САЩ затегнаха контрола над институти „Конфуций“

Сигурно сте чували за институтите „Конфуций“? В България има два: в София и Велико Търново, съответно в СУ „Св. Климент Охридски“ и във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. По света са над 500.

Официалната мисия на институтите „Конфуций“ е да популяризират китайския език и култура.

През август 2020 г., Държавният департамент на САЩ ги обяви за „чуждестранни мисии“ на китайското правителство и „учреждения, прокарващи глобалната пропаганда на Пекин и зловредно влияние върху американските университети и училища“.

Отсега нататък 75-те институти „Конфуций“ на територията на САЩ ще докладват редовно на американското правителство за своя китайски персонал, наемане на служители и финансиране. Целта е да повиши прозрачността на дейността им.

През 2016 г. документалният филм „В името на Конфуций“ разкри как институтите забраняват на учителите в тях да бъдат последователи на духовната практика Фалун Гонг. Те изнасят преследването на Фалун Гонг в чужди държави по таен начин.

В институтите са табу теми като Фалун Гонг, свободен Тибет, демократично движение, уйгури и Тайван. Те също промотират ученията на Мао Дзъдун и комунизъм.

През юли, централата на институтите „Конфуций“ с китайско наименование „Ханбан“ смени името си на „център за езиков обмен и сътрудничество“. Целта е да „задълбочи езиковия образователен обмен и сътрудничество между Китай и други страни“, според държавната информационна агенция „Синхуа“.

През май, Републиканската партия на САЩ започна разследване на институтите „Конфуций“ заради опити за „оказване на влияние върху американските университети“, „кражба на поверителна информация от американските компании и правителство“ и „ограничаване разследванията на произхода на Ковид-19“.

През април, Швеция стана първата европейска страна, закрила всички институти „Конфуций“ на своя територия.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button