Китай е топ нарушител на интернет свободата

Властите в Пекин използват пандемията от коронавирус като претекст да затегнат контрола върху интернет

Китай е най-големият нарушител на интернет свободата в света за шеста поредна година. Това сочи годишният доклад „Свобода в мрежата“ (Freedom on the Net) на правозащитната организация „Фрийдъм Хаус“ (Freedom House), публикуван на 14 октомври 2020 г.

Документът проследява динамиката на интернет активността между юни 2019 г. и май 2020 г. в 65 държави, населявани от 87 процента от интернет потребителите в света.

Властите в Пекин предприемат „най-агресивни мерки“ и стигат до „невиждани крайности“, за да ограничат информация за разпространението на коронавируса, пише в документа. Те масово премахват съдържание, закриват потребителски профили, наемат тролове и извършват арести. Ограничават потребителите от споделяне на информация и оказват натиск върху несъгласните с официалната версия за произхода заразата.

„Пандемията позволява нормализиране на цифровия авторитаризъм, към който китайската комунистическа партия се стреми от дълго време“, се казва в прессъобщението към доклада.

Топ интернет регулаторът в Китай, Администрацията за киберпространство, е закрил 816 сайта и изтрил 33 000 потребителски профила в социални медии и чат групи през първото тримесечие на 2020 г. заради публикуване на „проблемна“ информация, разкрива докладът. През април, същата агенция е провела двумесечна кампания за премахване на 6000 статии и 18 500 профила в Пекин, Шанхай и Гуандун.

Китай е на първо място в света по интернет потребители: 904 милиона души, представляващи 64,6 процента от населението.

През февруари 2020 г. властите в провинция Хубей, където се намира Ухан, епицентърът на пандемията, са активирали над 1600 интернет тролове, които денонощно изтриват „чувствителна“ информация и публикуват коментари, възхваляващи правителството за мерките за борба с новата зараза. Това разкри медията Epoch Times на база изтекли документи.

Отново през февруари, министерството на пропагандата е изпратило стотици журналисти в Ухан със същата цел: наблюдение на интернет активността, премахване на отрицателни коментари за вируса и разпространяване на хвалебствия за партийната линия.

Цензура

Докладът на Freedom House разкрива още, че държавната медия „Пийпълс Дейли“ (People’s Daily) е помагала на китайски сайтове и приложения да прилага автоматична цензура. Според председателя на People’s Daily, засилената цензура ще доведе до наемане на един милион души през следващите пет години, се казва още в документа.

В началото на годината, властите обвиниха в разпространяване на слухове, лекари и други потребители, първи разкрили в социалните мрежи избухването на заразата. Най-прочутата жертва на този натиск стана д-р Ли Уънлян, който беше принуден да се извини публично.

В провинция Хунан, последовател на преследваното духовно движение Фалун Гонг е бил принуден да напусне дома си и да се укрие, за да избегне преследване от полицията, разкрива докладът. Това станало, след като човекът разлепил на обществени места плакати с QR код, даващ достъп до задгранични сайтове с информация за пандемията.

Наблюдение и подслушване

Технологичният гигант Tencent, собственик на приложенията WeChat и QQ, пряко е съдействал на китайското правителство за наблюдение и подслушаване, пише в доклада. През март 2019 г. Tencent е предал на полицията милиони разговори и потребителски самоличности от китайски киберкафенета.

В началото на 2020 г., канадският проект Citizen Lab установи, че WeChat сканира за политически чувствителни ключови думи, съобщения и снимки, разменени от задгранични потребители, и ги натрупва в база данни, с цел усъвършенстване на машината за цензура.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button