Цветя на паметника на Роналд Рейгън в София

Граждани и политици почетоха приноса на американския президент за спиране на Студената война и падане на комунизма в Източна Европа

Граждани и политици поднесоха цветя и венец пред бюст-паметника на американския президент Роналд Рейгън на 12 май 2021 г. в Южния парк в София.

Събитието, организирано от Съюза на демократичните сили (СДС), бе по повод четири години от издигането на монумента на алея в столичния парк, носеща името на 40-ия американски държавен глава от 2011 г. Тогава се честват 100 години от неговото рождение.

„Рейгън е един от най-значимите президенти на САЩ“, каза Румен Христов, председател на СДС, по време на събитието.

„Благодарение на икономиката, влязла в историята като ‘рейгъномика’, той успя да детронира империята на злото, Съветския съюз, и даде шанс на страните от Източна Европа да се демократизират, и то на базата на икономика, а не на военни действия.“

Рейгън е президентът, който пръв обявява, че Берлинската стена трябва да бъде премахната и съветва народите от Източна Европа да изберат свободата и демокрацията. Давайки тласък на тези процеси, действията на Рейгън в крайна сметка доведоха през 1989 г. до разпад на Съветския съюз и падане на комунизма в Източна Европа.

Заветът на Рейгън е в сила и днес, добави Христов.

„Пазарната икономика показа, че е по-силна и неслучайно ние вървим именно по този път и следваме европейската цивилизация.“

Среща с Рейгън

Сред присъстващите на събитието беше и евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП), Александър Йорданов. Политикът пази свидни спомени от срещата си с Рейгън през 1991 г.

„Лично аз бях щастлив на 28 февруари 1991 г. да се срещна с Рейгън, за да му разкажа за ситуацията в България, а той да ми обърне внимание, че демокрацията трудно се постига, още по-трудно се брани и че това трябва да става всеки ден.“

Йорданов си спомни още как в навечерието на изборите за Велико Народно събрание след свалянето на комунистическото управление, Рейгън е пожелал успех на българския народ и е изразил вярата си, че след тези избори България ще тръгне по пътя на свободата.

Скъсване с комунистическото минало

Именно за да почетат приноса на Рейгън за свободата на България, през 2017 г. СДС инициира изграждането на неговия бюст-паметник в столицата.

Паметникът обаче има още една, по-важна цел: изобличаване престъпленията на комунистическия режим. По линия на тази мисия, СДС работят по още две инициативи.

Едната е за премахване от Борисовата градина на паметника на Съветската армия, която е армия-окупаторка на България. Другата е предложение за изграждане на монумент за почитане жертвите на атентата в църквата „Света Неделя“, най-кървавият атентат в Европа допреди десетилетие.

Но за да скъса България истински с комунизма и финализира прехода към свободно, демократично общество, са необходими по-задълбочени действия. Илиян Нисторов, член на ГЕРБ във Враца и председател на неформална академия за изучаване комунистическия режим като престъпен, ги обобщи в три направления.

„Първо трябва да се изчистим идеологически, т.е. да водим дясна политика с ясни десни ценности, за да се формира силно дясно пространство“, обясни активистът.

„На второ място, трябва да изчистим пазарните субекти, т.е. да поставим ясни и прозрачни критерии за водене на бизнес; и на трето, да върнем образованието в основата на подготовката на всички кадри.“

По този начин, според Нисторов, ще се формира истински дясно мислещи хора и ще имаме истинско пазарно стопанство.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com. Следвайте Кремена Крумова в Gab Social: @KremenaKrumova

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button