Байдън-син съдействал, Китай да овладее дял от световния добив на кобалт

Кобалтът се използва при производството на батерии за електрически автомобили, приоритет в икономиката на САЩ

Инвестиционна компания, съоснована от сина на президента на САЩ, Джо Байдън – Хънтър Байдън – е съдействала на китайска фирма за закупуване дял в една от най-богатите на кобалт мини в света.

Това разкри New York Times на 20 ноември 2021 г., над две години след приключване на самата сделка на стойност 1.14 млрд. щ.д. (2 млрд. лв.).

Транзакцията е подготвяна и проведена, докато Джо Байдън заема поста вицепрезидент на САЩ по време на Барак Обама, и докато се кандидатира за 46-и президент на САЩ.

Новината идва въпреки предупреждението на президента Байдън, че Китай може да попречи на производството на електрически автомобили от САЩ благодарение на господството си в добива на кобалт.

Ценната суровина се използва в производството на батерии за електромобили.

САЩ планират половината автомобили и камиони продавани в страната до 2030 г., да са именно електрически. Това гласи изпълнителна заповед на Байдън от август 2021 г.

Байдън включи изграждането на национална мрежа от станции за зареждане на електромобили в нов инфраструктурен проектозакон на стойност 1.2 трилиона щ.д. (2 трилиона лв.).

Сделката между BHR и China Molybdenum

През 2013 г. Хънтър Байдън, заедно с още двама американци и китайски партньори, учредяват в Шанхай инвестиционната компания Bohai Harvest RST Equity Investment Fund Management Company (BHR).

Тримата американци притежават общо 30% от компанията, която се прочува през 2016 г. с покупко-продажба на дял в CATL – китайска компания, най-големият в света производител на батерии за електрически автомобили.

През същата 2016 г. китайската China Molybdenum (водещ производител на молибден и волфрам) изкупува дял в кобалтовата мина Tenke Fungurume в Конго, от американската минна компания Freeport-McMoRan, за сумата 2.65 млрд. щ.д. (4.6 млрд. лв.).

Тук в историята се включва BHR. Компанията на Байдън-син изкупува от канадската Lundin Mining дял в същата мина и го продава на China Molybdenum за 1.14 млрд. щ.д. (2 млрд. лв.).

Така в периода 2017-2019 г., China Molybdenum се сдобива с 80% от Tenke Fungurume на обща стойност 3.8 млрд. щ.д. (6.6 млрд. щ.д.). Останалият дял е собственост на конгоанско държавно минно предприятие.

Делът на Хънтър Байдън в BHR

По време на сделката, Хънтър Байдън все още е притежавал 10% от BHR, според публикацията на NYT. От април 2020 г. Хънтър Байдън вече не е член на борда на директорите, твърди неговият адвокат Крис Кларк.

От китайски търговски документи, станали достояние на Fox News през април 2021 г., обаче ставя ясно, че Хънтър Байдън продължава да държи 10% дял в BHR, посредством фирмата Skaneateles LLC.

Според бивш член на борда на BHR, собствениците на компанията не са участвали пряко в сделката с кобалтовата мина в Конго, а приходът отишъл в оперативни фондове, без да бъде разпределен между собствениците.

От China Molybdenum отричат познанство с Хънтър Байдън.

От Белия дом твърдят, че президентът Байдън не е уведомен за връзка между сина си и сделката с кобалтовата мина.

През октомври 2019 г. Джо Байдън обеща, че семейството му няма да води бизнес с чужди държави и задгранични корпорации, ако бъде избран за президент на САЩ.

Хънтър Байдън с още два скандала

През октомври 2020 г. Хънтър Байдън стана главен герой в други два скандала, разкрити от New York Post и стриктно цензурирани в социалните мрежи.

Без опит в енергетиката, Байдън-син е получавал по 50 000 щ.д. (82 000 лв.) месечно за консултиране на украинска енергийна компания. По това време баща му Джо Байдън е отговарял за политиката на източноевропейската държава.

Фирма начело с Хънтър Байдън се е сдобила с инвестиция на стойност 1.5 млн. щ.д. (2.4 млн. лв.) от банка, свързана с китайската комунистическа партия.

Близо 10% от гласоподавателите са щели да изоставят кандидата на Демократическата партия и да гласуват за Доналд Тръмп, ако са знаели за тези разкрития, сочи проучване на Media Research Center (MRC) от 2020 г.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button