Дзян Дзъмин: бившият китайски лидер и инициатор на преследването на Фалун Гонг, почина на 96 г. (видео)

Фракцията на Дзян, известна с повсеместна корупция, беше премахната едва след 2012 г. с идването на власт на Си Дзинпин

В условията на невиждана вълна от протести с призиви „Долу ККП!“ – заради политиката за нулев Ковид и спадаща подкрепа към комунистическата партия под ръководството на лидера Си Дзинпин – Китай бе разтърсен от още една важна новина.

На 96-годишна възраст от левкемия днес, 30 ноември 2022 г., е починал Дзян Дзъмин – бивш държавен глава на КНР и бивш председател на китайската комунистическа партия (ККП).

Въпреки достолепната си възраст, будеща иначе уважение, Дзян ще остане в историята като причинител на загубата на десетки, ако не и стотици хиляди, невинни животи. А управлението му е символ на процъфтяваща корупция и политическо разделение вътре в партията.

Звездата на политическата кариера на Дзян изгрява през 1989 г., само седмици след убийствата на студентите на площад „Тиенанмън“. По заповед на лидера Дън Сяопин, 63-годишният по това време Дзян заменя като генерален секретар на ККП подкрепящия студентите Джао Дзъян. В резултат на масовите кръвопролития само за една нощ на знаменития площад с танкове биват прегазени и убити над 10 000 студенти – факт, за който партията мълчи и до днес, и преследва близките на жертвите, търсещи справедливост.

Но „подвизите“ на Дзян тепърва предстоят. През 1990 г. той поема поста на армейски главнокомандващ от Дън Сяопин, а през 1993 г. е избран за президент на КНР. В тази си роля, Дзян провежда едно от най-кървавите репресии в съвременната история на Китай – което продължава и до днес – преследването на духовната група Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг – с над 100 милиона последователи в източната държава.

Война срещу духовността

Дзян издава на 20 юли 1999 г. еднолична заповед за започване жестоки репресии на изцяло аполитичното движение и така обявява за врагове на народа близо 10% от китайското население: редови граждани, следващи универсалните принципи Истинност, Доброта, Търпение.

Това става въпреки несъгласието на останалите членове на ЦК на ККП, които не виждат какъвто и да било проблем в изпълняващите всяка сутрин медитация по градските паркове и стадиони. И въпреки калкулациите на министъра на младежта и спорта, че заради доброто си здраве привържениците на Фалун Гонг спестяват всяка година на хазната по 100 милиарда юана (28 милиарда лв.) разходи за здравеопазване.

Виждайки във Фалун Гонг заплаха за хегемонната власт на партията и дори воден от завист – според експерти, една от причините за началото на репресиите е, че Дзян не може да преглътне, че партията има само 65 милиона членове, докато Фалун Гонг около 100 милиона – китайският лидер се зарича да „победи“ Фалун Гонг за три месеца, като елиминира неговите симпатизанти физически, унижoщи тяхната репутация и ги доведе до банкрут.

Китайско Гестапо

За целта създава Управление 6-10, известно като китайското Гестапо, нарежда изграждане на хиляди трудови лагери, центрове за арестанти, съоръжения за промиване на съзнанието и въвежда бонусна система за служителите, извършващи гоненията. Това струва една четвърт от БВП на Китай.

Отново Дзян е сочен за наредител на т.нар. насилствено отнемане на органи от живи хора в Китай – практика, за чието съществуване първо сигнализират близки на изчезнали последователи на Фалун Гонг през 2006 г. и която потвърждават двама канадски юристи в доклада „Кървава реколта“ (2006 г.). Дейвид Килгор и Дейвид Матас удостоверяват лавинообразно нарастване броя на органни трансплантации в Китай след началото на репресиите на Фалун Гонг.

Милион трансплантации

Обновена версия на същия доклад (2016 г.) разкри, че в Китай са извършени най-малко 1 милион трансплантации за периода 2000-2016 г. Докато ККП признава за 10 000 трансплантации годишно.

През 2020 г. международен трибунал обяви, че „насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай се практикува от значителен период от време и въвлича много голям брой жертви“ и че „последователите на Фалун Гонг са вероятно основен източник на органи“.

След тези разкрития редица държави промениха законите си, за да предотвратят свои граждани да пътуват до Китай за трансплантация – в процеса на което могат да бъдат убити неудобни за ККП хора.

Политически борби

След оттеглянето си като лидер на КНР през 2003 г. Дзян беше наследен от сравнително мекия по подход Ху Дзинтао – който продължи репресиите, макар и пасивно. Според анализатори, Ху Дзинтао (2003-2012 г.) на практика е служил на фракцията на Дзян. Ето защо на високи постове до 2012 г. останаха най-малко двама приближени на Дзян – осъденият на доживотен затвор бивш министър на икономиката Бо Силай и осъденият през 2015 г. бивш топ шеф по сигурността Джоу Юнкан.

Именно с идването на власт на Си Дзинпин през 2012 г. фракцията на Дзян Дзъмин постепенно беше премахната. Си започна антикорупционна кампания, чрез която изправи на съд и отстрани редица висши партийни функционери. По неофициални данни в китайски чуждоезични медии, общата сума на подкупите надхвърля няколко милиарда юана, макар да е вероятно истинската сума да е в пъти по-голяма.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button