Китай е топ нарушител на интернет свободата

Властите в Пекин използват пандемията от коронавирус като претекст да затегнат контрола върху интернет

Китай е най-големият нарушител на интернет свободата в света за шеста поредна година. Това сочи годишният доклад „Свобода в мрежата“ (Freedom on the Net) на правозащитната организация „Фрийдъм Хаус“ (Freedom House), публикуван на 14 октомври 2020 г.

Документът проследява динамиката на интернет активността между юни 2019 г. и май 2020 г. в 65 държави, населявани от 87 процента от интернет потребителите в света.

Властите в Пекин предприемат „най-агресивни мерки“ и стигат до „невиждани крайности“, за да ограничат информация за разпространението на коронавируса, пише в документа. Те масово премахват съдържание, закриват потребителски профили, наемат тролове и извършват арести. Ограничават потребителите от споделяне на информация и оказват натиск върху несъгласните с официалната версия за произхода заразата.

„Пандемията позволява нормализиране на цифровия авторитаризъм, към който китайската комунистическа партия се стреми от дълго време“, се казва в прессъобщението към доклада.

Топ интернет регулаторът в Китай, Администрацията за киберпространство, е закрил 816 сайта и изтрил 33 000 потребителски профила в социални медии и чат групи през първото тримесечие на 2020 г. заради публикуване на „проблемна“ информация, разкрива докладът. През април, същата агенция е провела двумесечна кампания за премахване на 6000 статии и 18 500 профила в Пекин, Шанхай и Гуандун.

Китай е на първо място в света по интернет потребители: 904 милиона души, представляващи 64,6 процента от населението.

През февруари 2020 г. властите в провинция Хубей, където се намира Ухан, епицентърът на пандемията, са активирали над 1600 интернет тролове, които денонощно изтриват „чувствителна“ информация и публикуват коментари, възхваляващи правителството за мерките за борба с новата зараза. Това разкри медията Epoch Times на база изтекли документи.

Отново през февруари, министерството на пропагандата е изпратило стотици журналисти в Ухан със същата цел: наблюдение на интернет активността, премахване на отрицателни коментари за вируса и разпространяване на хвалебствия за партийната линия.

Цензура

Докладът на Freedom House разкрива още, че държавната медия „Пийпълс Дейли“ (People’s Daily) е помагала на китайски сайтове и приложения да прилага автоматична цензура. Според председателя на People’s Daily, засилената цензура ще доведе до наемане на един милион души през следващите пет години, се казва още в документа.

В началото на годината, властите обвиниха в разпространяване на слухове, лекари и други потребители, първи разкрили в социалните мрежи избухването на заразата. Най-прочутата жертва на този натиск стана д-р Ли Уънлян, който беше принуден да се извини публично.

В провинция Хунан, последовател на преследваното духовно движение Фалун Гонг е бил принуден да напусне дома си и да се укрие, за да избегне преследване от полицията, разкрива докладът. Това станало, след като човекът разлепил на обществени места плакати с QR код, даващ достъп до задгранични сайтове с информация за пандемията.

Наблюдение и подслушване

Технологичният гигант Tencent, собственик на приложенията WeChat и QQ, пряко е съдействал на китайското правителство за наблюдение и подслушаване, пише в доклада. През март 2019 г. Tencent е предал на полицията милиони разговори и потребителски самоличности от китайски киберкафенета.

В началото на 2020 г., канадският проект Citizen Lab установи, че WeChat сканира за политически чувствителни ключови думи, съобщения и снимки, разменени от задгранични потребители, и ги натрупва в база данни, с цел усъвършенстване на машината за цензура.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button