България подкрепи „Чиста мрежа“, ще блокира китайско 5G оборудване

Huawei и ZTE срещат все по-голяма съпротива в Европа, ограничения в Италия и Швеция

България подписа на 23 октомври 2020 г. декларация за 5G сигурност със САЩ в рамките на инициативата „Чиста мрежа“.

„Чиста мрежа“ е проект на правителството на САЩ, обявен миналия април от държавния секретар Майк Помпео. Обхваща направления за чисти оператори, приложения, облачни услуги и подводни кабели.

Проектът приканва държави и корпорации да обединят усилия, за да „предпазят националните активи и неприкосновеността на гражданите от агресивни прониквания на зловредни актьори, като китайската комунистическа партия“.

Основна идея на „Чиста мрежа“ е да ограничи разпространението на оборудване на китайската компания Huawei в 5G мрежите на държавите, членове на инициативата.

Според САЩ, китайската комунистическа партия може да използва компании като Huawei и ZTE за събиране на данни и шпиониране на други държави и частни компании. Пекин и китайските фирми отричат тези твърдения.

„С днешното историческо подписване на меморандум за 5G сигурност, България се присъедини към ‘Чиста мрежа’ и така стана част от коалиция от държави и компании, отдадени на предпазване на своите 5G мрежи от недоверени доставчици“, писа американското посолство в София в Twitter.

Досега инициативата е подкрепена от над 20 държави, сред които Великобритания, Чешката република, Полша, Швеция, Естония, Румъния, Дания, Латвия, Словакия, Косово и Северна Македония.

Както и от над 30 водещи мобилни оператора като испанският Telefonica, френският Orange, британският O2, германският T Mobile, норвежкият Telenor, шведският Telia, американските AT&T и Verizon, индийският Jio и японските Softbank, KDDI и Rakuten.

Така „Чиста мрежа“ обхваща страни, съставляващи 52 процента от глобалната икономика и установяващи основите за сигурността на технологията 5G.

Ограничаване на китайски 5G доставчици в Европа

Няколко европейски държави вече ограничиха Huawei в резултат на призивите на САЩ.

Миналия четвъртък, 22 октомври, Италия блокира сделка между оператора Fastweb и Huawei. Италианското подразделение на Swisscom беше избрало китайския производител за единствен доставчик на хардуер за 5G мрежата си. Сега от италианското правителство призовават оператора да диверсифицира доставчиците си.

На 20 октомври, Швеция обяви забрана в местните 5G мрежи на оборудване, произведено от китайските Huawei and ZTE. Според регулатора PTS, целта е „гарантиране сигурността на Швеция“. Всеки инсталиран хардуер на тези доставчици трябва да бъде премахнат до 1 януари 2025 г.

През юли, Великобритания реши да забрани Huawei от 5G мрежата.

Гърция избра Ericsson пред Huawei.

Германия, Франция и Италия засега се въздържат да наложат тотална забрана на китайските доставчици на телеком оборудване.

Все пак, френските оператори, избрали Huawei, ще имат лиценз за дейност с ограничение до осем години.

След двегодишни усилия, германското коалиционно правителство постигна съгласие за нов закон за ИТ сигурност, който ще завиши изискванията за участие в 5G мрежите дотам, че сериозно ще затрудни присъствието на Huawei на пазара.

Според Европейската комисия, двата основни конкурента на Huawei — шведският Ericsson и финландският Nokia — могат да осигурят Европа с инфраструктура за 5G.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button