Какво символизира есента в китайската култура и медицина?

Според древните китайци, есента се спуска от Небесата и започва земното си пътешествие на прераждане и подновяване. Както природата спира изобилния си растеж и стели листа, оставяйки голи клони, така и есента е подходящо време да погледнем навътре към себе си, да прочистим ненужните мисли и емоции, а защо не и домашните шкафове и гардероби.

Според Багуа (система от осем триграми, ползвани в даоистката космология), есента има три Ян триграми върху три Ин триграми. Това предполага, че през есента Ян все още превъзхожда Ин, макар също да запада.

Това също загатва, че Ин и Ян, известни като силите на добрата карма и лошата карма, не са абсолютни противоположности. Вместо това, те са части на едно цяло и се превръщат една в друга.

Есента е сезон за сеитба и е богата на ярки, златни цветове. Според китайската теория за петте елемента, човешкото тяло, земята и обществото преминават през цикъл от значими състояния. Например, елементът дърво води до елемента огън, който на свой ред води до елемента земя.

Органите в нашето тяло също са свързани с различни елементи, съгласно китайската медицина. Китайците свързват есента с метала. Органите, свързани с метала, са дебелото черво и белите дробове. Дебелото черво е пример за освобождаване на токсини. Белите дробове са пример за вдишване, получаване на свеж въздух и издишване, освобождаване на въглероден двуокис. Балансът между приемането и освобождаването ни поддържа здрави.

Когато металът не е в баланс, за нас става трудно да видим собствената си стойност и се опитваме да компенсираме, като се стремим към статус, пари и материални придобивки. Може да се стремим пряко към метал, под формата на злато и сребро или към богатство, идващо от благородни метали. Твърде силният стремеж може да се прояви като проблеми с дишането или белите дробове.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочети още
Close
Back to top button