Огнян Дъскарев: За Тръмп, ФБР, любовта към Русия и кой е ляв и десен в българската политика

Ще се обърнат ли българите към Русия като стратегически партньор? Кои партии са леви и десни у нас?

Защо ФБР обискира имението Мар-а-Лаго на американския президент Доналд Тръмп? За какво е знак този инцидент? Искат ли българите Русия за геостратегически партньор? Кои партии са леви и десни в България?

На тези горещи въпроси специално за „Новетика“ отговори уважаваният журналист и познавач на американското общество, Огнян Дъскарев.

Новетика: Какво се крие зад безпрецедентното нахлуване на ФБР в Мар-а-Лаго?

Огнян Дъскарев: Обискът в дома на бивш президент на САЩ е нечуван, но всички действия на дълбоката държава (американското задкулисие), която се ужасява, че Тръмп може да стане отново президент през 2024 г., също са нечувани. Сега го обвиняват, че умишлено е взел документи, заплашващи сигурността според Закона против шпионажа, което е крайно нелепо.

Ето подробности, които няма да прочетете в медиите: Тръмп е декласифицирал всички документи. Като президент, има право на това, преди да ги вземе със себе си. Този факт обезсилва всички обвинения – НЯМА секретни документи, иззети от властите.

Задкулисието твърди, че има дълга процедура за разсекретяване, но не е вярно. Според указ на Обама с номер 13526 от 29 декември 2009 г., на президента и вицепрезидента се дават пълни пълномощия мигновено да разсекретяват, каквото искат.

Т.е., Тръмп има цялото право да декласифицира, каквото иска. През януари т.г. Националните архиви са поискали от него да върне документи и той е върнал през февруари 15 кашона. На 25 май т.г. е издадена съдебна призовка за претърсване на помещението в имението на Тръмп, където той държи още кашони. На 3 юни властите вземат, каквото искат и слагат свой катинар на помещението. Всичко със съдействието на Тръмп. Т.е., властите са имали пълен достъп до всичко и са можели да вземат, каквото искат.

Защо тогава е това зрелищно нахлуване – 30 тежко въоръжени агенти на ФБР 9.5 часа обискират имението? Ясно защо: Задкулисието се ужасява, че Тръмп ще стане президент отново през 2024 г. и искат да го спрат. Втората причина е: да отвлекат вниманието на обикновените хора от колосалния провал на американската левица и нейните медии. Но този обиск ще засили още повече подкрепата за Тръмп и разбира се – почти сигурно е, че поддръжниците на Тръмп ще спечелят междинните избори на 8 ноември т.г.

Новетика: Ще успее ли атаката срещу Тръмп този път?

Огнян Дъскарев: Последната акция на Задкулисието против Тръмп и истеричната реакция на левите медии поразително прилича на руската измама от 2016-17 г. – че Тръмп е станал президент с помощта на Кремъл, и която славно се провали. И сега ще се провали.

Но много явно се налага двойният стандарт в американското правосъдие: Хилари Клинтън, като държавен секретар, НАРЕДИ сървърите на американското правителство да бъдат преместени в мазето на къщата ѝ, за да ѝ е по-удобно да работи оттам. Това беше тежка заплаха за националната сигурност, защото компютрите ѝ бяха хакнати от чужди държави. Когато това се разбра, Хилари Клинтън унищожи десетки хиляди имейли със специален софтуеър, а което не можа – заля с белина и разби с чук! Къщата ѝ беше ли претърсена, тя беше ли осъдена?

ФБР притежава лаптопа на Хънтър Байдън от декември 2019 г. От него става кристално ясно, че той се е обогатявал с милиони, като е използвал името на баща си – тогава вицепрезидент на САЩ, което е тежка, подсъдна корупция на най-високо ниво. Да не говорим за другите, как да ги нарека, крайно неприятни неща в лаптопа. Къщата на Хънтър Байдън беше ли претърсена, той беше ли осъден? Вместо това преди 15 месеца пак зрелищно беше обискирана къщата на Руди Джулиани. Левите медии изпаднаха в амок, но днес след 15 месеца има ли обвинения срещу Руди Джулиани? Отоворът е: не!

Новетика: С какво Тръмп заплашва управлението на Байдън?

Огнян Дъскарев: На 4 август т.г. в Белия дом се състоя среща на избрани историци с Байдън. Те му заявиха: тоталитаризмът настъпва в Америка и американската демокрация е “на ръба”. Те му казаха още: ние сме изключително разтревожени, че обикновените американци, на които ние, недосегаемите във висшата власт, причинихме безброй беди, днес разбират това и ще ни изметат от властта.

Никак не е случайно, че зрелищният обиск в имението на Тръмп последва 4 дни по-късно. И друго: датата 8 август за обиска също не е случайна – на 8 август 1974 г. друг огромен враг на Задкулисието, Ричард Никсън, подаде оставка. Именно Никсън беше най-мразеният американски президент, а Тръмп веднага го следва. И именно от тях американската дълбока държава най-много се страхуваше и се страхува.

Новетика: Ще настрои ли инцидентът в Мар-а-Лаго българите още повече срещу САЩ и Запада?

Огнян Дъскарев: Българите не се интересуват от вътрешната политика на САЩ, освен от президентските избори. Днес САЩ на федерално ниво и ЕС се командват от новата зараза – неокомунизмът. Виктор Орбан отлично отбеляза, че новият комунизъм идва от Запад. Надявам се, че на 8 ноември 2022 г. американската десница, т.е. Републиканската партия ще вземе властта в двете камари на конгреса и това ще намали значително властта на крайната левица във Вашингтон.

Но веднага искам да кажа: по-голямата част от живота ми мина при комунизма и знам прекрасно какво е Кремъл – икономическа разруха и бедност, сиво лъжливо равенство и още по-сиво всекидневие, потисничество, концлагери.

Много съм разтревожен – личните ми наблюдения сочат, че тук подкрепата за Кремъл нараства. Българите са по душа и история русофили, и днешната агресивна, недопустима война на Русия против Украйна още повече засилва тези чувства. Не се заблуждавайте от медиите и политиците, важното е какво мислят за тази война обикновените българи. Но евроатлантическата ориентация на България изобщо не подлежи на колебание – това също, любопитно, го разбират мнозинството от българите. Никой, който е свикнал с хубавото, няма да се откаже!

Новетика: Разделението консерватизъм-неолиберализъм новият аналог ли е на противопоставянето дясно-ляво и антикомунизъм-комунизъм?

Огнян Дъскарев: В Източна Европа, както и тук, и до днес властва измамното убеждение, че всеки русофоб, поддръжник на ЕС и антикомунист, Е консерватор. Няма нищо вярно в това: левите либерали тук и навсякъде (или както аз ги наричам, неокомунистите) отговарят на тези условия, но те естествено нямат нищо общо с консерватизма. Но също знам, че всяко обобщение за големи групи от хора е погрешно, затова мисля, че има безброй нюанси и усложнения, но като цяло днешните консерватори и леви либерали се различават като деня и нощта.

Новетика: Това ли е разделението в САЩ – с Тръмп символ на консерватизма/дясното/антикомунизма, а Байдън – на неолиберализма/лявото/комунизма?

Огнян Дъскарев: Днес в САЩ обикновените консервативни американци, т.е. десницата на Америка, в огромното си мнозинство подкрепят Тръмп. Странното е, че милиардер, медиен сензационен герой от миналото сега се превърна в защитник на обикновените хора в САЩ! Но и един холивудски актьор някога разруши комунизма. От другата страна е социалистическата Демократическа партия, която е подкрепяна от другата половина на Америка. Америка днес е разделена като с нож на две, от две непримирими половини.

Новетика: Подобно ли е разделението в България?

Огнян Дъскарев: Тук левите либерали ПП и ДБ (те твърдят, че са антикомунисти!) са в съюз със социалистите от БСП, което е достатъчно скандално, но наркотикът на властта е замайващ.

Според мен ГЕРБ са центристка партия, от народняшки тип, която благодарение на изключителните политически инстинкти на Борисов успя да управлява страната по време на кризи. Но не мисля, че ГЕРБ са консерватори, въпреки, че в тази партия има много, точно такива изявени поддръжници – обикновени хора, медийни личности и анализатори, може би и някои политици. Малките патриотични партии ВМРО, НФСБ и КОД са консервативни политически формации, но те нямат шанс за властта.

Новетика: Тръмп, Орбан и Путин съмишленици ли са?

Огнян Дъскарев: Тръмп беше най-враждебният американски президент за Русия след Рейгън, защото: 1) превърна САЩ в най-големия производител на петрол и газ в света; 2) увеличи най-много военния бюджет на САЩ; 3) напълни касите на НАТО с десетки милиарди долари, заради изискването всички членове да плащат 2% от БВП; 4) изгони най-много руски дипломати в историята на САЩ/СССР/Русия, във връзка със случая Скрипал; 5) спря Северен поток 2; 6) прекрати Договора за средни и малки атомни оръжия, което вкара Кремъл в огромни разходи. И т.н.

Левите либерали не разбират, че Тръмп преди всичко е патриот, а НЕ глобалист, и като такъв неизбежно щеше да се сблъска с Русия, както и стана. Орбан води същата политика – за него унгарците са най-важни, ето защо триумфално и масивно печели избори години наред.

Путин доста хитро използва левичарските безумия на Западна Европа и се опитва да се разграничи от тях. Но той споделя едно от безумията им – зелената сделка, затоплистките истерии, според които уж хората предизвиквали естественото днешно циклично затопляне на климата. Климатът се затопля от увеличената активност на Слънцето, не от хората. Путин е обичаен, скучен руско-съветски диктатор, но с капиталистически уклон, за когото обикновените руснаци нямат никакво значение. Значение за руско-съветските диктатори има само величието и насилственото разширение на Русия. Но в обширната руска душа това също е най-важно и в резултат сега има около 80% подкрепа за Путин.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

2 коментара

  1. Пълна бъркотия! Светът се е объркал,коментаторът също. Да се надяваме не задълго! Иначе ще съжалявате много.Направихте либерал,глобалист,защитник на природата мръсни думи. Ретроградни традиционалисти ,не сте за този век. Хем модерни,хем консерватори?!Смешно и тъжно!

  2. Скъпа, Мила. Да си консерватор съвсем не означава да не си модерен. Да си традиционалист също не означава да си ретрограден. Изобщо, модата не е нещо чак толкова хубаво, съществено и прогресивно. Модата и модерността е нещо по-скоро повърхностно и атрактивно. Ценностната система е разковничето за прогрес, а тя се крепи именно на добрите традиции и добре осмислените прогресивни промени (модата не е непременно такава промяна). Защитник на природата, либерал и глобалист никога не са били синоними. Колкото и да не ви харесва, един консерватор с лекота може да бъде защитник на природата. И накрая един съвет – избягвайте да дамгосвате хората и да се опитвате да решавате дали са за този век или не. Едва ли заемате толкова висока позиция в човешката цивилизация, за да ви е вменено подобно право. Хайде със здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button