Филмът „2000 мулета“ с нови доказателства: честни ли бяха президентските избори в САЩ? (видео)

Анализ на огромна база данни от мобилни телефони установи незаконен трафик на бюлетини в шест американски щати, ключови за изборите през ноември 2020 г.

Нов документален филм, който премиерно гастролира в 250 киносалона в САЩ на 2 и 4 май 2022 г., разкрива шокиращи доказателства, които подкрепят твърденията на Доналд Тръмп, че президентските избори в САЩ през 2020 г. са били манипулирани в полза на Джо Байдън.

Лентата „2000 мулета“ на режисьора Динеш Д’Суза изобличава добре организирана, платена и нелегална мрежа за трафик на 4.8 милиона невалидни бюлетини в критично важни за изборите щати.

Изнесената във филма информация е събирана и анализирана в продължение на две години от базираната в Хюстън, щата Тексас, неправителствена организация True the Vote, която работи за подобряване почтеността на изборите в страната. За целта организацията е набрала 27 терабайта данни, включително 4 милиона минути видеозаписи, 10 трилиона пингвания на мобилни телефони и свидетелски показания.

Самият Тръмп организира премиера на филма и събитие с червен килим с над 1000 гости в своята луксозна морска резиденция Мар-а-Лаго в щата Флорида на 4 май 2022 г.

По време на 30-минутна реч преди началото на прожекцията, 45-ият президент на САЩ благодари на „патриотите от True the Vote“ за „изключителния труд“. Той също високо оцени работата на Д’Суза, като го нарече „невероятен режисьор, документалист и изключителен човек, който обича тази страна“.

Разкритията

В „2000 мулета“, Катрин Енгелбрехт (основател на True the Vote и съавтор на лентата), заедно с консервативния активист Грег Филипс, описват своя високотехнологичен анализ на трафика на бюлетини, който те наричат „организирана престъпност“ и който според тях е променил резултата от президентските избори през 2020 г. в полза на настоящия държавен глава и лидер на Демократическата партия, Джо Байдън.

Разследването се фокусира най-вече върху управляваните от демократите окръзи Фултън (в щата Джорджия), Марикопа (в щата Аризона), района на Детройт (в щата Мичиган), района на Милуоки (в щата Уисконсин) и по-голямата част от Филаделфия (в щата Пенсилвания): всички с решаваща роля в резултата от изборите.

Работата на True the Vote започва с анализ на публично достъпни данни от пингове на мобилни телефони с цел геолокация, т.е. определяне местоположението на дадено лице с точност до сантиметри. Експертите ограничават обсега на изследването до хора, чийто маршрут включва многократно посещение на избирателни урни и офиси на НПО-та през седмиците, предшестващи изборния ден, 3 ноември 2020 г. Фокусират се върху дейност с необичайна честота. Например в щата Джорджия критерият е бил поне 20 ходения до урните и 5 посещения на офис на НПО.

Освен с публични регистри, от True the Vote се сдобиват с видеозаписи от камери за наблюдение на урните (където има такива) и така установяват пикови моменти за подаване на бюлетини. Също внимателно проучват системата за проследяване на бюлетини, за да разберат как протича един типичен ден за дадена избирателна кутия.

Така организацията установява наличието на 2000 души – наречени „мулета“ – които извършват трафик на бюлетини в шестте повратни за изборите щати.

В продължение на няколко седмици преди деня на изборите на 3 ноември 2020 г., тези платени куриери на бюлетини са правили многократни курсове до избирателните урни, под прикритието на нощта. За да не оставят пръстови отпечатъци, „мулетата“ са носили ръкавици. От видеозаписите се вижда как си правят селфи всеки път, когато отидат до урните: явно като доказателство, срещу което да получат възнаграждение.

Само в щата Джорджия са установени 242 трафиканти, направили 5662 пътувания до урните в ранните утринни часове, от полунощ до 5:00 часа сутринта. Според изчисленията на разследващите, за няколко седмици те може да са подали незаконно стотици хиляди невалидни бюлетини.

„Няма съмнение, че във всички тези щати сме свидетели на незаконна дейност“, коментира Д’Суза в интервю.

„На някои места подаването на бюлетина от името на друг човек беше временно разрешено, но навсякъде е незаконно това да се прави срещу заплащане.“

В щата Джордия например законът позволява само членовете на семейството или лицата, полагащи грижи за избиратели с увреждания, да подават бюлетини вместо тях.

По-нататък филмът разкрива, че много от „мулетата“ пристигат при избирателните кутии от офисите на организации, на които е забранено да участват в изборни дейности.

Представените в документалната лента нови доказателства не само поставят под съмнение твърденията за „най-сигурните избори в историята на САЩ“, но и почтеността на американската избирателна система.

Според Д’Суза, вече е късно доказателствата да променят изхода от президентските избори от 2020 г., но е редно електоралните власти да са запознаят с тях, за да гарантират, че подобни злоупотреби няма да се повторят.

Медийни реакции и Тръмп

„2000 мулета“ не оглави първите страници на масмедиите, които набързо го окачествиха като конспирация и неуспешен опит за осуетяване на изборните резултати. Дори популярната консервативна новинарска мрежа Fox News отказа да го спомене и отрази.

Асошиейтед прес направи своя „проверка на фактите“ във филма и го определи като „основан на погрешни предположения, анонимни потребителски профили и неправилен анализ на данните за геолокация на мобилни телефони, който е недостатъчно прецизен, за да потвърди, че някой е подал бюлетини в изборните урни“.

Тръмп обаче зае противоположна позиция: „Всеки, който гледа този филм, ще се преобрази“, каза той в речта си в Мар-а-Лаго. „Доказателствата са толкова изобличаващи, че няма начин да бъдат скрити.“

Републиканецът отново призова за задължително представяне на документ за самоличност от избирателите по време на избори и за преминаване към еднодневно гласуване в цялата страна.

„Този филм ще ви достави наслада“, обеща Тръмп. „Но може и силно да ви депресира. Затова ви призовавам: направете нещо по въпроса.“

Зрителите могат сами да направят своите заключения, като гледат филма на официалния сайт 2000Mules.com или го закупят от Amazon.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button