Сигнали за предизборни нарушения в Монтана, Враца и околните села

Партийни плакати на нерегламентирани места, незаконна агитация и сплашване на членове на избирателни комисии

По-малко от седмица преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли 2021 г. из страната тече бурна политическа кампания с позволени, а понякога и непозволени средства.

Докато пътува за тържество по случай началото на жътвата в Мизия на 30 юни, Илиян Нисторов от Враца забелязва, че крайпътните дървета и спирките в село Липница са богато облепени с плакати с лика на Васил Божков, лидер на партия „Българско лято“.

Когато спира, за да заснеме поставените на явно нерегламентираното място агитационни материали, Нисторов се натъква на млади роми, които му обясняват, че някои си „Горгоня“ и „другаря Вутов“ им „дават пари за тази работа“, а на въпроса кои са тези хора, ромите се разбягват.

В Мизия положението е същото: целият град е осеян с образа на криминално проявения олигарх с прякор „Черепа“. Местни полицаи признават, че двамата поръчители на масовото облепване са им добре известни, но отклоняват темата и намекват, че заповедите идват „отгоре“.

Тогава Нисторов се сеща, че надясно по разклона от Липница е село Галиче, където наред с осъдения на затвор бивш кмет Ценко Чоков са „бандит до бандит“, а наляво е село Бързина, родното място на сегашния врачански областен управител Иван Сълов.

През юни, Сълов беше докладван, че е заплашвал полицаи с уволнение, ако гласуват за ГЕРБ или ДПС. Сълов също обявява храбро във врачанските медии, че започва борба с купувачите на гласове, писа Нисторов на стената си във Facebook.

„Казах си, да не би пък някой не прави незаконното облепване точно в този район, знаейки, че областната управа е ‘негова’?“, предположи Нисторов пред Novetika.com.

Любопитно, изборни нарушения липсват в селата Мраморен, Баница, Борован, Алтимир и Крушовица, а започват именно от явно „партизанския“ район , в който незнайно защо търсенето на „купувачите на гласове“ се бави.

В мизийското село Войводово дърветата също са обречени „да умират прави“, заради „Горгоня“ и „Вутов“, писа врачанецът във Facebook.

А за пътя към ферибота на Дунава в Оряхово, шофьори на тирове му казват, че им прилича повече на „път към ада“, отколкото на „път към Европа“, заради масовото облепване на дърветата с плакати на „Българско лято“.

Нисторов ни разказа още как на 28 юни на пазара в Монтана, роми държели флаери на „Българско лято“ на постелките си със стока и агитирали хората да гласуват за Божков. Според врачанеца, те вероятно са задължавани „с тояга“ да правят това.

А на 29 юни „мутри и наркомани“ от БСП Враца „по партизански“ лепели номера на своята бюлетина (номер 4) върху образа на водача на листата на ГЕРБ-СДС, директно пърху плакатите, поставени върху информационните табла в квартал Бистрец.

Връчване предупредителни протоколи на членове на СИК Враца

Членове на избирателни комисии са били привиквани да подписват предупредителни протоколи, обяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за област Враца, Петя Аврамова, на брифинг в БТА на 1 юли 2021 г.

„Смятаме, че зад паравана ‘честни избори’ се оказва натиск и се прави опит за сплашване на тези хора“, обясни Аврамова.

В Община Оряхово са регистрирани два такива случая с членове на СИК (секционна избирателна комисия) от квотата на ГЕРБ-СДС. В единия от случаите, полицаите връчили предупредителния протокол на работното място на члена на избирателната комисия, направо пред работодателя и колегите му. На въпроса какво е основанието за връчване на протокола, полицаите отвърнали, „има Ви в един списък“.

При връчването на документите, членовете на СИК не получили копие, но текстовете били предупреждение да не се въвличат в дейности, свързани с купуване на гласове. Това, въпреки неопетнената им репутация през годините.

„Тoва са хора, които не за първи път участват в СИК и до този момент срещу тях не е имало досъдебно производство за нарушаване на изборното законодателство“, каза Аврамова на същия брифинг.

По тази причина Аврамова смята, че това е „нарочване“ и се прави тенденциозно спрямо ГЕРБ-СДС.

„Смятаме, че тези действия се извършват избирателно.“

За подобни акции в Габровска област сигнализираха „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ“. В писмо от 30 юни 2021 г., те призоваха служебните министър-председател Стефан Янев и министър на вътрешните работи Бойко Рашков „да си свършат работата, която приоритетно е провеждането на честни избори, а не репресии на политически опоненти“.

Предупредителният протокол съгласно закона

Съгласно разпоредбата на чл. 65, ал. 1 и ал. 2 от Закона за МВР (ЗМВР), полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред, обясни конституционният адвокат Борислав Цеков пред Novetika.com.

При писмено предупреждение, полицаите съставят протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред.

Този протокол има превантивен и уведомителен характер, и с него единствено се цели да се предупреди лицето, че при продължаване на констатираното нарушение на обществения ред, за което е предупредено, се носи съответната по закон отговорност.

Законът не предвижда оспорване на предупредителните протоколи на полицейските органи, коментира още Цеков.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

1 коментар

  1. Снимка като тази, с която е илюстрирана статията, би могла да бъде направена и на много други места.
    В четвъртък пътувам от София за Велинград и след отбивката от магистралата за града и Церово, в селцата преди дефилето пътникът се радва на дървета с набодени плакати на Божков. В родния му град шпалирът от агитационни материали е още по-голям. Само пред общината някой е свалил пропагандните материали, но е забравил да махне габарчетата. Петдесетина метра по- надолу обаче, към площад “ Николай Гяуров” се вижда и вяла конкуренция от 3-4 плаката на БСП с Драгомир Стойнев. Билбордовете не се броят, там партийните реклами са си на мястото.
    Питам продавачите в два магазина защо се търпят подобни опасвания и набождания на дърветата в глада, който малко грандомански се е обявява я за СПА столица на България, я за СПА столица на Балканите. Отговорите, които получавам, удивително съвпадат: контролиращите били самите активисти. Оплакват се, че залепват по колите им агитационни материали и се налагало да отмиват лепилото.
    И нещо не по темата, но не и съвсем откъснато от нея
    Вечерта е предизборният митинг на БСП. С много червени балони и музикална програма😀 Две-три български песни и дълга поредица от съветска класика, от вечерите в Подмосковието та до Катюша. Така ми поизбледнява възмущението от северномакедонского прекодиране на историята и сърбо-коминтерномания. Не знам знам за кой път се убеждавам в правотата на Любен Каравелов : “ Ние, българете, сме родени да кърпим чужди дрехи и да плачем на чужди гробища”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button