САЩ отказват виза на комунисти

Службата по гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) публикува на 2 октомври 2020 г. съобщение, че забранява имигрантски визи на членове на комунистически и други тоталитарни партии.

Съобщението е сигнал за затягане на имигрантските политики в САЩ.

Наредбата е част от закони, приети от Американския конгрес в отговор на заплахите за сигурността на САЩ. Тя важи за чуждестранни граждани, заявили имигрантски статус и за чужденци в САЩ, кандидатстващи за американско гражданство.

Хора, свързани с комунистическата партия и други тоталитарни партии, са несъвместими с клетвата за вярност към САЩ при получаване на гражданство, а именно „подкрепа и защита на Конституцията и законите на Съединените щати“, се казва в изявление на USCIS, цитирано от медията Epoch Times.

Ще се правят отстъпки за чужденци, чието членство или връзка с комунистическата партия е било недоброволно, например ако е станало по силата на закон, или е било единствено „за целите на получаване на работа, храна и други основни елементи на живот“.

Законът няма да се прилага и ако чужденецът е прекратил членство най-малко пет години преди датата на кандидатстване за виза и „активно се е противопоставял на доктрината, програмата, принципите и идеологията“ през този период.

Китайската комунистическа партия

Китайската комунистическа партия (ККП) е най-голямата в света с над 90 милиона членове, по данни на китайските власти. Нейните членове ще бъдат най-засегнати от новата политика.

Преди две седмици, щатските власти отказаха достъп на китайски гражданин на летището в Детройт, и го върнаха в Китай. Решението на властите не е било мотивирано, но адвокатът му смята, че причината е членство в ККП.

Депортираният китаец поддържал членство в ККП заради получаване на пенсия, и по-рано американските власти са му отказали имигрантска виза за САЩ. Сега е отменена и 10-годишната му пътническа виза.

Адвокатът му го посъветвал да оттегли членство в ККП, преди отново да подаде документи за американска виза.

През септември, Държавният департамент на САЩ е отменил над 1000 визи на китайци, свързани а армията на КНР, съобщи Epoch Times на 3 октомври 2020 г.

Над 360 милиона китайци са заявили отказ от членство в комунистическата партия от 2004 г. насам, на сайта на движението Tuidang. Движението се заражда спонтанно след публикуване на „Девет коментара за комунистическата партия“: серия уводни коментари на медията Epoch Times.

Tuidang издава сертификат, потвърждаващ отказа, и той може да послужи като доказателство за напускане на ККП и свързаните с нея организации. Този сертификат се признава от американските имиграционни служби, каза И Жун, директор на центъра Tuidang в Ню Йорк пред Epoch Times.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com

Свързани статии

1 коментар

  1. Това е голям удар по режима в Китай. Дано повече държави по света осъзнаят каква е истинската заплаха от Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button