Служебно правителство или политическо торпедо?

Уличната и площадна демокрация не успя да излъчи свое правителство в парламента по естествен и легален път, но го постигна в лицето на служебното правителство

През последните 31 години на демокрация, нашето общество видя и опозна смисъла, задачите и значението на служебните правителства, като политически инструмент. Най-важната задача за тях е организирането и осигуряването на честни избори, както и да решаването на текущи управленски задачи. И всичко това трябва да се случва безболезнено и в среда на сигурност и доверие. Но не и за това правителството. Видимо е, че неговата задача е друга! Но каква?

Какво наблюдаваме в лицето на правителството на президента Румен Радев, представлявано от бутафорния министър-председател Стефан Янев, доскоро негов съветник?

Това правителство трескаво започна чистка, и то не само по върховете на министерства и агенции, но удари и службите за сигурност и защита на държавата. Назначеният за министър на МВР Бойко Рашков посегна на службите, уволнявайки техните ръководители с неясни и обтекаеми мотиви от рода на „политически лоялни към човек, а не към държавата“. Такива твърдения не могат да се докажат, разбира се, но минават за аргумент пред настръхналата за реваншизъм и мъст улична тълпа, която се явява и суверенът на това правителство. Да оставим настрана, че се нарушава принципът на мандатност, който би трябвало да защити службите за сигурност от политическа употреба. Защо? Това е въпросът на въпросите сега. Кому е нужно в страната да се настани страх и нестабилност и каква е целта в края на краищата на това служебно правителство?

Освен това, буди огромно недоумение и изваждането от нафталина на Пламен Орешарски, назначен за съветник на служебния премиер. Противоречието е толкова брутално, че не ни остава дъх. Как така Орешарски, в чието правителство беше назначен за шеф на ДАНС Делян Пеевски, превърнал се в символ на задкулисието и предизвикал огромна вълна от гражданско недоволство, сега има за задача да съветва как да се „изчагърта“ задкулисието?

Когато наблюдаваме как всеки ден някой е „изчагъртан“ и се играе играта „стани ти, та да седна аз“, се питаме: какво става с изборите? Колко честни ще бъдат след „изчагъртването“ на „чуждите“ и поставянето на „нашите“? Кое доказва, че „нашите“ са лоялни към държавата, а не към тези, които са ги поставили?

Всеки непредубеден ум си задава въпроса: каква е всъщност крайната цел на това правителство, което торпелира всичко по пътя си и създава усещането за разруха?

Ако целта е да се разчисти теренът и да се поставят нови и здрави основи за институционално решение на проблемите, а не замазването им и конюнктурното им използване, то това е добре.

Но ако задачата му е да се подготвят обществените нагласи за появата на меко казано странна коалиция от рода на ИТН и „Мутрите“, или ИТН и ДПС, или някаква шарена политическа птица, каквото е самото това правителство, то това не е добре.

А може би целта е да се покаже, че всичко е възможно, и да се използва моделът на това правителство, което по същество е безпринципен сбирток от всички цветове и нагласи? Ако е така, то това е много ниска топка и безполезно упражнение, което времето ще опровергае.

Но целта е друга.

От всичко, което наблюдаваме, от промените, които се правят и от начина, по който се правят, става съвсем видимо, че това правителство не се държи като временно. Това правителство прави сериозни промени, които водят след себе си страх и стрес не само сред хората, работещи във ведомствата, но и в цялото общество. И в такава среда няма как да не бъдат възкресени копнежите за „здравата и силна ръка“, няма как да не бъде привидян вдигнатият юмрук като спасение.

Действията на това правителство говорят за намерения простиращи се далече във времето. Това време е необходимо за конституирането на онзи политически инструмент, който ще донесе сигурност и стабилност и това, което се натрапва от само себе си, е президентска република със силов президент. Но да се смени уредбата на една държава не е толкова лесно и просто. За тази цел е нужен е хаос, породен от перманентни избори и кризи. Хаос, който може да бъде овладян само от силна фигура с много власт. Но затова е необходима нова уредба на Републиката. Просто „ще се наложи“ парламентарната република да се преформатира в президентска.

Хаосът, освен, че ще породи необходимостта от президентска република, ще посее и съмнение, че сме избрали вярната посока. Ще се появи необходимостта от обрат в посоката. Обществото ни отново ще се озове на кръстопът и пред фундаментален и съдбовен избор – на Изток или на Запад.

Социалните инженери около Радев проектират „ново-старо“ бъдеще за България чрез задействане на известната команда на президента: „кръгом, марш и обратно“. Още при произнасянето ѝ някои наблюдатели се запитаха: обратно накъде?

Това е истината за това правителство. Дълъг живот в хаос, несигурност, безпътица. И накрая сами да поискаме да ни управлява силна фигура с тоталитарни нагласи, сами да поискаме да се сгушим в голямата прегръдка на Руската мечка с „любезното съдействие“ на проруски ориентирания български президент.

Дано всичко това са брътвежи, породени от безпочвени страхове. Дано прочитането на фактите е грешно. Дано е кошмар, от който скоро ще се събудим. Дано.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен хоризонт" по БНР.

2 коментара

  1. Президента беше избран от листата на БСП ( комунистите) така че, до кога с тоя комунизъм…? Не е ли време да заличим комунизма дори като идея, а с нея и всички партии, които все още му се кълнят до живот? Колко жалко…

    1. Би било добре да заличим тези фосили от миналото. Но как да стане, когато народът е отчайващо прост и сам доведе на власт червените и то през задната врата. Сега е възможно и да вкара Божков в парламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button