САЩ искат да обявят китайския режим за топ заплаха

Администрацията на президента Тръмп предприема поредица от инициативи да ограничи влиянието на Пекин

Американските конгресмени Кевин Маккарти и Майкъл Маккол представиха на 20 октомври 2020 г. проектозакон, който иска признаване на китайската комунистическа партия (ККП) за главна заплаха за икономиката и сигурността на САЩ.

Документът от 25 страници с название „Законопроект на работната група за Китай“ (China Task Force Act) изброява 137 препоръки, включително съществуващи закони, резолюции и други мерки.

Текстът обхваща широк кръг от теми, като сигурността на 5G мрежите, санкции за нарушенията правата на етническите малцинства, пресичане вноса на стоки, произведени в трудови лагери и осъждане трафика на човешки органи в Китай.

Законопроектът за забрана на TikTok на държавни устройства от март 2020 г. и Законопроектът за Конфуций от юли 2020 г. са също част от препоръките и целят да ограничат съответно употребата на китайското приложение за кратки видеа и влиянието на комунистическия режим във висшето образование на САЩ.

„САЩ трябва да премахнат властовия монопол нa ККП, вместо да водят съвместно съществуване с един враждебен комунистически режим“, се казва в текста на проектозакона.

Според спонсорите Маккарти и Маккол, проектозаконът е „важна стъпка в усилията Китай да бъде държан отговорен“ за „нечовешка диктатура“ и продължаващи нарушения на човешките права.

Комунистическият режим под прицел

Правната инициатива на Маккарти и Маккол е поредна в твърдата напоследък политика на САЩ спрямо Китай.

На 20 октомври, конгресмен Анди Бигс представи резолюция за заклеймяване на Пекин като „най-голяма чуждестранна заплаха“, заради потъпкване правата в Хонконг, манипулативни търговски практики, кибератаки и други.

Същия ден, сенатори Марко Рубио и Джеф Мъркли предложиха мярка за подсилване връзките между САЩ и Тайван. Текстът предлага установяване на културен обмен, насърчаване участието на Тайван в международни организации и противопоставяне на политиката на Пекин, който оказва натиск върху американски бизнеси да изолират Тайван.

Камарата на представителите на САЩ прие на 23 септември 2020 г. законопроект за предотвратяване извършването на принудителен труд от мюсюлманското население уйгури в района Синдзян в Китай.

На 17 септември, сенатор Том Котън предложи законопроект за лишаване на Китай от постоянния му статус на най-облагодетелствена нация като търговски партньор на САЩ.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button