Движението BLM свързано с комунистическия режим в Китай

През септември 2020 г., полицията в Портланд, в американския щат Орегон, използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпи с демонстранти и арестува над 50 души. Подобни сюжети се разиграха в редица градове в САЩ, където протестите продължават вече пети месец.

Всичко започна със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, след сигнал до полицията в Минеаполис от продавач, на когото Флойд опитал да плати с фалшива 20-доларова банкнота. Обвинението твърди, че полицай на име Дерек Шовин е предизвикал смъртта на Флойд, след като девет минути коленичил върху врата на цветнокожия. Така Флойд, добър познайник на полицията с дълго криминално минало, умира по време на задържане. Смъртта му отприщи протести срещу така нареченото „ширещо се полицейско насилие“ спрямо чернокожите, и те бързо се разпространиха в САЩ и в международен план.

За съжаление обаче, протестите на афроамериканци в редица големи градове на САЩ създават социално напрежение и нетърпимост към полицията като цяло. От привидно мирни актове, те лесно прерастват в масови безредици и гражданско неподчинение. Забелязват се групи от хора, често носещи маски, които се смесват с протестиращите и започват да унищожават публична собственост, да правят палежи по улиците и да влизат в преки провокации с полицията и други органи на реда.

Протестиращите твърдят, че спрямо чернокожите има масова дискриминация не само от страна на полицията, но и от цялото общество. Само за няколко месеца, Америка се раздели на чернокожи и бели. През последните 20 години, не помня в САЩ да е имало толкова силно обществено поляризиране въз основа на расово определение.

Масовите безредици обхванаха много градове, ставаха все по-дръзки, по-добре организирани и протестиращите сякаш са все по-добре подготвени какво да рушат и как да действат.

На 31 май, вандали нахлуха в и повредиха магазини в няколко града в района на Залива на Сан Франциско в условията на пълен хаос след убийството на Флойд. В Сан Франциско бе подпален пожар в най-големия търговски център „Уестфийлд“. Насилието и вандализмът накараха кмета Лондон Брийд, също от афроамерикански произход, да обяви вечерен час от 20:00 часа до 5:00 часа сутринта.

На 8 юни, група протестиращи завзеха район в централната част на Сиатъл и го провъзгласиха за „Автономна зона Кепитъл Хил“. Зоната се саморъководи без участие на официалните власти. Участниците в нея създадоха стенописа „Черните животи имат значение“ („Животът на чернокожите е от значение“, Black Lives Matter, BLM).

На 27 август, полицейският участък в Сакраменто, столицата на щата Калифорния, съобщи в Twitter, че е имало опити за подпалване на сградата на прокуратурата, както и вандализъм със спрейове и чупене на прозорци.

Американската медия „Фокс Нюз“ неотдавна съобщи, че щетите от размириците и грабежите в САЩ след смъртта на Джордж Флойд са най-големите досега в историята на застрахователното дело: 1-2 милиарда щ.д. (1,6-3,2 милиарда лв.).

Кой стои зад протестите на BLM?

Банери на движението BLM можеха да се видят на всеки протест.

Според Майк Гонзалес, изследовател в „Херитидж Фаундейшън“ (Heritage Foundation), отговорът на въпроса кой стои за протестите, може да бъде открит на уебсайта на Black Futures Lab, проект на Алиша Гарза, една от основателките на BLM.

Бутонът „Donate“ („Дари“ в превод от английски език) с призив за финансова подкрепа на проекта отвежда към онлайн формуляр, в който се казва, че Black Futures Lab е спонсориран от Китайската прогресивна асоциация (Chinese Progressive Association, CPA).

CPA е основана в Бостън, САЩ, през 1972 г. Официалната ѝ дейност е застъпничество за социалните и политическите права на китайските имигранти в САЩ. Оказва се обаче, че организацията промотира директивите на Пекин.

„CPA започва като лява, прокитайска организация, която насърчава осъзнаването на революционната китайска мисъл и правата на работниците, и работи за самоопределянето, контрола над обществото и в служба на хората“, се казва в статия на Станфордския университет от 2009 г., публикувана на уебсайта Мarxists.org.

В статия от 2019 г., Лидия Лоу, съосновател на CPA и на марксисткия революционен сайт LeftRoots, пише, че иска азиатците да играят роля в създаването на „революционна стратегия“, която да доведе до „принципно различно общество“.

CPA е активен партньор на китайските власти в САЩ. През 2019 г., CPA спонсорира, заедно с китайското консулство, издигане знамето на КНР пред сградата на кметството на Бостън, в чест на 70-годишнината от превземането на Китай от комунистическата партия.

През юни 2020 г., China Daily, англоезичен вестник, контролиран от китайската комунистическа партия, хвали CPA за участие в демонстрациите на BLM в Сан Франциско.

BLM прокарва комунизъм

От гореизложените факти става ясно защо CPA е спонсор на BLM: двете организации искат установяване на комунизма в световен мащаб.

Гарза ръководи световната революционна империя BLM, която вече има 15 регионални офиси в САЩ и още няколко в Канада, Австралия и Европа, пише на сайта на организацията.

„Днес BLM има глобална мрежа от десетки офиси, техният брой вероятно ще нарасне експоненциално през следващите години“, писаха Foreign Affairs в изданието си за граждански права за септември и октомври 2020 г.

Тъй като следва марксистки учения и макар на повърхността да изглежда, че защитава правата на определена социална група, в действителност BLM разделя обществото и подклажда борба между групи от хора въз основа на тяхната раса, социален статус и политически убеждения.

Ако погледнем към учението на Маркс и комунистическата идеология, не говорят ли те именно за противопоставянето на пролетариата срещу буржоазията, на богатите срещу бедните? И ако погледнем още по-внимателно към марксизма, не говори ли той за класова борба, за борба между противоположностите, за диалектически материализъм? В основата си, той създава разделение, а елементът на класовата борба води до революция. Вярва се в оцеляването на по-силния.

Така, когато тази класова борба и разделение видимо са заложени в ценностите на организация като BLM, не кара ли това хората да се разделят на бели и черни, да казват, че едните са потискани от другите, че едните са повече хора от другите? Не води ли това до расова омраза? Именно това сега се случва в САЩ и ето колко е опасно това за демократичните устои на западното общество.

От друга страна, Китай, посредством своите организации в САЩ и Запада, представлява реална заплаха под формата на чужда намеса във вътрешните работи на суверенните държави. Така, финансирането от Пекин на BLM може да се възприеме като подбуждане от чужда сила на вълнения и протести в САЩ, които имат за цел да премахнат конституционния ред и капитализма, и да наложат социалистически модел на управление.

За нас, като граждани, е важно да прозрем нещата такива, каквито са, и да разпознаем желанието на режима в Китай да наложи влиянието и идеологията си в Запада. От друга страна, не бива да вярваме сляпо на организации като BLM, които се опитват да разпространяват марксистките учения в свят, който отдавна срути Берлинската стена и който отрече комунизма като система за съществуване на обществото.

Ивайло Ангелов живее в САЩ от 2002 г. Редовен коментатор по въпросите на САЩ по „Нощен хоризонт“ на БНР между 2015 и 2016 г.

Ивайло Ангелов

живее в САЩ от 2002 г. Редовен коментатор по въпросите на САЩ по „Нощен хоризонт“ на БНР между 2015 и 2016 г.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button