Огнян Дъскарев за „Марс и Манхатън“: „Най-голямото зло днес е неокомунизмът“

Блиц интервю за акцентите в книгата през призмата на актуалните събития в България и по света: ковид, русофилия, македонизъм, войната в Украйна, атаките срещу Тръмп, политиката на сглобката и битката между стария и новия комунизъм

„Животът е по-странен и от най-невъзможната литературна измислица“, пише Огнян Дъскарев в новата си книга с интригуващо заглавие „Марс и Манхатън“.

Какво се крие между тези две крайни точки? Какви любопитни съвпадения се случват в историята и как засягат живота ни днес? Как се развива съвременната западна култура и каква е нашата роля като българи, в нейното бъдеще?

Представяме Ви едно блиц интервю с автора на „Марс и Манхатън“, което се опита да „пречупи“ основните акценти в книгата през призмата на днешните събития у нас и по света. Надяваме се текстът по-долу да провокира вашия интерес към това извънредно богато, проницателно и актуално четиво на журналиста, преводач и международен анализатор Огнян Дъскарев.

Новетика: Какво послание отправяте към българите с втората си книга „Марс и Манхатън“?

Огнян Дъскарев: Да бъдат добри и почтени хора, най-важните човешки качества.

Новетика: Защо Бетовен на корицата?

Огнян Дъскарев: Преди години прочетох как точно е била премиерата на Деветата симфония. Картината беше изработена по моя идея и поръчка. Благодаря на художника Живко Желязков. Също благодаря на Александър Урумов и издателство „Витлеем“, и на доц. Маргарита Христова, която редактира книгата.

Новетика: Ковид (китайският вирус) ли остава жалонът на новото време?

Огнян Дъскарев: Да, несъмнено. Китайският вирус свали един американски президент и спря развитието на целия свят.

Новетика: Кое е първото най-голямо злодеяние в света, преди неокомунизма?

Огнян Дъскарев: Комунизмът и нацизмът.

Новетика: Защо българите все още тъжат по комунизма?

Огнян Дъскарев: Разбираемо и човешко е това. Това са като цяло хора на зряла възраст, които тъгуват за младостта си. Но има и убедени комунисти, все още.

Новетика: Пишете, че младите американци гласуват за социалисти, защото искат „държавата да се грижи за тях“ и да „минат по-леко през живота“. Това ли е причината и при българите?

Огнян Дъскарев: Част от отговора е по-горе. Да, това е основната причина.

Новетика: Защо християнската култура е най-мощното оръжие срещу комунизма?

Огнян Дъскарев: Причината: християнството е доброта, почтеност и отговорност /страх от Бога/. Комунизмът е лъжа, жестокост и безнаказаност.

Новетика: Какво мислите за затварянето на Руската църква в София?

Огнян Дъскарев: Не мога да коментирам случая с изгонените руски свещеници и затварянето на Руската църква, защото не знам какво има в доклада на ДАНС. Но знам, че сега заради войната в Украйна тук има силни антиамерикански чувства сред голяма част от населението, а това никак не е добре.

Новетика: Китай или Русия са най-голямата заплаха за България?

Огнян Дъскарев: Русия е все още най-голямата заплаха за България, защото тук има изключително много русофили. Китай няма голямо влияние, тъй като хората са бедни общо взето, и евтините китайски стоки са достъпни за тях.

Новетика: Доколко е оправдана русофилията/русофобията сред българите?

Огнян Дъскарев: Винаги мнозинството от българите са били русофили, сега са повече отвсякога. Според мен Русия несъмнено има ключова роля в Освобождението, но след това се превръща във враг на българите. Доказателствата са безброй. Днес България официално е поела огромни ангажименти противоположни на руските интереси. След като си казал А, ще кажеш и Б.

Новетика: Защо българите хвърлят боклуци по улиците и мърсят природата?

Огнян Дъскарев: Психика и характер, създадени от поколения на недоимък и безотговорност. Бедността е виновна за всичко и да, тя е ужасен порок.

Новетика: Кой е виновен за липсата на десница в България?

Огнян Дъскарев: Вината е на българската интелигенция, която е безнадеждно левичарска. Във всяка страна интелигенцията трябва да е водач и създател на консервативна, патриотична десница. Тука няма такова нещо.

Новетика: Как т. нар. „лимузинена левица“ влияе на българите?

Огнян Дъскарев: Превърна голяма част от българите в неокомунисти.

Новетика: Какво е политкоректността?

Огнян Дъскарев: Ако човек е анти-неокомунист, значи не е политкоректен.

Новетика: Какво е ислямо-левичарството?

Огнян Дъскарев: Преди години преведох за издателство „МаК“ книгата „Обединени в омразата“ от Джейми Глазов. Там това е обяснено на стотици страници.

Новетика: Комунизъм и левичарство едно и също ли е?

Огнян Дъскарев: Малцина днешни левичари се определят като комунисти, защото е позорно. Но неокомунизъм и левичарство е едно и също, с малки изключения.

Новетика: Защо комунизмът и македонизмът са най-антибългарските язви?

Огнян Дъскарев: Комунизмът разруши няколко български поколения, македонизмът разрушава любовта към България.

Новетика: Старият комунизъм (марксизъм) или новият (неолиберализъм) е по-страшен?

Огнян Дъскарев: Старият комунизъм вече не съществува, дори западната левица се отказа от него в началото на 90-те. Най-голямото зло днес е неокомунизмът.

Новетика: Защо БСП са против ЛГБТ, след като джендър идеологията е лява?

Огнян Дъскарев: Да, това е любопитно. Причината: дейците на БСП се превръщат в нещо като консерватори, специално за тази тема. Така БСП се различава от другите социалистически партии в Източна Европа, както и от ПЕС. Но това не ме заблуждава изобщо. Отчаяната им русофилия е доказателство, например защитата на ПСА (МОЧА). Но изобщо нямам намерение да избирам между стари комунисти и модерни социалисти, доколкото и сред тях има защитаващи ПСА.

Новетика: Защо българите се разочароваха от новия световен ред след падането на комунизма и обвиниха капитализма?

Огнян Дъскарев: Виновна е бедността, която е ужасен порок. Виж по-горе. Но винаги има „но“: ако човек е беден и се е провалил в живота, веднага може да види виновника в огледалото.

Новетика: Пишете, че макар Никсън да установява дипломатически отношения с Китай и да поставя основите на втората най-голяма икономика в света, все пак разцепва съюза между комунистическите сили Китай и СССР. Бойко Борисов постигна ли подобна победа на десните, като се вклини в и „сглоби“ с ППДБ?

Огнян Дъскарев: Трудно ми е да коментирам българска политика, защото недостатъчно ме интересува. Все пак: ГЕРБ бързо се превръща в лява партия, човек не може да я различи от ППДБ. И пак: като претегля „за“ и „против“, като цяло е по-добре сега да има редовно правителство, обратното би било много по-лошо.

Новетика: Пишете пророчески, че в България ще управляват заедно социалистите (Радев, Нинова) и новите комунисти (божковци, соросоиди), и това се случи. Какво предвиждате за кмета на София?

Огнян Дъскарев: Ако Васил Терзиев стане кмет, то ще е заради младите, които никак не се интересуват от близкото минало, те ще гласуват масово за него. Ако той стане кмет, това значи едно: преходът вече окончателно е завършил. Някой представя ли си преди 30 години потомък на генерали от ДС да стане кмет на София?

Новетика: Вярно ли е, че ДБ са градска десница, а ПП – центристи?

Огнян Дъскарев: Не, те са крайно леви партии.

Новетика: „Възраждане“ и ИТН десни ли са? А БСП леви ли са?

Огнян Дъскарев: „Възраждане“ са като БСП, само че са по-лоши русофили. За ИТН нямам информация. Но както казах по-горе, изобщо не ме интересуват стари и модерни социалисти.

Новетика: Какво е да си „ляв“ и „десен“?

Огнян Дъскарев: Десен значи консерватор и патриот, ако искате и националист. НЯМА разлика между патриоти и националисти. С някои изключения либералите (в американския смисъл) и левичарите са едни и същи: неокомунисти.

Хората са безкрайно различни и сложни личности, т.е. обобщенията са изключително погрешни, въпреки че може да се обобщава политически, както аз правя по-горе. В този смисъл десните и левите също са безкрайно различни.

Новетика: Защо консервативните по природа българи не гласуват за консервативни партии?

Огнян Дъскарев: Да, и това е любопитно. Мисля, че русофилията им пречи (на повечето), въпреки, че мнозинството са против Истанбулската конвенция (джендърите). Това е доказателство, че хората са безкрайно сложни и различни личности, българите не са изключение.

Новетика: Защо Западният свят сега е олевял?

Огнян Дъскарев: Днес левичарите са на власт в Западна Европа и половината Америка. Причините са легион, една много важна са училищата и университетите, особено в САЩ, които са развъдници и разпространители на неокомунизъм.

Новетика: Как в САЩ се съвместяват бизнес конкуренцията и лявото управление?

Огнян Дъскарев: Поне половината от Уол Стрийт дава пари на американската левица, няма никакво противоречие да си милиардер и левичар. Примери безброй.

Новетика: Какво искат демократите в САЩ – да осъдят Тръмп или да го сринат с тормоз и фалшиви обвинения?

Огнян Дъскарев: Днес в САЩ се случва нещо нечувано: действащият президент иска чрез прокуратурата и съда да отстрани най-силния си съперник на президентските избори догодина. Това превръща САЩ в бананова република, за огромно съжаление. Но засега прокурорското нападение срещу Тръмп само засилва популярността му сред десницата.

Новетика: Защо комунистите мразят Тръмп? Какво следва, ако Тръмп не спечели втори мандат?

Огнян Дъскарев: Неокомунистите по света и у нас мразят Тръмп, защото той е точно обратното на тях. Не ми се мисли за такава възможност.

Новетика: Зеленски либерал ли е? Орбан го нарече враг.

Огнян Дъскарев: Зеленски е ляв либерал. Социалистическата опозиция на Орбан в Унгария е несъмнено неокомунистическа, ляво либерална.

Новетика: Русия или САЩ предизвикаха войната в Украйна?

Огнян Дъскарев: Кремъл лъга доста нагло на ниво външен министър, че няма да нападне, но нападна. За мен няма съмнение кой е нападателят и жертвата, въпреки многобройните причини на руснаците за нападението. САЩ отговориха, защото Русия е вторият им най-голям геополитически враг.

Новетика: Съгласен ли сте, че ако ковид се върне, войната в Украйна ще спре?

Огнян Дъскарев: Тази война е огромна опасност за света, защото едната страна е втората най-голяма ядрена сила, а на Украйна помага активно най-голямата ядрена сила на света. Тръмп твърди, че ако той беше президент, война нямаше да има, и е съвършено прав. Но в историята няма „ако“. Сега Тръмп иска мир и ако стане президент догодина, всичко ще се промени, силно се надявам към по-добро. Не мисля, че ковид ще се върне, изключително трудно ще е за световния елит отново да налага ваксини и локдауни.

Новетика: Бихте ли се ваксинирали срещу ковид отново?

Огнян Дъскарев: Не.

Новетика: Преди Марс и Манхатън бяха Вашите крайни точки. А сега?

Огнян Дъскарев: Няма други крайни точки. И сега за мен е най-важно хората да са добри и почтени.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

1 коментар

  1. Ляв тегли пари а кой ще ги не се знае .Ето това обслужва неолиберализма.Е логично че нямаме дясно партии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button