Гответе се за диктатура, освен ако…

Как законите на физиката ни помагат да разберем какво се случва с политическата система у нас

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Има един закон, описан в „Корпус херметикум“, чието авторство се приписва на Хермес Трисмегист: „Каквото на небето, това и на земята. Каквото горе, това и долу“.

Това означава, че законите, които действат в невидимия свят, действат и във видимия. Иначе казано, можем да открием как законите на физиката (материалното, видимото) действат в социалната сфера (нематериалното, невидимото).

Законът на Нютон: „Колкото повече тела има в една динамична система, толкова по-трудно става да се предвиди как ще се държи всяко от тях“ приложен върху нашата, родна политическа действителност, абсолютно доказва това твърдение. Прилагаме Нютоновия закон към социално-политическите система и процеси у нас.

И? Какво виждаме?

Виждаме в НС (системата), много партии (тела). И колкото партиите (телата) са повече и непредвидими в своето поведение, толкова по-слаба и неустойчива е системата. Това само по себе си води до недоверие към самата нея, към съществуващите партии и към търсене на спасение в нови и нови политически формирования.

От закона на Нютон вече знаем, че колкото повече тела, толкова по-трудно е да се предвиди как всяко от тях ще се държи, съответно и да се управлява. Това ще доведе до хаос и тотален разпад на държавата (системата) и обществото. И тогава идва ред на здравата ръка. Юмрукът вече нанесе първия удар, преди две години. Започна битката срещу статуквото или установената система. На тяхно място се настани антистатуквото, чрез своите несистемни партии.

На мястото на реда се настани безредието и хаосът. Не се вижда шанс да се състави такова мнозинство, което да въведе ред по парламентарен път, който е и демократичният.

И тогава се налага необходимостта от въвеждане на правила и възстановяване на системата по непарламентарен път, чрез недемократични инструменти, каквато е диктатурата. И най-тъжното е, че хората ще го искат. Защото и най-лошата система е по-добра от липсата на такава. И най-лошият ред е по-добър от липсата на такъв. И най-лошият закон е по-добър от липсата му. И тогава?
„Добре дошла, Диктатуро!“

Кой, кога и как ще я установи? Дали това ще бъде чрез президентска република, за каквато не сме достатъчно зрели като общество? Дали ще бъде военен преврат, хунта или друга форма на силова власт, предстои да видим.

Но ще се случи!

Освен ако все още са останали светли сили, които да противостоят на разпада, да спрат насъскването на партиите една срещу друга, чертаенето на разделителни, червени линии, компрометирането на партиите и техните лидери, и омаскаряването на демокрацията като система на свободата и свободната воля. Тогава има шанс.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен хоризонт" по БНР.

1 коментар

  1. Че до сега при Костов или при Борисов сме имали НЕдиктатура?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button