Големите европейски авиокомпании с нови съкращения

След края на лятото в условията на пандемия, големите европейски авиокомпании продължават да се борят за оцеляване.

Пътникопотокът се увеличи през юни, юли и август. Но не беше достатъчен, авиокомпаниите да минимизират загубите и да започнат още по-слабия сезон зима 2020/21 без съкращаване на полетните графици и персонала.

Тъй като ограниченията за пътуване са все още в сила, въздушният трафик в Европа продължава да е минимален.

Lufthansa Airlines, Air France-KLM и International Airlines Group (IAG), които доминираха европейския авиопазар през 2019 г., досега щяха да са фалирали, ако не беше помощта от местните правителства.

Lufthansa Group продължава съкращенията

Lufthansa Group (LG) се състои от дъщерните авиокомпании Lufthansa Airlines, Austrian Airlines, Swiss Air Lines, Brussels Airlines и Eurowings.

Заради значително по-слабия от очакванията въздушен трафик през лято 2020, LG се стреми да намали оперативните разходи със 100 милиона евро (196 милиона лв.) на месец. Мярката е част от програма за преструктуриране, обявена в края на септември.

Намаляването на оперативните разходи би означавало допълнителни съкращения на работни места, повече паркирани самолети и промяна в длъжностните характеристики с цел оптимизиране на операциите.

Ръководството на LG очакваше, че през лятото компанията ще възстанови 50 процента от операциите си от четвъртото тримесечие на предходната година. Това очакване не се оправда.

„Ако текущата тенденция се запази, полетите вероятно ще бъдат между 20 и 30 процента от тези през миналата година“, се казва в изявление на компанията от 21 септември.

През пролетта, Lufthansa Аirlines извади от експлоатация шест самолета Airbus A380. Сега разполага с още осем A380 и десет A340-600, които преди това са били предназначени за полетно обслужване. Тези самолети ще бъдат прехвърлени на дългосрочно съхранение и евентуално извадени от дейност. В случай на засилен трафик ще бъдат активирани отново.

Lufthansa Аirlines разполага с още седем Airbus A340-600, които ще бъдат окончателно премахнати.

За да намали оперативните разходи, Lufthansa премина към енергоефективните двудвигателни джетове и извади от експлоатация четиридвигателните като Boeing 747, наричан „Кралицата на небето“.

Премахването на четиридвигателните самолети набира популярност сред авиокомпаниите по цял свят. В условията на пандемия, тези големи самолети изпаднаха в немилост, тъй като оперативните им разходи са твърде високи, дори когато са паркирани.

Премахването на ширококорпусните, четиридвигателни самолети, неизбежно ще остави без работа много хора, като наземни и бордови екипажи и летищен персонал.

„Обявените по-рано излишни 22 000 щатни бройки ще се увеличат заради програмата за преструктуриране“, се казва в същото изявление.

В началото на август, групата Lufthansa са напуснали 8000 служители. От юни насам, 75 000 служители оперират на непълен работен ден.

В началото на лятото, германското правителство помогна на LG с 9 милиарда евро (17,6 милиарда лв.) и стана най-големият акционер в компанията. За съжаление, ефектът от помощта е краткотраен.

Помощта за Air France-KLM е недостатъчна

Положението във френско-холандския авиационен алианс е също тежко. През август, от ръководството обявиха, че губят по 10 милиона евро (19,5 милиона лв.) на ден заради пандемията от коронавирус. Ако не предприемат бързи мерки за намаляване на финансовите загуби, бъдещето на KLM и Air France изглежда мрачно.

Холандското и френското правителства предоставиха на авиокомпаниите 10 милиарда евро (17,6 милиарда лв.), но според неотдавнашно изявление на изпълнителния директор на Air France-KLM, Бен Смит, помощта ще стигне за поддържане на операции не повече от година.

През юни, двете авиокомпании заявиха, че ще съкратят работни места. Air France обеща да съкрати близо 7600 души, а KLM близо 5000 служители. Преди пандемията, KLM има 33 000 служители, като до 2022 г. планира да ги намали с 20 процента, т.е. с 6600 души. Може да се наложат още съкращения, казват от компанията.

Британските авиокомпании искат помощ от правителството

International Airlines Group (IAG) притежава British Airways, Iberia и BMI, Vueling, Aer Lingus и Air Europa, и е третият основен играч на европейския авиопазар.

В началото на септември, BBC съобщи, че IAG ще намали полетите в отговор на пандемията и на рекордно слабото търсене на пътувания.

Подобно на Lufthansa Group, IAG отчита забавяне на индустрията, и прогнозира възстановяване през 2023 г. В края на юли, Международната асоциация за въздушен транспорт (International Air Transport Association, IATA) обяви, че не очаква възстановяване на сектора преди 2024 г.

Над 8 000 служители на British Airways вече са напуснали доброволно. Компанията планира да освободи общо 13 000 служители.

Virgin Atlantic, друга авиокомпания в Обединеното кралство, обяви, че е съкратила 3500 от общо 10 000 служители.

Вместо държавна помощ, Virgin Atlantic получи частно финансиране от 1,2 милиарда лири (2,6 милиарда лв.).

През септември, Ryanair, EasyJet, British Airways и Virgin Atlantic призоваха британския премиер Борис Джонсън за помощ.

Най-големите нискотарифни оператори в Европа: Ryanair и EasyJet, са също изправени пред криза.

EasyJet вече затвориха базите си в Станстед, Саутенд и Нюкасъл, като освободиха 670 служители. През май, авиокомпанията обяви, че планира да съкрати около 4500 работни места.

Ryanair ще намали с 20 процента полетите през септември и октомври.

Ще се възстанови ли някога индустрията?

„Не мисля, че индустрията някога ще се върне към предишното си състояние, има толкова много неща за поправяне“, каза бившият изпълнителен директор на IAG, Уили Уолш, пред Irish Times през септември.

Според Уолш, по-голямата част от правителствената помощ към авиокомпаниите не е безвъзмездна, а е заем, който трябва да бъде върнат.

Дори коронавирусът да отмине и търсенето на пътувания да нарасне, хората най-вероятно ще се ограничават заради липса на средства, в условията на безработица и цялостна икономическа криза, наложени от пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button