Известни българи сезираха ООН за геноцид в Китай

Българите са част от близо 120 световноизвестни личности от цял свят, подкрепили отворено писмо на лекарската организация DAFOH до ООН по повод Всеобщия периодичен преглед на Китай

Двадесет и един известни българи подкрепиха отворено писмо до ООН по повод Всеобщия периодичен преглед на Китай, който се проведе на 23 януари 2024 г. в седалището на Съвета на ООН по правата на човека в Женева, Швейцария.

Писмото беше изпратено по инициатива на базираната във Вашингтон, САЩ и три пъти номинирана за Нобеловата награда за мир, неправителствена организация за медицинска етика в областта на трансплантациите „Лекари срещу насилственото отнемане на органи“ (DAFOH).

Документът призова държавите-членки на ООН да повдигнат критично и смело въпроса за човешките права в Китай, а международната организация – да назначи специален докладчик за насилственото отнемане на органи от т. нар. „затворници на съвестта“ в Китай и да учреди Международен наказателен трибунал, който да разследва геноцида с органи в източната държава.

Основните жертви на този „студен геноцид“, провеждан от китайската комунистическа партия, са последователи на духовния метод Фалун Дафа (Фалун Гонг), според международни доклади и заключение на независим трибунал от 2020 г.

Българите, подкрепили писмото на DAFOH до ООН, са:

– Александър Тацов, автор, политически анализатор
– Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент, Групата на Европейските консерватори и реформисти
– Андрей Ковачев, член на Европейския парламент, ръководител на българската делегация в ЕНП
– Борислав Цеков, доктор по конституционно право, директор „Изследователски център за нова Европа“
– Проф. Вили Лилков, общински съветник, Столичен общински съвет
– Полк. Вилис Цуров, председател СОР „Атлантик“
– Адв. Владимир Шейтанов, съпредседател Сдружение „РОД“
– Димитър Стоянов, разследващ журналист
– Д-р Евелина Цветкова, директор Дирекция „Управление, координация и контрол на трансплантацията и асистирана репродукция“, Министерство на здравеопазването
– Проф. Емил Паскалев, началник Клиника по нефрология и трансплантация, Александровска болница
– Иван Иванов, председател Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
– Иван Рачев, заместник главен редактор вестник „Банкеръ“
– Илхан Кючюк, член на Европейския парламент, Групата Renew Europe, съпрезидент АЛДЕ
– Кънчо Кожухаров, автор, журналист, водещ „Видимо и невидимо“
– Д-р Любомир Канов, психиатър, зам.-председател партия „КОД“
– Любомир Талев, доктор по конституционно право
– Михаела Джоргова, председател Асоциация „Общество и ценности“
– Огнян Дъскарев, автор, журналист
– Петър Кичашки, доктор по конституционно право, изпълнителен директор „Институт за модерна политика“
– Снежана Георгиева, журналист, водещ в телевизия „България 24“
– Стоян Иванов, разследващ журналист, водещ в телевизия „СКАТ“

Изтъкнатите ни сънародници се наредиха до близо 120 политици, лекари, адвокати, журналисти, предприемачи и общественици от цял свят. Сред тях: лорд Дейвид Алтън и лорд Филип Хънт от Камарата на лордовете във Великобритания, евродепутати и депутати от Румъния, Австрия, Белгия, Швеция, Дания, Корея, бившият вицепрезидент на ЕП Едуард Макмилан-Скот, бившият канадски правосъден министър Ъруин Котлър, световноизвестният автор Бенедикт Роджърс, американският ген. Робърт Сполдинг и много други.

Във връзка с писмото, белгийската народна представителка Аник Понтие писа:

Нарушенията на човешките права от Китай и китайската комунистическа партия (ККП) спешно трябва да бъдат прекратени. Нарушения като насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Дафа са част от широкомащабна система за преследване, която китайското правителство използва, за да заличи религиозната, културната и идеологическата идентичност на преследваните групи. Това не е нищо друго освен „студен геноцид“. А позицията срещу Китай неизбежно се превръща в позиция за правата на човека по света. Защото Китай не се ограничава само до собствените си граници, а иска да упражнява влияние навсякъде по света и да популяризира своя тоталитарен модел. Ето защо решително трябва да осъдим тези престъпления срещу човечеството по всички възможни начини. Трябва да говорим ясно и силно срещу Китай по време на Всеобщия периодичен преглед.

Българската делегация в ООН, за Китай

По време на Всеобщия периодичен преглед на Китай се изказаха представители на над 160 държави. Всеки имаше по 45 секунди, да даде оценка на Китай, повдигне въпроси и изкаже препоръки. Сред тях беше и ръководителят на мисията и български посланик към Службата на ООН и другите международни организации в Женева, Швейцария, Юрий Щерк.

В даденото му време Щерк насърчи Китай да вземе мерки за гарантиране зачитането свободата на мисълта, свободата на изразяването и религиозните убеждения, както и да подобри средата на гражданското общество.

Единствената държава, която открито разкритикува Китай за нарушенията на човешките права, беше Канада. Представителят Лесли Нортън призова властите в Пекин да „прекратят съдебното преследване на правозащитни адвокати, на етническите малцинства и на последователите на Фалун Дафа“.

Георги Плешков

играе тенис от 8-годишна възраст и е тенис ентусиаст и анализатор; правозащитен активист и член на лекарската организация DAFOH

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button