Зенитна ракетна система С-200 ВЭ „Вега“ (SA-5 „Gammon“)

ЗРС С-200 "Вега" е високоефективна система за далечно действие на ПВО и наскоро нашумя с използването си във войната на Русия в Украйна

В предишните няколко дни в медиите се появи информация, че въздушните сили на Украйна са унищожили и повредили самолети на Руската федерация за далечно радиолокационно разузнаване (руски AWACS) A-50 и Ил-22. По време на война се лъже изключително много. И все пак ако това е вярно, то това е възможно да се осъществи със зенитен ракетен комплекс от типа С-200 „Вега“ намиращ се на въоръжение в украинската противовъздушна отбрана (ПВО).

Необходимо е да се подчертае, че самолетите за далечно радиолокационно разузнаване и управление са приоритетна цел за ПВО. За да се избегне унищожаването им, противникът организира режима на полета на такива самолети далеч от зоната за поражение на средствата за ПВО. Освен това самолетите за далечно разузнаване и управление са добре охранявани от изтребители и защитени от средства за радиоелектронна борба.

Макар и конструирана отдавна, тази зенитно-ракетна система (ЗРС) е много сложна и е построена на комбиниран аналого-цифров принцип (работата на ЗРС се осъществява чрез цифрова електронноизчислителна машина „Пламя“). В началото на 60-те години на 20-и век С-200 е разработена и приета на въоръжение в ПВО на СССР. До 1985 г. в цялата страна са изградени 130 площадки с общо 1950 установки. С-200 е един от най-далекобойните конвенционални зенитни ракетни комплекси (ЗРК). Стандартната единица е дивизион, който включва 6 установки и радар за насочване. В някои страни броят на установките в дивизиона обаче може да е различен.

Радиолокатор за подсвет на целта (РПЦ)
Радиолокатор за подсвет на целта (РПЦ)
Снимка: radartutorial.de

Тази високоефективна система за далечно действие на ПВО е на въоръжение в редица страни: Азербайджан, Алжир, Беларус, България, Индия, Иран – 100 установки, Казахстан, Латвия, Либия, Молдова, Полша, Русия, Северна Корея – 24 установки, Сирия – 8 установки, Туркменистан, Узбекистан, Украйна, Унгария и Чехия.

В социалните мрежи някои лаици характеризират военната техника на бившия СССР като изостанала, с малка ефективност: споменават се лопати, чипове от перални, как самолетът F-16 щял да обърне хода на войната в Украйна и т.н. Желателно е всички тези „коментатори“ (включително и онези, които уж се пишат „интелектуалци“) да се изказват по-скромно, особено ако знанията им са повърхностни. Само безпристрастният анализ може да даде точна оценка. Например до 1982 г. в бившия СССР за отбраната на Москва е стояла на въоръжение ЗРС за ПВО С-25 „Беркут“, заместен от мобилните и модерни С-300ХХХ. Тази система С-25 е проектирана да отразява налета на 1000 въздушни цели едновременно. Всеки ЗРК от състава на С-25 „Беркут“ е могъл да съпровожда и унищожава по 20 цели едновременно (за справка MIM-104 Patriot унищожава едновременно до 9 цели с ограничения, руският С-300ХХХ унищожава едновременно до 6 цели без ограничения).

В статията по-долу авторът си поставя за цел да запознае читателите с принципа на построение и работата на зенитната ракетна система за далечно действие С-200 „ВЕГА“. Последната има и други варианти с повишен радиус на действие („Вега-М“ – 300 km и „Дубна“ – 400 km).

Всичко за зенитната ракетна система С-200 ВЭ „Вега“ (SA-5 „Gammon“) прочетете тук.

Огнян Георгиев

е експерт от Военновъздушните сили на Република България (ВВС)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button