Цветя на паметника на Роналд Рейгън в София

Граждани и политици почетоха приноса на американския президент за спиране на Студената война и падане на комунизма в Източна Европа

Граждани и политици поднесоха цветя и венец пред бюст-паметника на американския президент Роналд Рейгън на 12 май 2021 г. в Южния парк в София.

Събитието, организирано от Съюза на демократичните сили (СДС), бе по повод четири години от издигането на монумента на алея в столичния парк, носеща името на 40-ия американски държавен глава от 2011 г. Тогава се честват 100 години от неговото рождение.

„Рейгън е един от най-значимите президенти на САЩ“, каза Румен Христов, председател на СДС, по време на събитието.

„Благодарение на икономиката, влязла в историята като ‘рейгъномика’, той успя да детронира империята на злото, Съветския съюз, и даде шанс на страните от Източна Европа да се демократизират, и то на базата на икономика, а не на военни действия.“

Рейгън е президентът, който пръв обявява, че Берлинската стена трябва да бъде премахната и съветва народите от Източна Европа да изберат свободата и демокрацията. Давайки тласък на тези процеси, действията на Рейгън в крайна сметка доведоха през 1989 г. до разпад на Съветския съюз и падане на комунизма в Източна Европа.

Заветът на Рейгън е в сила и днес, добави Христов.

„Пазарната икономика показа, че е по-силна и неслучайно ние вървим именно по този път и следваме европейската цивилизация.“

Среща с Рейгън

Сред присъстващите на събитието беше и евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП), Александър Йорданов. Политикът пази свидни спомени от срещата си с Рейгън през 1991 г.

„Лично аз бях щастлив на 28 февруари 1991 г. да се срещна с Рейгън, за да му разкажа за ситуацията в България, а той да ми обърне внимание, че демокрацията трудно се постига, още по-трудно се брани и че това трябва да става всеки ден.“

Йорданов си спомни още как в навечерието на изборите за Велико Народно събрание след свалянето на комунистическото управление, Рейгън е пожелал успех на българския народ и е изразил вярата си, че след тези избори България ще тръгне по пътя на свободата.

Скъсване с комунистическото минало

Именно за да почетат приноса на Рейгън за свободата на България, през 2017 г. СДС инициира изграждането на неговия бюст-паметник в столицата.

Паметникът обаче има още една, по-важна цел: изобличаване престъпленията на комунистическия режим. По линия на тази мисия, СДС работят по още две инициативи.

Едната е за премахване от Борисовата градина на паметника на Съветската армия, която е армия-окупаторка на България. Другата е предложение за изграждане на монумент за почитане жертвите на атентата в църквата „Света Неделя“, най-кървавият атентат в Европа допреди десетилетие.

Но за да скъса България истински с комунизма и финализира прехода към свободно, демократично общество, са необходими по-задълбочени действия. Илиян Нисторов, член на ГЕРБ във Враца и председател на неформална академия за изучаване комунистическия режим като престъпен, ги обобщи в три направления.

„Първо трябва да се изчистим идеологически, т.е. да водим дясна политика с ясни десни ценности, за да се формира силно дясно пространство“, обясни активистът.

„На второ място, трябва да изчистим пазарните субекти, т.е. да поставим ясни и прозрачни критерии за водене на бизнес; и на трето, да върнем образованието в основата на подготовката на всички кадри.“

По този начин, според Нисторов, ще се формира истински дясно мислещи хора и ще имаме истинско пазарно стопанство.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button