че дори и при смяна на управленските екипи, уважението към постиженията на предишните само помага.

Новетика: Как ГЕРБ ще децентрализира икономиката и държавната администрация, за да се даде шанс за развитие на населените места извън София?

Деница Сачева: Темата се обсъжда вече 10 години. Решението не е толкова лесно, защото непрекъснато се увеличават общинските и държавните разходи, без да се вдигат данъците.

Изцяло подкрепям финансовата децентрализация на общините, защото, освен всичко, те получават все повече задължения, които невинаги са достатъчно финансово обезпечени. Имаше внесено предложение за отстъпване на общините на част от данъка върху доходите на физическите лица. То обаче не получи подкрепа в парламента.

Приходната база на общините трябва да се разширява и разговорите между държавата, общините и гражданите трябва да продължат до постигането на приемливо решение.

Новетика: Какво ще направи ГЕРБ за ширещото се безнаказано беззаконие по пътищата?

Деница Сачева: Пътната безопасност беше неглижирана. В нашата програма сме заложили моментално възстановяване на дейността на Единния център за обработка на нарушенията от техническите средства. Тя беше спряна от Бойко Рашков. В Центъра се изпращаха и обработваха всички нарушения, снимани с камери. От една страна процесът по налагане на санкции се автоматизира, а от друга – намаляха корупционните практики на местно ниво.

За пътната безопасност е важно да бъдат закупени технически средства чрез Фонда за пътна безопасност и Гаранционния фонд, и да се разширят правомощията на полицейските служители. Те трябва да могат да прилагат Закона за движение по пътищата. Например младшите инспектори, които обслужват малките населени места. Юридическият екип на ГЕРБ-СДС ще обмисли и въвеждането на промени в административните процедури за налагане на наказания. Целта ще е това да става по-лесно и бързо.

Не на последно място е превенцията за безопасност на движението, като ние предвиждаме да продължим с изграждането на площадки по пътна безопасност и да разширим обучението в училище.

Новетика: Какво ще направи ГЕРБ за силния шум, вандализма и сигурността?

Деница Сачева: Тук отново е необходимо възстановяване. Бойко Рашков преустанови обходите, посещенията и изнесените приемни в малките населени места на ръководни служители на районните управление и областните дирекции на МВР. Те бяха много полезни, защото служителите на реда се запознаваха с проблемите на хората и се вземаха конкретни решения. Бяхме разработили информационна система, в която да се регистрират всякакъв вид правонарушения.

Постоянното противопоставянето с Прокуратурата доведе до повишаване на престъпността. Искаме да върнем синхрона между МВР и Прокуратурата, така че за нисконаказуемите деяния като вандализъм или нарушаване на нощната тишина да се взимат адекватни мерки. Шумът, особено в летните месеци, е отчетен отдавна. Ние знаехме колко хора се прибират от чужбина за сватби, кръщенета и други поводи и в синхрон с местната администрация налагахме глоби, когато се налага. Започнахме включително и изземване на музикални уредби със заповед на съответните кметове.

Новетика: Как ГЕРБ ще направи процедурите в КАТ по-удобни за данъкоплатците?

Деница Сачева: В кабинета „Борисов 3“ бяха направени такива стъпки. Въведохме няколко електронни услуги за оптимизиране на административните процеси. При прехвърляне след покупка на автомобил например нотариусите да могат да проверяват документите за самоличност и договорите за покупко-продажба да влизат директно в КАТ. Въведохме възможност водачите да не сменят регистрационните номера при покупка на кола от друга област, както и възможност да запазят номерата си за следващ закупен автомобил.

Новетика: Как ГЕРБ ще подобри имиджа на България?

Деница Сачева: За България е изключително важно да се преодолее политическата криза и да започне да излъчва стабилност.

Политическата стабилност ще доведе и по-добро икономическо развитие, а оттам и по-добро благосъстояние на хората. У нас БВП непрекъснато расте през последните години, но хората все още нямат разбирането, че живеят добре. Все още ни е трудно да признаваме доброто, а далеч по-лесно е да се впуснем по нанадолнището на критиката и недоволството.

За съжаление, образът на България в чужбина в значителна степен се създава от българи, които често не разбират, че така работят против държавата си. За да бъде България признавана и уважавана международно, е нужно и силно лидерство. Спомняте си, че България беше давана за пример за провеждане на Председателството на Съвета на ЕС. Страната ни беше смятана за лидер в процесите на интеграция на Западните Балкани. Всичко това се изпари с „промяната“.

Що се отнася до завръщане на повече българи обратно в родината, това е задача на всички политици. И в момента има програми, по които може да се осигурят работни места у нас на млади хора, завършващи чуждестранни университети. Ние предлагаме програма, с която да стимулираме завръщането на българите от чужбина. Целта ѝ ще бъде поне 3000 души да започнат работа в България, като държавата ще покрива половината от средната работна заплата в страната, както и разходи за наем, транспорт и детегледачка.

България тепърва ще преминава през процеси на ускорена модернизация и в нея възможностите за реализация ще стават все повече.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button