Тръмп: Светът да държи Китай отговорен за пандемията с COVID-19

„Светът трябва да държи Китай отговорен за действията му, довели до глобалната пандемия от COVID-19“, призова американският президент Доналд Тръмп в предварително записано видео послание, излъчено по време на 75-ата сесия на Общото събрание на Обединените нации, състояло се онлайн на 22 септември 2020 г. в щабквартирата на ООН в Ню Йорк.

„Отново участваме в глобална битка. Водим ожесточена кампания срещу един невидим враг, китайския вирус, отнел безброй животи в 188 държави.“

Тръмп нарече китайския режим „нацията, която пусна заразата по света“ и отбеляза, че в ранните фази на епидемията, когато вирусът за първи път се появява в Ухан, властите в Пекин са затворили цели градове, но са „позволили полети от Китай, и така са заразили света“.

Тръмп също обвини Световната здравна организация (СЗО) в заговор за покриване на пандемията.

„Китайското правителство и СЗО, която е практически контролирана от Китай, невярно обяви, че няма доказателства за заразяване от човек на човек. По-късно, невярно заяви, че хората без симптоми не разпространяват заразата.“

Администрацията на американския президент критикува китайския режим за липса на прозрачност по време на пандемията, за нарушения на човешките права в района Синдзян и в Хонконг, както и за преследване на духовната група Фалун Гонг.

През юли, шест сенатори предложиха нов законопроект, според който американски граждани ще могат да завеждат съдебни искове в местни съдилища, срещу китайското правителство, за щети от пандемията с коронавирус.

Също през юли, САЩ обявиха, че се оттеглят от СЗО като главен спонсор на организацията. Фактическото оттегляне ще се случи през 2021 г.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button