В моето Отечество такива работи не стават!

Отворено писмо до бившия министър-председател на България Кирил Петков, което той никога няма да прочете

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

„В моето Отечество такива работи не стават!“ Знаете ли на кого са тези думи, г-н бивш министър-председател Петков?

Знаете ли кога ги е изрекъл и защо?

Не знаете! Не знаете, защото, ако знаехте, нямаше да клеветите България наляво и надясно като най-корумпираната, най-ненадеждната и най-скапаната държава. Нямаше да унищожавате репутацията на родината си, ако въобще смятате България за своя Родина.

Но да Ви кажа: тези думи са на Петко Каравелов (ако не знаете кой е той, в Гугъл пише). Тези думи са отговорът му към чуждестранни журналисти, които го попитали дали е бит от полицията в Черната джамия. Целият в синини, видимо пребит до смърт, Каравелов отговаря: „В моето Отечество такива работи не стават!“

Знаете ли, г-н бивш министър-председател Петков, защо Петко Каравелов е излъгал? Не знаете. Лъже, за да защити репутацията на България, която е тръгнала по пътя на Европа. България, която се опитва да се изправи на крака и да приема лека-полека стандартите на демокрацията. Лъже, за да не прогонва инвеститори, да не петни името на държавата ни, да привлича добри мисли, чувства и намерения към родината си.

Защо Ви казвам всичко това, г-н бивш министър-председател Петков? Защото Вие вървите из целия свят и тръбите наляво и надясно колко корумпирана е България, колко лоши хора живеят там и как Ви пречат да я спасите от лапите на крадци и престъпници. Крещите с пълно гърло: „България трови Европа! Бягайте!“

Последната Ви изцепка е пред Die Welt от 14 септември 2022 г.: престижно издание, което тиражира Ваши думи с огромна доза симпатия, но и със съмнение в това, което казвате. Цитат: „Един от най-натоварените пунктове за храна в света, известен с трафик на наркотици и хора, изглежда е бил под контрола на мрежа от мафия и политици повече от десетилетие – и ЕС не е направил много по въпроса. Това разкри реформаторското правителство на Кирил Петков през лятото.“

Прави впечатление думичката ИЗГЛЕЖДА: „Изглежда е бил под контрола на мрежа от мафия и политици“. ИЗГЛЕЖДА. Но, господин бивш премиере, ИЗГЛЕЖДА не е като „Е“. „ИЗГЛЕЖДА“ е предположение, а „Е“ е твърдение. Авторитетното издание, колкото и да Ви симпатизира, не смее да твърди, а да предполага, че може и да има нещо вярно в думите Ви, Но, господин бивш министър-председател, може и да няма. Представената от вас картина само „ИЗГЛЕЖДА“.

Господин бивш министър-председател, дали нещо е вярно или не, се доказва в съда чрез улики и доказателства. Това Die Welt знаят, но дали Вие го знаете? Засега всички ние знаем, че не спряхте да клеветите България, да я хулите, да я унижавате. Защото за света няма значение кой в момента управлява, но има значение коя е България и каква е България. И не знам дали си давате сметка колко дълго и упорито ще стои това леке върху България. Колко дълго инвеститори и предприемачи няма да припарват до България, а чуждестранните политици ще се гнусят.

Не знаете! И не Ви интересува. Защото не сте родолюбецът Петко Каравелов, а сте син на Петко. Просто Петко! Дошъл отнякъде.

Едва ли на някого му идва наум, че министър-председателят трябва да покровителства или да си затваря очите пред порочни практики. Но както казва самият Каравелов, „Това са вътрешни работи“.

Така мисли и говори един родолюбец. Ще го бият, ще го гонят, ще умре дори в битката за истина и справедливост, но няма да я клевети България. „Това са вътрешни работи“, г-н бивш министър-председател на България Кирил Петков. Това са вътрешни работи!

Вярно е, че не сме в края на 19-и век и времената са други, но България все още е България.

Вярно е също, че България вече е в голямо семейство и „работите“, може би, вече не са съвсем вътрешни. Но, ако някой продължава да внушава, че България е гнила ябълка, която не може да се справи сама, то тя ще бъде изхвърлена от кошницата. В добрия случай, деликатно отстранена задълго от цивилизования свят и заслугата ще е Ваша, господин бивш министър-председател Петков.

Без капка уважение,
Снежана Георгиева

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен хоризонт" по БНР.

2 коментара

 1. Това е същото като сомунистите дето скпиха Чернобил!
  Срамота..
  Да скрием,че концерогенни пестициди отиват към децата на цяла Европа!
  Егати и философа и журналиста!

  1. Аварията в Чернобил е факт,
   другото е дърдорене на Кирчо, за да си направи пиар пред чужда медия, той плюе наред и без доказателства. Това е като „ти кажи че сестра ми е к..ва, пък нека аз после да доказвам че нямам сестра.“и така излизаме че всички сме корумпирани и крадци, само Кирчо е цвете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button