САЩ искат пресичане вноса на стоки от китайски трудови лагери

Камарата на представителите на САЩ прие на 23 септември 2020 г. законопроект H.R.6210 за предотвратяване извършването на принудителен труд от мюсюлманското население уйгури в района Синдзян в Китай.

Документът предлага забрана на внос в САЩ на стоки, произведени в Синдзян, както и налагане на санкции срещу отговорни за нарушения на човешките права, включително отказ на визи за влизане в САЩ.

„Около 1,8 милиона уйгури и членове на други етнически групи са държани в лагери и са подлагани на мъчения, сплашване, и принуждавани да полагат труд“, заяви Джим МакГавърн, спонсор на законопроекта, преди гласуването му.

Самюъл Браунбек, посланикът на САЩ по въпросите на международните религиозни свободи, каза пред медията „Епок Таймс“, че са налице все повече доказателства за нарушенията на човешките права от китайския комунистически режим.

„Вижте какво прави Китай с тибетските будисти и държи Далай Лама в изгнание… Вижте Синдзян, където се случва вероятно едно от най-жестоките религиозни преследвания днес… Там сте в една полицейска държава, която представлява виртуален затвор с всички тези камери, системи за лицево разпознаване и налагани ограничения, с контрола върху католическата църква, преследването на Фалун Гонг и данните за насилствено отнемане на органи.“

Последователите на Фалун Гонг са обект на жестоки гонения от 1999 г. насам заради безпрецедентната популярност на духовния метод, надвишаваща по брой членове тази на комунистическата партия.

Според експерти, методите на преследването срещу уйгурите са по модел на репресиите срещу Фалун Гонг.

Фалшиви стоки от Китай

Миналата седмица представителят на митническите и гранични служби на САЩ, Марк Морган, заяви пред медията „Фокс“, че заедно с търговския съветника на президента, Питър Наваро, ще вземат мерки за пресичане вноса на фалшиви стоки от Китай, много от които може да са произведени в трудови лагери.

Всеки ден, 90 000 американци получават малки пратки от Китай, като една трета от тях съдържат фалшиви луксозни стоки, опасни лекарства, наркотични вещества, дефектна електроника, фалшиви документи и други.

Успоредно с това, на 17 септември, сенатор Том Котън е предложил законопроект за лишаване на Китай от постоянния му статус на най-облагодетелствена нация като търговски партньор на САЩ.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button