Бивш китайски дипломат е решавал съдържанието в TikTok

Цай Джън, бивш дипломат в посолството на КНР в иранската толица Техеран, е отговарял за политиките за съдържание в TikTok до януари тази година.

Това писа Financial Times на 4 октомври 2020 г., позовавайки се на източници, близки до ByteDance, собственик на приложението за кратки видеа.

Разкритието поставя под въпрос многократните твърдения на базираната в Пекин компания, че китайското правителство няма участие в операциите на TikTok.

Цай се присъединява към ByteDance през 2018 г. и заема пост в глобален екип за доверително управление и безопасност. Там той пише политики относно какво съдържание е допустимо за TikTok и за други международни приложения като Helo и Vigo Video.

Източници, близки до компанията, твърдят, че Цай съвсем не е бил „комунистически идеолог“, но професионалният му опит и обучение може да са оказали влияние как той и екипът му от основно китайски анализатори, са прилагали стратегии за премахване на противоречиво съдържание от видео приложението.

По време на Цай, TikTok е критикуван за цензуриране на видеа, чувствителни за властите в Пекин, включително на американска девойка, масово изобличила затворничеството на мюсюлманското население уйгури в китайския северозападен район Синдзян. Тогава от TikTok заявиха, че не цензурират политически чувствително съдържание и че видеото за Синдзян е било премахнато по погрешка.

През 2019 г., британското издание Guardian разкри, че TikTok инструктира своите модератори да цензурират видео съдържание, което споменава кръвопролитията на студенти на площад „Тиенанмън“, независимостта на Тибет и преследването духовно движение Фалун Гонг.

TikTok е определян като заплаха за сигурността от американския президент Доналд Тръмп, и това накара собствениците на приложението да си сътрудничат с компании като Oracle и Walmart, с цел да избегнат пълна забрана. Приложението е вече забранено в Индия.

След януари, отговорността за определяне на съдържанието в TikTok е разпределена между офисите в Лос Анджелис, Дъблин, Сингапур и Силициевата долина. Директорите на тези хъбове докладват на директор на глобален екип за поверителност и безопасност в Пекин.

Според самите ByteDance обаче, от началото на 2020 г., глобалният директор по сигурността е базиран в САЩ и всички екипи, включително тези в Китай, рапортуват на „глобален ръководен екип в САЩ“.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button