Флорида приветства Доналд Тръмп преди Деня на независимостта (фотогалерия)

Тръмп осъди "антиамериканските" и "социалистически" политики на Байдън и се зарече да си върне Конгреса през 2022 г.

Красивият град Сарасота, който се намира на западния бряг на американския щат Флорида, стана домакин на митинг на 45-ия президент на САЩ, Доналд Тръмп.

Събитието, което се състоя в събота, 3 юли 2021 г. и протече под надслов „Да спасим Америка“, е третата публична изява на републиканеца след оттеглянето му от Белия дом.

Първата беше в щата Охайо на 27 юни 2021 г., където по негови думи са присъствали 42 000 души. Следващата, три дни по-късно, на 30 юни, включваше посещение на границата с Мексико и среща с губернатора на Тексас, Грег Абът.

Хиляди привърженици на бившия американски глава се събраха на панаирната площ Sarasota Fairgrounds, за да чуят наживо речта на обичния си президент. Имаше хора, дошли още предния ден, да запазят място пред трибуната, достъпът до която е безплатен, но на принципа „който превари, той завари“.

Сред многолюдната тълпа имаше хора не само от Флорида, но и от други американски щати: Ню Йорк, Охайо, Джорджия, Тексас, Орегон. Бурни аплодисменти предизвика появата на група със знаме „Калифорния за Тръмп“, тъй като западният щат е известен с радикално лявата политика, водена от Демократическата партия.

Привържениците на Тръмп стоически издържаха часове под палещите лъчи на флоридското слънце, и чакаха търпеливо на виещата се близо два километра опашка, за да се включат в митинга. Сред тях имаше хора от всички раси и възрасти, ветерани от войната, тийнейджъри и дори семейства с малки деца. Виждаха се лозунги „Латиноамериканци за Тръмп“, „Чернокожи за Тръмп“, безброй американски знамена, както и тениски, шапки и други аксесоари с про-Тръмп и анти-Байдън надписи. Приповдигнатото настроение се усилваше от очакването на предстоящия Ден на независимостта, който се празнува на 4 юли и бележи отксъването на САЩ от владичеството на британската корона.

След горещата сутрин, над Сарасота се изля в продължение на три часа проливен дъжд, но и той не сломи духа на присъстващите, нито пък накара някого да си тръгне. Напротив, те бодро скандираха „Искаме Тръмп“ и „USA“ (САЩ – англ.) и танцуваха под ритмите на огласеното с музика събитие. Около час преди появата на Тръмп небето се просветли и изгря дъга.

Речта на Тръмп

45-ят президент застана на подиума малко след 20:30 часа местно време и говори в продължение на час и половина.

Преди него думата взеха републикански конгресмени от щата, между които Байрън Доналдс от Нейпълс, Мат Гаец от Форт Уолтън Бийч, Върн Бюканън от Сарасота и Крисчън Зиглър, заместник-председател на Републиканска партия във Флорида.

„Въпреки дъжда и бурята, вие все още стоите тук, подгизнали, защото подкрепяте Америка“, приветства тълпата конгресмен Грег Стуб от Сарасота.

„Искам да ви благодаря. Валя в продължение на три часа, но вие все още сте тук, защото обичате страната си“, добави в същия дух Доналд Тръмп-младши, който застана пред микрофона непосредствено преди баща си.

Преди него на сцената излезе неговата приятелка и бивш съветник на Доналд Тръмп, Кимбърли Гилфойл.

Говорителите осъдиха антиамериканската политика на настоящия президент Джо Байдън и на неговата Демократическа партия. Те разкритикуваха опитите им да опорочат американската история чрез насаждането на критическата расова теория. Също коментираха намерението на републиканците да си извоюват мнозинство в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) в предстоящите през 2022 г. междинни избори и да пенсионират настоящия ѝ говорител, Нанси Пелоси.

Ангажименти около трагедията със срутената жилищна сграда в Маями и приготовленията за наближаващата Флорида тропическа буря Елса, не позволиха на популярния губернатор на щата, Рон ДеСантис, да присъства на събитието.

Доналд Тръмп стъпи на подиума насред бурните овации на своите симпатизанти, и възкликна: „Толкова много хора! Благодаря ви!“

Cancel-културата

Бившият държавен глава на САЩ осъди cancel-културата и антиамериканските настроения, популяризирани от радикалната левица, като ги нарече „социалистически“. Също се изказа против стремежа на демократите да унищожат американските исторически символи и ценности, и да поругаят Деня на независимостта.

„Утре ще празнуваме 245 години величествена американска независимост и тя няма да бъде отменена“, обеща Тръмп.

„Ще образоваме младите хора в цялата страна, че Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн, Томас Джефърсън, Джон Адамс, Бенджамин Франклин и Джон Ханкок завинаги ще бъдат американски герои“, добави той.

„Мисията за всички нас тук, тази вечер, е да запазим наследството от 4 юли 1776 г. и да защитим свободата си от радикално лявото движение, което се стреми да отмени тази дата, да разруши нашето наследство и да унищожи нашата любима нация“, продължи Тръмп.

„Само за пет месеца, администрацията на Байдън предприе повсеместна атака срещу всичко, което ценим и уважаваме.“

По-натам, Тръмп отбеляза разрушаването на религиозните духовни ценности, повишената престъпност в управлявани от демократите градове, заличаването на американската граница с Мексико, безконтролната власт на технологичните гиганти и на корумпирани медии като CNN и NBC. Също спомена, че на мъжете е позволено да участват в женски спортове и че американските лидери свеждат глава пред Русия, Иран и комунистически Китай.

Единственото решение за всички тези проблеми и спасението на нацията, според Тръмп, е масова победа на републиканците в междинните избори през 2022 г.

„Заедно ще си върнем долната камара на Конгреса, Сената и Америка.“

Границата с Мексико

Тръмп нарече ситуацията на южната граница и имиграционната политика на Байдън „престъпление срещу нацията“. Отбеляза, че по време на своето управление, нелегалното преминаване на границата от затворници, престъпници и наркодилъри е намаляло с 95%. И подчерта, че отварянето на границата от новата администрация позволява на нечуван досега брой трафиканти на възрастни и деца, наркокартели и членове на престъпната банда MS13, да проникнат в САЩ. Така незаконната имиграция се е покачила 10 пъти в сравнение с тази по негово време. Ако Байдън не отмени веднага тези политики, „в скоро време няма да имаме държава“, изрази тревога бившият държавен глава.

„Обръщам се към служителите на Граничната и митническа охрана на САЩ (ICE) и органите на реда, които Джо Байдън жестоко предаде“, каза Тръмп и наблегна, че Америка ги обича, уважава и се нуждае от тях.

„Ще се борим за вас!“, обеща президентът, предвид натиска от Демократическата партия за съкращаване бюджета на полицията и дори цялостното ѝ премахване. В тази връзка Тръмп отбеляза, че през последната година, убийствата в градовете с намален полицейски бюджет, персонал и разхлабени законодателни мерки, са най-много в историята. Пример за това са Чикаго и Ню Йорк.

Огромна подкрепа

45-ият американски президент припомни, че за него са гласували над 75 милиона души, т.е. най-много гласоподаватели в историята на САЩ. Заяви, че президентските избори през ноември 2020 г. са били нечестни и ги сравни с тези в държави от Третия свят.

„Все пак в момента се случват много неща, наблюдавайте“, призова Тръмп във връзка с преразглеждането на изборните резултати в щатите Аризона Джорджия, Уисконсин и Пенсилвания.

Китай и COVID-19

Тръмп също коментира ефекта от пандемията с COVID-19 — който той нарича „китайския вирус“ — във всички области на процъфтяващата по негово време икономика, и добрите му отношения с други световни лидери.

„Изградихме най-великата икономика в историята“, каза Тръмп и припомни данъчните облекчения, ниските цени на петрола и високата заетост и доходи, включително сред цветнокожото население.

Политиките на Байдън

„На всеки митинг идват десетки хиляди души, което означава, че сте много обезсърчени и търсите надежда“, заяви Тръмп.

Той нарече Байдън „най-непатриотичния президент в историята на Америка“ заради политиките му, а именно: връщане САЩ в Парижката климатична сделка и СЗО, плана за най-голямото в историята на САЩ увеличаване на данъците, инфраструктурния план за разрушаване районите с еднофамилни къщи и постъпките му да отмени емблематичната заря в чест на 4 юли пред Националния мемориал в планината Ръшмор, щата Южна Дакота.

„С Джо Байдън и радикалната левица, Америка винаги е на последно място“, наблегна лидерът на Републиканската партия.

По думите му, Байдън е „мекушав спрямо Китай и всичко останало, с изключение преследването на републиканци“ и „не е направил нищо, за да потърси отговорност на Китай за пускането на вируса в САЩ и останалата част от света“. Отбеляза, че в момента медиите признават правотата му, че вирусът произлиза от китайска лаборатория.

Критическата расова теория

Тръмп отдели специално внимание на критическата расова теория и нейното налагане на децата и в армията. Окачестви я като марксистка и изцяло расистка.

„Администрацията на Байдън има нови правила, които насаждат марксистка, критическа расова теория на омраза в училищата и в нашата армия. Това е чисто и просто расизъм и няма място в учебните заведения, армията и в нашата държава.“

Президентът се зарече, че когато си върнат Конгреса, републиканците незабавно ще спрат финансирането на критическата расова теория. Въпреки това не каза дали възнамерява отново да се кандидатира за президентския или друг пост.

В заключение, 45-ят президент обеща: „Ще възстановим патриотичното образование в училищата и ще научим децата ни да обичат нашата страна, да уважават нашата история и да стоят гордо изправени и силни пред нашето велико американско знаме.“

Денят на независимостта

В чест на Деня на независимостта, Тръмп напомни как преди 245 години на 4 юли, 56 патриоти във Филаделфия гордо са обявили свободата и смело са заявили вечната истина, че „всички ние сме създадени еднакви от всемогъщата ръка на нашия Създател“ и че „свободата е дадено ни от Бог право“.

„Ние сме американци и нашите сърца кървят в червено, бяло и синьо“, заяви Тръмп. „Никога няма да се поддадем на диктатура и woke радикализъм.“

Заключителните слова на 45-ия президент на САЩ бяха посрещнати с гръмки аплодисменти и възторжени възгласи от десетките хиляди симпатизанти.

Митингът „Да спасим Америка“ завърши с многоцветна тържествена заря, неотменима традиция от честването на Деня на независимостта на САЩ.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button