САЩ, Великобритания и Австралия бойкотираха Зимните олимпийски игри в Пекин

Пекин размаха пръст на Вашингтон, че ще си плати за бойкота

САЩ няма да изпращат дипломатически и официални представители в Пекин за Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г.

Това стана ясно по време на брифинг от 6 декември 2021 г. Прессекретарят на Белия дом, Джен Псаки, категорично обяви причината: продължаващият геноцид и престъпления срещу човечеството в провинция Синдзян.

Следвайки примера на САЩ, дипломатически бойкот обявиха на 8 декември 2021 г. също Великобритания и Австралия. Подобен ход обмисля и Канада.

При дипломатически бойкот, спортистите на съответната държава вземат участие в Олимпиадата, докато държавни и официални лица не посещават страната-домакин на Игрите.

За дипломатически бойкот от САЩ се заговори в края на миналия месец, когато американският президент Джо Байдън изрази съмнение дали ще присъства на церемонията по откриване на Игрите в Пекин.

Основните жертви: уйгури и Фалун Гонг

Чрез дипломатическия бойкот, САЩ, Великобритания и Австралия дадоха да се разбере, че няма да толерират лошото отношение на управляващата китайска комунистическа партия (ККП) към уйгурите – етническо мюсюлманско малцинство в провинция Синдзян – които продължават да са обект на преследване през последните години.

Към списъка със злоупотреби на Пекин се добавят и гоненията на последователи на духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа). Милионите привърженици на древния метод за усъвършенстване на духа и тялото са хвърляни в затвори и измъчвани от 1999 г. насам, заради огромния си брой (70-100 милиона души през 90-те години на 20-и век), надвишаващ почти двойно този на членовете на ККП. Те са и убивани с цел продажба на органите им, на пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

Канада и Нова Зеландия за Олимпиадата

Министърът на спорта на Канада, Паскал Сейнт-Онге, обяви на 6 декември 2021 г., че Отава все още обмисля дали да обяви дипломатически бойкот на Игрите в Пекин.

Междувременно, Нова Зеландия реши, че няма да изпраща свои дипломати в Китай, но като основна причина посочи пандемията от COVID-19.

Реакцията на Китай

На 7 декември 2021 г., говорителят на китайското външно министерство, Джао Лиджиан, предупреди, че „САЩ ще си платят“ за дипломатическия бойкот. Джао обвини Вашингтон, че политизира Игрите, в разрез с духа на олимпизма.

Това е стандартен отговор на Пекин, който, изправен пред критика за състоянието на човешките права, винаги твърди, че това е вътрешен въпрос, в който светът не бива да се меси.

По-рано тази година, САЩ се присъединиха към Европейския съюз, Великобритания и Канада, в налагането на икономически санкции на Китай – отново в знак на протест срещу нарушенията на човешките права.

Ролята на дипломатическия бойкот

Дипломатическият бойкот няма да наруши провеждането на Игрите. Той има по-скоро политически и дипломатически характер.

Оказване на натиск върху Пекин е трябвало да бъде оказан още при първоначалните номинации за Олимпиадата, където Пекин е трябвало да бъде напълно изключен като възможен кандидат. Правомощия да направи това има Международният олимпийски комитет (МОК).

Посредством Зимните олимпийски игри в Пекин, международната общност и МОК дават на китайския комунистически режим пореден шанс да се възползва от популярността на това глобално спортно събитие, и да блесне на световната сцена.

Това няма да е лесно, докато светът продължава да пита къде е китайската тенисистка Пън Шуей, която изчезна на 2 ноември 2021 г., след като обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китайската народна република (КНР), Джан Гаоли.

Домакинството на Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. също предизвика протести и призиви за бойкот. По това време, председателят на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси, призова президента Джордж У. Буш да пропусне церемонията по откриването на Игрите. Но Буш игнорира нейния съвет и стана първият президент на САЩ, присъствал на Олимпиада в чужбина.

САЩ не за първи път бойкотират Олимпийски игри. В знак на протест срещу съветската инвазия в Афганистан, те бойкотираха Летните олимпийски игри през 1980 г. в Москва.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button