САЩ отказват виза на комунисти

Службата по гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) публикува на 2 октомври 2020 г. съобщение, че забранява имигрантски визи на членове на комунистически и други тоталитарни партии.

Съобщението е сигнал за затягане на имигрантските политики в САЩ.

Наредбата е част от закони, приети от Американския конгрес в отговор на заплахите за сигурността на САЩ. Тя важи за чуждестранни граждани, заявили имигрантски статус и за чужденци в САЩ, кандидатстващи за американско гражданство.

Хора, свързани с комунистическата партия и други тоталитарни партии, са несъвместими с клетвата за вярност към САЩ при получаване на гражданство, а именно „подкрепа и защита на Конституцията и законите на Съединените щати“, се казва в изявление на USCIS, цитирано от медията Epoch Times.

Ще се правят отстъпки за чужденци, чието членство или връзка с комунистическата партия е било недоброволно, например ако е станало по силата на закон, или е било единствено „за целите на получаване на работа, храна и други основни елементи на живот“.

Законът няма да се прилага и ако чужденецът е прекратил членство най-малко пет години преди датата на кандидатстване за виза и „активно се е противопоставял на доктрината, програмата, принципите и идеологията“ през този период.

Китайската комунистическа партия

Китайската комунистическа партия (ККП) е най-голямата в света с над 90 милиона членове, по данни на китайските власти. Нейните членове ще бъдат най-засегнати от новата политика.

Преди две седмици, щатските власти отказаха достъп на китайски гражданин на летището в Детройт, и го върнаха в Китай. Решението на властите не е било мотивирано, но адвокатът му смята, че причината е членство в ККП.

Депортираният китаец поддържал членство в ККП заради получаване на пенсия, и по-рано американските власти са му отказали имигрантска виза за САЩ. Сега е отменена и 10-годишната му пътническа виза.

Адвокатът му го посъветвал да оттегли членство в ККП, преди отново да подаде документи за американска виза.

През септември, Държавният департамент на САЩ е отменил над 1000 визи на китайци, свързани а армията на КНР, съобщи Epoch Times на 3 октомври 2020 г.

Над 360 милиона китайци са заявили отказ от членство в комунистическата партия от 2004 г. насам, на сайта на движението Tuidang. Движението се заражда спонтанно след публикуване на „Девет коментара за комунистическата партия“: серия уводни коментари на медията Epoch Times.

Tuidang издава сертификат, потвърждаващ отказа, и той може да послужи като доказателство за напускане на ККП и свързаните с нея организации. Този сертификат се признава от американските имиграционни служби, каза И Жун, директор на центъра Tuidang в Ню Йорк пред Epoch Times.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

2 коментара

  1. Това е голям удар по режима в Китай. Дано повече държави по света осъзнаят каква е истинската заплаха от Китай.

  2. За мен, не може да се има доверие на Китай и документите, които те издавата на гражданите си. И най-малко за документ, удостоверщващ прекъснато членство в ККП. За мен това си е чиста диверсия и шпионаж. Нещо, от което Китай воден от ККП никога няма да се откаже под една, или друга форма. За мен, Китай е огромна заплаха за Запада, начело със САЩ. Живея в Канда и наблюдавам, как китайци завземат, масово изкупуват жилища, бизнеси, абсолютно всичко с кеш пари. Просто изкупуват Канада. В резултата канадци не могат вече да си купят жилища поради изстреляните до небето цени от китайците. Страшна спекула, стршано нещо! Правителството дреме, уж слага някакви хилави мерки, мижи да те лажем са те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button