Нова Ковид вълна в Китай: крематориумите изнемогват, официално смъртни случаи почти няма

Силно заразен нов Омикрон подвариант удря китайската икономика, заплашва целия свят

От два дни насам от Китай излиза информация как крематориуми не смогват да приемат входящия брой тела, в резултат на цунами от нови случаи на коронавирус.

Това се случва две седмици, след като властите в Пекин рязко изоставиха политиката за нулев Ковид заради масови национални протести срещу локдауните и режима на ККП (китайската комунистическа партия).

Служител на агенция „Чанпин“ – един от трите специализирани Ковид крематориуми в Пекин – призна пред медията Epoch Times на 15 декември 2022 г., че не е спал от 20 часа заради огромния обем работа. По думите му, там изгарят по 100 покойници на ден и графикът им е пълен за следващите 10 дена.

Популярната влогърка Дженифър Дзън разказа в своя YouTube канал „Неудобни истини“, че се обадила в „Чанпин“ и оттам ѝ казали, че за изгаряне на тяло се чака над 30 дена и че приемат само жители на района. Цените за кремация започват от 30 000 юана (7900 лв.), а за още толкова може да изпревариш опашката и тялото да бъде кремирано до пет дни.

В 30-милионния град Чунцин – където властите призовават Ковид-позитивните с леки симптоми да ходят на работа – местен крематориум вече няма място да съхранява телата. Това разкри пред AFP служител и добави, че починалите през последните дни са „много пъти повече отпреди“.

Работник в крематориум в южния мегаполис Гуанджоу споделя, че кремират по над 30 души на ден и че са принудени да обслужват и други квартали. По данни на друг крематориум в града, напливът на покойници е три-четири пъти по-голям от предишни години и кремират по над 40 тела на ден – в сравнение със само дузина преди това.

В североизточния град Шънян служител на траурна агенция твърди, че телата стоят непогребани до пет дена заради работещите на „пълен капацитет“ крематориуми.

Минимум смъртни случаи?

От 7 декември 2022 г. насам Пекин замени масовите и редовни Ковид тестове с домашна карантина и по-кратък локдаун. В резултат, властите признаха, че сега проследяването на заразените е „невъзможно“.

А на 20 декември обявиха, че официалната статистика за Ковид смъртни случаи ще включва само починалите от „дихателна недостатъчност“. Това обяснява факта, че същия ден в Пекин са отчетени само пет Ковид смъртни случая, а на 19 декември – два. Това са първите документирани смъртни случаи след разхлабването на мерките. Изчисления сочат, че 70% от населението на Пекин е заразено.

Преобладаващият коронавирус в Китай е новият подвариант на Омикрон – BF.7, който е силно заразен. Според медицински експерти, най-честата причина за смърт при Омикрон са хронични заболявания, и много рядко – дихателна недостъчност. Така много от фаталните случаи няма да попаднат в официалните статистики. Под най-голям риск са над 200 милиона китайци над 65-годишна възраст, повечето от които ваксинирани.

Както и лекарите: до 80% от лекарите и персоналът в някои пекински болници са заразени, но въпреки това са принудени да работят заради недостига на работна ръка. Също 80% от приетите пациенти в малка болница в Чунцин са с положителен тест. Това писа медията Guardian на 15 декември 2022 г.

Китай твърди, че около 90% от населението е ваксинирано, като само на 20 декември са приложени 1.43 милиона дози. За сравнение, през ноември те са били 100 000 – 200 000 дневно.

Идва ли вирусът към Европа?

По повод данните за нарастващ брой заразени с Ковид в Китай, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс посочи на брифинг от 19 декември 2022 г., че има риск „вирусът да мутира и да изложи на опасност хората навсякъде по света“.

„Влиянието на вируса е повод за тревога за целия свят, особено предвид размера на китайския БВП и размера на китайската икономика“, добави Прайс.

Световната банка понижи на 2.7% прогнозата за икономическия ръст на Китай за 2022 г., заради Ковид пандемията.

Случаи на новия подвариант на Омикрон са вече регистрирани в САЩ, Великобритания, Белгия, Германия, Франция и Дания. В Индия има три случая, писа CBS на 20 декември 2022 г.

Според информация от Китай, BF.7 е най-силно заразен от всички Омикрон разновидности в страната, разпространява се най-бързо, има по-къс инкубационен период и е по-вероятно да разболее хора, прекарали Ковид или ваксинирани, или и двете.

„Широкото разпространение на BF.7 в Китай може да се дължи на слабия имунитет на населението заради предишни инфекции или ваксинация“, казва в същата статия микробиолог от Университета в Уестминстър.

По данни на Центърa за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), хора с поставена Ковид ваксина и бустер съставляват мнозинството починали от коронавирус през август 2022 г.

Засега изглежда, че случаите извън Китай са малко и не показват ръст. Все пак най-големият риск от пристигане на новия вирус в останала част от света ще бъде по време на празненствата по случай Китайската нова година, която ще настъпи на 23 януари 2023 г.

Именно по това време през 2020 г. коронавирусът тръгна от Ухан, Китай и достигна всяка точка на планетата. Китайската нова година е най-многобройното годишно придвижване на хора в света.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button