Слави президент?

Защо Слави Трифонов няма да бъде в листите на ИТН? Отговори ли на очакванията на своите фенове или заплете нова интрига?

Кой се изненада от изявлението на Станислав Трифонов, лидер на партията „Има такъв народ“ (ИТН), че няма да присъства в листите на партията си в предстоящите избори за 46-о Народно събрание?

Никой, който внимателно наблюдава тази интересна и прелюбопитна фигура, рожба на българския преход и който е разбрал, че в България е възможно всичко.

Във всеки случай новината беше излъчена от самия Трифонов: че няма да бъде депутат, но не защото не може да носи отговорност. Може, и то не само като депутат, а и „от една друга институция, но… като му дойде времето“.

След загадката, дошла от Америка, „кой е действащият политик свързан с Васил Божков“, дойде и загадката на Слави. Коя е институцията, от която той може да докаже своята отговорност? Какъв иска да бъде? Къде се цели? Хвърлил ли е око Слави на стола на президента Радев? Изглежда много, много вероятно.

Ролята на сегашния президент Радев, който използваше поста си да громи правителството, да се прави на опозиция и да критикува ден след ден, без да носи отговорност за нищо, изглежда много удобна. Седиш си нависоко, гледаш си, ходиш си по света, получаваш си висока заплата, а отговорност никаква. Чудна роля за хора, които нямат идея за това как се правят нещата, но са Еверест на критиката.

Слави е точно такъв. 30 години той громи всеки, който му се изправи на пътя или нещо му е крив. Ако стане президент, ще прави същото, но от по-високо. Ще си прави каквото си иска и каквото знае. Ще има и още една екстра: с вдигнат юмрук ще събира феновете си на протест, пеейки възрожденски песни. Ще има хем бунт, хем шоу, хем власт, хем няма пред кого и за какво да отговаря. Президент е. Ако иска, и пуч може да спретне, ако нещо не му е на кеф. Тази мантра за президента-обединител вече умря. Това е трудна работа и неудобна. Сегашният президент даде пример, че може и да се пренебрегне ролята на обединител. Не го пишело в конституцията. Е, какво пък. Защо Слави да не върши тази работа, която най- му отива и му идва отвътре. Критика, критика и пак критика. Лесно и безотговорно.

Да, обаче какво става със сегашния кандидат за поста президент на Републиката, Румен Радев? Дали се завързва поредната междуличностна интрига или Слави си говори ей така, както си е свикнал? Ами ще видим, когато му дойде времето.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен харизонт" по БНР.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button