Ще бойкотират ли САЩ Зимните олимпийски игри в Пекин?

Американският президент Джо Байдън има спорно отношение към нарушенията на човешките права в комунистически Китай

Когато Китай беше домакин на първата си Олимпиада през 2008 г., президентът на САЩ по това време, Джордж Буш, беше един от над 80 държавни глави, които присъстваха на откриването в Пекин.

Четиринадесет години по-късно, Зимните олимпийски игри през февруари 2022 г. ще бъдат открити в същия град и дори на същия стадион.

Но този път изглежда, че американският президент Джо Байдън не е сигурен дали ще присъства на церемонията. На 18 ноември 2021 г., по време на среща с канадския премиер Джъстин Трюдо, Байдън спомена, че обмисля дипломатически бойкот на Олимпиадата.

Любопитно, само два дни по-рано, на 16 ноември, Байдън разговаря с китайския президент Си Дзинпин. По време на телеконферентния разговор, той изрази загриженост за Тибет, Хонконг и човешките права като цяло, но не спомена Олимпийските игри през 2022 г.

Сенатори искат бойкот

Идеята за дипломатически бойкот заради правозащитни нарушения – при който Байдън и държавни американски служители няма да присъстват в Пекин, но САЩ все пак ще изпратят спортисти – не е нова.

През март 2021 г. сенатор Мит Ромни поиска икономически и политически бойкот на предстоящата Зимна олимпиада.

Ромни беше кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ в изборите през 2012 г., но загуби от действащия тогава държавен глава Барак Обама.

Говорителката на Камарата на представителите, Нанси Пелоси от Демократическата партия, също подкрепи дипломатически бойкот през май 2021 г. Според Пелоси, САЩ не могат да се държат така, сякаш провеждането на Олимпийски игри в Китай е в реда на нещата.

Едно от най-сериозните нарушения на човешките права в източната държава е преследването на духовната практика Фалун Гонг, известна още с името Фалун Дафа. Гоненията срещу нейните последователи продължават вече 22 години. Китайският комунистически режим физически и психически тормози и измъчва милионите привърженици с цел да ги принуди да се откажат от убежденията си.

Политически ход?

Въпреки многобройните призиви за бойкот на Игрите в Пекин, досега САЩ не са предприели конкретни стъпки в тази посока. Възможно е думите на Байдън да са просто политически ход, който да създаде впечатление за загриженост за човешките права, но да не произведе реални последствия.

От поемането на властта в началото на 2021 г., Байдън демонстрира по-скоро толерантност към правозащитните нарушения в Китай. В интервю по CNN от 16 февруари 2021 г., той омаловажи геноцида срещу мюсюлманското малцинство уйгури в китайската провинция Синдзян, като го нарече „културна особеност“.

От друга страна, синът му Хънтър Байдън притежава акции в китайска инвестиционна компания. Предвид този конфликт на интереси, е по-вероятно САЩ да не предприемат мерки, които може да ядосат Пекин, тъй като това може да изложи на риск бизнеса на Хънтър.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button