Незаконна партия ли е ГЕРБ?

Как непремерените думи водят до ужасяващи мисли и мрачни предчувствия

След почти 12 години на власт ГЕРБ отстъпи управлението на… засега не се знае кого. И в това няма нищо странно, страшно, неочаквано или изненадващо.

Още Макиавели в своя трактат „Принцът“ или „Владетелят“ описва възторга на тълпата при появата на нов владетел, в когото са стаени надеждите за по-добър живот. Авторът описва и как след време, дори и при добро управление, новият владетел просто омръзва. Хората искат смяна и дават подкрепата си на друг, без значение кой и какъв. В много случаи подкрепата е за завоевателя отвън.

Така че напускането на властта от едни и заемането ѝ от други е толкова естествено и закономерно, колкото самото дишане. Естествен е и стремежът на заелите властта да я задържат колкото може повече, за да осъществят големи и малки проекти. Естествено е и напускането ѝ.

Така например Хелмут Кол, председателят на Християндемократическия съюз (ХДС), заема поста канцлер на Германия 16 години и въпреки разкритията за „черна каса“ той не беше анатемосан, не беше проклинат и още по-малко германците са издигали бесилки пред дома му, нито са носили ковчези пред работното му място.

Същото може да се каже и за Ангела Меркел, която заема поста федерален канцлер на Германия от 2005 г., та досега. Тя напусна поста си спокойно и приветствана от поддръжници и опоненти.

А какво да кажем за легендарния Чърчил, който въпреки, че спечели войната, не спечели изборите в родината си. И какво от това. Няма нищо необичайно и страшно.

Така че фактът, че ГЕРБ може би ще спечели отново изборите, но няма да може да състави правителство, но дори и да не ги спечели, не е кой знае каква трагедия. Нито за държавата, нито за хората, нито за опозицията, нито за самата партия ГЕРБ.

Страшното

Страшното идва тогава, когато от устата на лидери чуем: „ГЕРБ повече няма да бъде на власт“, „Борисов никога повече няма да бъде премиер“, „ГЕРБ трябва да бъдат изчегъртани“, „Всичко направено от ГЕРБ трябва да бъде изчегъртано“.

Как да разчитаме тези закани? Че ГЕРБ ще бъде забранена? Че построеното от ГЕРБ ще бъде срутено, че хората, гласували за ГЕРБ, ще бъдат избесени? И тези опасения за разплата и отмъщение стигат своя апогей в репликата на президента с вдигнатия юмрук, когото чухме да казва: „ГЕРБ е нелегитимна“.

Ето тези думи са страшни. Много страшни. Защото това означава ни повече, ни по-малко, че ГЕРБ е незаконна партия. Така ли е? Сигурно е така, защото ако го казва не кой и да е, а президентът на Републиката, то тогава наистина всичко направено от ГЕРБ е незаконно — от строителството на магистрали, през повишените доходи на пенсионери, учители, чиновници, до гласуваните по тяхно време закони. Дали пък и новородените не са незаконни? Последното е шега, разбира се, но следва логично.

И ако това е така, а то трябва да е така, защото президентът на Републиката го каза, означава наистина всичко да се срути и всички, които са участвали, включително и гласувалите за ГЕРБ, да понесат съдебна и гражданска отговорност.

Дали ще се случи? Сигурно. Нали затова е този страх, който се всява у хората. Нали затова е тази неприкрита подготовка за фалшифициране на изборите — гласуваха си удобен закон, въведоха задължително машинно гласуване и забраниха да се броят отрязъците от бюлетините, които са единствената възможност за „контрол“.

Хора, какво става, е ясно. Какво следва, също. Въпросът е защо наблюдаваме, притихнали от ужас и злокобно предчувствие за предстоящо Зло.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен хоризонт" по БНР.

7 коментара

 1. Най оби чания и мразен стамболов създателя не си е позволявал тази простащина и разделение като радев истинско нищожество

  1. От десетината думи нищо не ти се разбира тъпанарчо, а философката горе никаква идея няма, само плява.

 2. Борисов сам си признава, че фондация „Ханс Зайдел“е създала ГЕРБ и досега всеки месец финансира партията.
  Т.е. управлява ни НПО, на което Тиквата е подчинен
  ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
  Чл. 24. (1) (Изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г., предишен текст на чл. 24 – ДВ, бр. 9 от 2011 г.) Политическите партии не могат да получават:… средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.

 3. ДОРИ И ДА Е СЪЗДАЛА ГЕРБ ФОНДАЦИЯТА НЕ ГЛАСУВА НА ИЗБОРИ ЗА ГЕРБ… ГЛАСУВАТ И ИЗБИРАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ…ВЕЧЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ И СДС ВИЖДАЙКИ ВРАГОВЕТЕ ИМ ПОЗНАТИ И ПРОТИВНИ МУТРИ С КОИТО НЕ ЖЕЛАЯ ДА ИМАМ ОБЩА РОДИНА НИЩО ОБЩО С ТЯХ.. КАКТО И С ВОЖДА ИМ НАТРАПВАЩ СЕ СПАСИТЕЛ РУМЕН РАДЕВ..НЕ МОЖЕШ ДА ГИ СБЪРКАШ АКО ИМАШ ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ..БЕЗЦЕРЕМОННАТА ДЕМАГОГИЯ Е ТИПИЧНА ЗА ВСИЧКИ ДИКТАТУРИ..НО ВИНАГИ ИМА НАЧИН ..СРЕЩУ ТЯХ КАТО ТЯХ…ВРАГОВЕТЕ НА НАШИТЕ ВРАГОВЕ СА НАШИ ПРИЯТЕЛИ ОСОБЕНО АКО ГЕРБ ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ ЕМАНЦИПИРА И Е СЪС СДС..ОМРАЗАТА МОТИВИРА..

 4. Няма значение кой гласува за ГЕРБ,важно е кой плаща музиката и какво иска да се играе!Явно играем по германска свирка вече 12 години!

 5. Пълни глупости пишете в коментарите. Всяка партия има поддръжници, фенове и може всеки да я финансира, щом се допуска. Аз ако искам да внеса половин милион за Герб и какво ще стане? Автоматично ставам диригент? И ще играят по свирката ми?1 Колко свирки има?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button