Есенният фестивал в Китай: традиции и легенди

От 1 до 7 октомври 2020 г. в Китай се чества Есенният фестивал: вторият по важност празник след Китайската Нова година. Това е време за среща със семейството, приятелите и за съзерцание на луната.

Празненствата винаги започват на 15-ия ден от осмия лунен месец и тази година това е 1 октомври. В Изтока, празникът се нарича Лунен фестивал или Есенен фестивал.

Есенният фестивал има богата традиция, идваща от античността. Първите данни за фестивала датират от династията Джоу, преди 3000 години. Императорите в китайската история боготворели т. нар. есенна лунна сеитба: ритуал за добър урожай и благоденствие.

Според една от най-известните китайски легенди за луната, на благородната дама Чан’ъ и съпруга ѝ Хоу И дали еликсира на безсмъртието. Заради злощастен случай, съпругата останала сама и трябвало да го изпие сама. Полетяла към блаженото царство на Луната, където живее и досега, и нейният Лунен дворец завинаги я разделя от земната любов.

Според друга легенда, трима богове искали да изпитат характера на три животни: лисицата, маймуната и заека. Боговете се преобразили в просяци и взели да просят храна от животните. Лисицата и маймуната имали много храна, но отказали да я споделят с просяците. Заекът нямал храна, но с готовност се хвърлил в огъня, жертвайки се, да подсигури храна за просяците. Трогнати, боговете дарили заека с безсмъртие и го отвели в Лунния дворец, където оттогава прави компания на дамата Чан’ъ.

През династията Тан (618-907 г.), император Суандзун практикувал Дао (Тао) и според легендата, посетил Лунния дворец, където извършил велики чудеса. Оттогава, започнал да празнува Лунния фестивал и народът последвал неговия пример: висши чиновници, търговци и обикновени граждани организирали празненства с храна, напитки, музика, танци и, разбира се, съзерцаване на луната.

В наши дни, лунните сладки са неотменен деликатес по време на Есенния фестивал в Китай. Това е печиво с хрупкава коричка и пълнеж от паста от лотосово семе или от сладък боб. В съвременните разновидности на десерта, пълнежът може да е от солени яйца, ананас, смокинова паста и други.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button