Китайската комунистическа партия изгуби над 400 милиона поддръжници

Подписката End CCP ("Край на ККП") е събрала близо 3 милиона гласа по цял свят

Над 405 милиона китайци официално осъдиха китайската комунистическа партия (ККП) и присъдружните ѝ организации – пионери и комсомолци.

Хитовата цифра оповести на 20 ноември 2022 г. Глобалният център „Туейдан“ – базирана в Ню Йорк, САЩ онлайн платформа, където всеки китаец може да подаде в свободен текст декларация, че се отрича от тоталитарния режим в своята родина.

В превод от китайски език, „Туейдан“ означава „отказване от партията“. Уникалната по рода си гражданска инициатива започва в края на 2004 г., когато медията Epoch Times публикува серия уводни статии с название „Девет коментара за комунистическата партия“, преведена на десетки езици, включително на български. Изданието прави исторически преглед на кампаниите на ККП, включително Големия скок напред, Културната революция, убийствата на студенти на площад „Тиенанмън“ и преследването на духовната група Фалун Гонг.

Дни след публикацията на серията взривоопасни статии, в редакцията на Epoch Times започват да пристигат лавинообразно (20 000 – 50 000 дневно) спонтанни декларации на китайци, които след като прочитат „Деветте коментара“, заявяват оттегляне на подкрепата си от правителството на Китай.

Така книгата създава невиждана вълна сред китайците по света и незабавно бива забранена от режима в Пекин. Милиони копия обаче достигат до всяко кътче на източната държава и вещаят края на ККП. Според експерти, „Деветте коментара“ и народното движение „Туейдан“ представляват мирният преход на Китай от тоталитарна към правова и свободна държава.

По данни на Центъра, през ноември 2022 г. са получени 966 849 декларации, през изминалата седмица – 328 472, а на самата дата 20 ноември – 32 731 молби за отказ от членство в партията.

Към 2021 г. ККП има 96.7 милиона членове, Пионерската организация 110.4 милиона членове (деца до 14 г.), а Младежката лига – 73.7 милиона членове. Това прави общо 280.8 милиона души – една пета от китайското население. Подобно на комунистическите времена в България, членството в компартията не е задължително, но е необходима предпоставка за израстване в кариерата и социалния статус.

В цифрата 405 милиона попадат някогашни членове на партията и нейните присъдружни организации, включително такива, които са били автоматично изключени заради навършване на съответната възраст. Мнозина са от континентален Китай, заради което ползват псевдоним – от страх за собствения си живот и този на близките си.

Ето какво гласят пет от декларациите:

Напускам решително

Имам малък бизнес с услуги. Приемането на поръчки, тяхното изпълнение и разрешаването на спорове зависи изцяло от отношенията между хората. В днешното китайско общество висшите чиновници печелят големи суми пари, нисшите служители – малки суми пари, а обикновените хора едва припечелват. Пропагандата твърди, че икономиката на Китай се развива, но редовите граждани не го усещат. Тъкмо обратното: правенето на бизнес става все по-трудно и не се вижда надежда. След като прочетох „Деветте коментара“, разбрах, че злата ККП е тази, която носи нещастия на страната ни. Затова реших да се отрека от устава и организацията на злата ККП, и така да стана праведен китаец.

Уан Чи, 2022 г.

Напускам „Младите пионери“

Аз съм обикновен човек и никога не съм бил част от висшата класа. Но опитът ми от последните години показва, че комунистическата партия опорочава китайския народ в морално отношение. Днес в Китай изобилства отровна храна, фалшиви стоки, мръсен въздух, корупция. Като цяло моралът на хората от всички социални класи запада. Невъзможно е да си успешен в обществото, ако си добър човек. Не е лесно да си добър човек. Надявам се Бог да унищожи тази престъпна банда!

Бродиран пролетен нож, 2022 г., провинция Хъбей

ККП е най-безсрамният, жесток и античовешки режим в човешката история

Разгледайте историята и настоящето на ККП. Ще видите анти-десни поземлени реформи, анти-революционни кампании, потисничество на религията, създадени от човешка ръка катастрофи, глад, културна революция и Червените кхмери (Кхмер руж) – все свързани с ККП. Подобно на наци-фашизма, хората могат да живеят добре само ако ККП падне.

Псевдоним: Бог спасява разумните хора, 2022 г., Чънду, Съчуан

Оттеглям се от всички организации на ККП

Казвам се Дзин Дзие и съм предан християнин, затова не съм член на ККП, нито на Комсомолците или Пионерите. Хората, които вярват в Бог, никога не вярват в култове. ККП е култ, затова не вярвам в нея. Злините на ККП са очевидни за всички. Новата коронавирус епидемия, която избухна в Ухан в началото на 2020 г. и покоси света, е катастрофа причинена от ККП с безброй жертви. С лицемерното извинение, че „служи на народа“, ККП безразборно наложи на народа локдауни (изолации), РНК ваксини и други жестоки мерки. Много хора полудяха или дори починаха заради тези нечовешки мерки. Престъпленията на ККП са сериозни и всеки ги вижда. За да засвидетелствам вярата си в Бог, както и състраданието и чувството за справедливост към цялото човечество, декларирам: разграничавам се от ККП. Нека Бог направи така, че тази порочна фашистка група на ККП се рападне час по-скоро. Нека красивата ни родина и цялото човечество се върнат към живота час по-скоро. Амин.

Дзин Дзие, 2022 г.

Аз съм тълпата

Не съм партиен член, а член на обществото, но не се стърпях да напиша. Защото не мога да търпя злото. В континентален Китай, цензурата е много стриктна и нявсякъде трябва много да се внимава с онлайн публикациите. Поех риска да публикувам това, макар че всъщност, дори партийните членове ползват партията единствено за печалба и повишение. Очаквам светлината да дойде.

А Бай, 2022 г.

Подписката End CCP („Край на ККП“)

„Тази пандемия можеше да бъде предотвратена, ако не бяха лъжите на китайската комунистическа партия (ККП). Откакто тя превзе Китай, стотици милиони хора страдат от безкрайните ѝ измами и бруталност. Демонът ККП ограби древната китайска земя, а сега терорът му се разпростира в световен мащаб и засяга всички. Време е да се обединим срещу злото му влияние и да сложим край на китайската комунистическа партия!“

Това гласи заглавната страница на инициативата „Край на ККП“ – която, за разлика от „Туейдан“, е насочена към всички хора по света. Подписката, разпространявана в близо 100 държави, включително България, е подкрепена досега от 2 989 015 души.

Освен Ковид пандемията, подписката сочи още вреди, които ККП е причинила на света: стремеж към световно господство посредством експлоатация и задлъжняване на редица държави; подмолно разпространение на комунистическа идеология сред правителства, големи корпорации, развлекателна индустрия, медии и образование; атеизъм; и нарушения на човешките права зад граница – на мюсюлманското малцинство уйгури, духовната група Фалун Гонг и демократични активисти.

Така, ако не сте китаец, но желаете да осъдите престъпленията на ККП в глобален мащаб, може да подкрепите подписката тук: https://endccp.com/bg/.

Тенденциите на отлив на поддръжници на ККП се случва в условия на все по-силно затягане на контрола на лидера Си Дзинпин: той си осигури трети мандат като лидер на партията-държава след 20-ия партиен конгрес, който се проведе от 16 до 22 октомври 2022 г. в Пекин.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button