Страх: гледай Беларус, сещай се за България!

Какво стои зад ареста на журналиста Роман Протасевич?

Страхът винаги е бил най-силното оръжие на тираните. Страх за живота, страх за свободата, страх за любимите ти. Страх.

По-възрастните хора у нас и по света помнят този страх. Страх от отвличане в незнайни доби и незнаен час, побои, лагери, убийства. Оръжието на комунистическия режим.

Отвличането на младия журналист Роман Протасевич посред бял ден в чистото и ясно небе, стресна света. Всички наблюдаваме как диктаторът Александър Лукашенко е загубил всякаква мяра и е готов да престъпи всякакви граници, за да запази властта си.

Но това е в същността на комунистическата идеология и рефлекси. За комунистическия мироглед не е никакъв проблем да смажеш когото и да било, ако не ти се подчинява. Страхът е основният инструмент на всяка идеология, която оправдава насилието. Революцията – кървава и безмилостна – е апотеоз на това насилие, а нейната цел е диктатура.

Аналогията е неизбежна. Няма как да не се сетим за думите на българския генерал и министър-председател на служебното правителство, Стефан Янев: „кръв, пот и сълзи“. Няма как да не се сетим за вдигнатия юмрук на българския президент Румен Радев, призоваващ масите на площадите за сваляне на законно избраното правителство. Няма как да не се сетим за ковчезите, бесилките, горящата слама в краката на полицаите, черните чували. Целта на всичко това беше всяване на страх. И пак в името на справедливостта, свободата и светлите идеи за светло бъдеще. Но зад парадните лозунги и издигнатите юмруци се подава лицето на страха, лицето на злото.

И когато днес проследяваме какво се случи и какво ще се случи с младия Роман, да се огледаме около нас и да видим какво ни готви бъдещето. Гледайте Беларус, сещайте се за България.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен хоризонт" по БНР. Водеща на предаването "Хитове в мрежата" на национална телевизия "България 24".

9 коментара

  1. Гледаме Беларус. Сещаме се за България. Но за щастие опасността от превръщането на Борисов в диктатор тип Лукашенко е превъзмогната.

  2. Не Борисов призоваваше към метеж и сваляне на законно правителство. Събудете се, ако не сте в будна кома.

  3. Благодарние на Борисов България се стабилизира и се изгради някакво доверие към нея. Но както Тръмп беше покушен в САЩ, така сагата с Борисов се разви в България. Явно това е тендеция в световен мащаб. Сега нека да дойдат чалгите да управляват или комунистите като Мая Манолова. Успех!

    1. Абсолютно вярно! Но, българинът си иска робството и мизерията. Просто съм в недоумение и ступор. Но, въпреки всичко имаме последен шанс да поправим нещата и тези да си получат заслуженото. И какво искаме всъщност. Българи ??? Не са ни виновни нито ЕС, нито САЩ. Нашите слуги на Кремъл са най – големите унищожители и най – големите врагове на българския народ и най – големите национални предатели. Но, Бог вижда и ще отсъди!

  4. Изглежда служебният премиер Стефан Янев е фен на джазрок-групата Blood, Sweat & Tears (Кръв, пот и сълзи) -:)

  5. Господине аналогията ви е грешна. Борисов два пъти отстъпва властта, продавайки оставка.Това прилича ли ви на вкопчил се във властта човек?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button