Защо да кастрираме котките

Операцията е рутинна, а осигурява добро здраве и дълго и спокойно съществуване на животните

Сред значителна част от хората се споделя мнението, че не трябва да извършваме кастрация / стеризилизация на бездомните котки и дори на домашните любимци. Основните доводи са, че това действие се счита за неестествено и може да осакати животните. Освен това се вярва, че нарушава техния естествен биологичен ритъм. Но дали е така?

От практическа гледна точка, процедурата кастрация / стеризилизация изисква отделяне на време, посещение на ветеринар и финансови разходи за самата операция. Така някои не са против, но не могат да си позволят или не желаят да отделят време и ресурси.

Сред много спасители и осиновители на котки цари мнението, че кастрацията / стеризилизацията е един от най-добрите подаръци, които можем да направим на нашите любимци. Тя представлява рутинна медицинска процедура, която не само помага за контрол на свръхпопулацията на бездомните животни, но и може да предотврати здравословни и поведенчески проблеми. Тя позволява на котките да водят по-дълъг, здравословен и щастлив живот. Но нека първо разгледаме какво наистина представлява самата процедура.

Как протича операцията

Операциите за кастрация / стеризилизация при котките се извършват с цел контрол на популацията и подобряване на здравословния им статус. Това е процедура, при която се отстраняват тестисите на мъжката котка (кастрация) и яйчниците и матката на женската котка (стерилизация). Извършва се от ветеринарни лекари с необходимата квалификация.

Преди операцията вашето коте ще премине преглед от ветеринарен специалист; може да се изисква вземане на кръвна проба. Операциите се извършват задължително под упойка.

След операцията, ветеринарният лекар ще ви инструктира за необходимите грижи по възстановяването на котката. До няколко дни тя се връща към нормалния си режим. Разрезите обикновено заздравяват за около две седмици, а шевовете се отстраняват при следващата среща с ветеринаря.

При стерилизиране на женски котки, може да бъде поставен конус около главата на животното, който се сваля след няколко дни. Целта е предотвратяване достигането до операционния шев, който котката може да разкъса, ако се ближе на това място.

Защо да кастрираме котката

Ако се грижите за котки в двор и у дома, кастрацията / стеризилизацията са от съществено значение за предотвратяване на нежелани раждания и ограничаване на прекомерната популация. Свръхпопулацията засяга много страни, включително Гърция, която е с най-сериозен проблем с бездомните котки в Европейския съюз. Да разгледаме един пример.

Една женска котка на средна възраст може да роди до 12 котенца на година след 3 котилa. Приблизително 4.7 от тези котенца са женски, което означава, че те също вероятно ще имат свое потомство. Ако тези 4.7 женски котки имат също по 3 котилa с общо 12 котенца годишно, броят им нараства на 56. От тези 56 котки около 19 ще са женски. Така след третата година може да се очаква колония от около 225 котки.

Този процес води до милиони нежелани животни, които се озовават на улицата или в приютите. Малцина намират нов дом, други биват евтаназирани или загиват от травми, глад и болести. В САЩ например близо 4 милиона нежелани котета и кучета се евтаназират всяка година.

Трябва да осъзнаем, че стерилизирането и кастрацията намаляват сексуалното поведение при котките, което обикновено се възприема като нежелано. Мъжките кастрирани котки спират да скитат, спира неприятната миризма от маркиране с урина и битките с други котки. Тези битки често пренасят болести и зарази, както и могат да причинят трайни физически увреждания.

Едно от най-разпространените инфекциозни заболявания при котките е имунодефицитен вирус (FIV), познат като „котешки спин“. Предава се от майка на потомството или между мъжките при сбивания, с ухапвания, одрасквания и други наранявания. Те след това предават вируса на женските по време на размножаването.

Стерилизацията при женските котки елиминира тъжния вой по време на репродуктивния сезон. Също помага за предотвратяване на инфекции на матката и рискове от рак на матката и гърдите.

Кастрацията на мъжките котки намалява риска от рак на тестисите и проблеми с простатата. В крайна сметка, стерилизираните и кастрираните котки водят по-здравословен, дълъг и щастлив живот.

Промяна в характера и поведението

Кастрацията не променя основно характера и поведението на котката. При мъжките котки може да се наблюдава по-спокоен и послушен характер, но игривостта, активността и вокализацията обикновено се запазват.

Кога да кастрираме котката

Сред ветеринарните лекари в САЩ се водят дебати относно най-подходящото време за стерилизация / кастрация, при които се представят три основни варианта. Първата опция е ранното или педиатрично стерилизиране / кастрация, които се извършват във възраст от 6 до 8 седмици. Втората опция е стандартната стерилизация / кастрация, които се извършват между 5 и 6 месеца. И на последно място, има възможност за изчакване до първото разгонване, което обикновено се случва между 8- и 12-месечна възраст.

Когато става дума за осиновяване на коте от приют, то най-вероятно вече ще е кастрирано. В случай на прибиране на коте от улицата, обаче, точната възраст на животното не е известна. Преглед при ветеринар ще я установи приблизително. В този случай ветеринарният лекар ще ви посъветва кога е най-доброто време за кастрация / стерилизация на котката ви. Това решение зависи най-вече от общото здравословно състояние на котето. Важно е да се отбележи, че стерилизацията / кастрацията в ранна възраст също могат да предотвратят проблемно поведение, преди то да се появи.

Неотдавна попаднах на пост във Фейсбук, в който жена описваше как нейният котарак, от много добър и послушен изведнъж станал агресивен. Нападал я без причина, съскал към нея и поведението му коренно се променило. Жената била в пълно недоумение и търсеше съвет. Оказа се, че не го е кастрирала. Разбира се, вашият ветеринарен лекар ще ви предостави най-добрите насоки относно времето и начина за извършване на операцията.

За уличните котки стерилизацията / кастрацията трябва да се извършва по време на топлите сезони на годината, ако имате намерение да върнете котката обратно във външна среда.

Рискове от повишено тегло

Освен смекчаване характера и общо успокоение, както кастрираните мъжки, така и стерилизираните женски, имат тенденция да наддават на тегло поради намаляване движението, водено от сексуално желание. Наддаването на тегло също е предизвикано от временен хормонален дисбаланс в първите месеци след операцията. Това явление не се наблюдава при всички котки; някои от тях са генетично предразположени към натрупване на тегло.

Разбира се, напълняването може да бъде предотвратено чрез правилно дозиране на храната и достатъчно двигателни забавления в домашни условия. Котките на двора или улицата нямат този проблем, защото се движат много повече, а достъпът им до храна не е редовен като при домашните им събратя.

Време за размисъл

Ако все още не сте убедени в ползите от стерилизацията/кастрацията на котките, нека ви задам следния въпрос: хуманно ли е да изхвърляме нежеланите новородени в контейнерите за отпадъци на края на пътя, в близкото дере или река? Или може би е по-хуманно да им спестим болките, мъките и страданията, като поемем отговорността да се грижим за тях по по-цивилизован начин? Погледнете Фейсбук групите за помощ за бездомни животни в цялата страна: пълни са с изоставени малки котета и дори кученца, които добросърдечни и състрадателни хора не могат да подминат.

В градовете достъпът до ветеринарни услуги е по-лесен. Дори ако нямате опит как да хванете улична котка, има много Фейсбук групи по райони и градове, където да получите съвет и дори помощ.

Ако финансово не е по силите ви да покриете разходите по ветеринарните сметки, пак има решение. Търсете помощ от приятели, които обичат животните. Или си поделете разходите. Също потърсете в интернет, неправителствена организация във вашия град, която да ви помогне за безплатна кастрация. Много ветеринарни кабинети също работят на доброволни начала или предоставят отстъпки за улични котки.

Важно е да осъзнаем, че стерилизацията/кастрацията са начин да помогнем на бездомничетата и на домашните любимци. Контролираната популация и намаляването на ражданията при бездомните животни намаляват риска за самите животни, които рано или късно се нуждаят от помощ. Оцеляването им навън е под въпрос всеки ден и повечето не оцеляват. През зимните месеци и при оскъдна храна котките с FIV първи се разболяват заради отслабена имунна система, и повечето не доживяват пролетта.

Надявам се да съм предоставил полезна и важна информация, която да помогне на хората да разберат значението на стерилизацията / кастрацията на котките. Разбира се, колкото и подробни и фактологични аргументи да предоставя за необходимостта от тези процедури и как те допринасят за здравето и живота на котките, със сигурност ще останат хора, които няма да бъдат убедени. Но надеждата ми е те да стават все по-малко.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button