Есенният фестивал в Китай: традиции и легенди

От 1 до 7 октомври 2020 г. в Китай се чества Есенният фестивал: вторият по важност празник след Китайската Нова година. Това е време за среща със семейството, приятелите и за съзерцание на луната.

Празненствата винаги започват на 15-ия ден от осмия лунен месец и тази година това е 1 октомври. В Изтока, празникът се нарича Лунен фестивал или Есенен фестивал.

Есенният фестивал има богата традиция, идваща от античността. Първите данни за фестивала датират от династията Джоу, преди 3000 години. Императорите в китайската история боготворели т. нар. есенна лунна сеитба: ритуал за добър урожай и благоденствие.

Според една от най-известните китайски легенди за луната, на благородната дама Чан’ъ и съпруга ѝ Хоу И дали еликсира на безсмъртието. Заради злощастен случай, съпругата останала сама и трябвало да го изпие сама. Полетяла към блаженото царство на Луната, където живее и досега, и нейният Лунен дворец завинаги я разделя от земната любов.

Според друга легенда, трима богове искали да изпитат характера на три животни: лисицата, маймуната и заека. Боговете се преобразили в просяци и взели да просят храна от животните. Лисицата и маймуната имали много храна, но отказали да я споделят с просяците. Заекът нямал храна, но с готовност се хвърлил в огъня, жертвайки се, да подсигури храна за просяците. Трогнати, боговете дарили заека с безсмъртие и го отвели в Лунния дворец, където оттогава прави компания на дамата Чан’ъ.

През династията Тан (618-907 г.), император Суандзун практикувал Дао (Тао) и според легендата, посетил Лунния дворец, където извършил велики чудеса. Оттогава, започнал да празнува Лунния фестивал и народът последвал неговия пример: висши чиновници, търговци и обикновени граждани организирали празненства с храна, напитки, музика, танци и, разбира се, съзерцаване на луната.

В наши дни, лунните сладки са неотменен деликатес по време на Есенния фестивал в Китай. Това е печиво с хрупкава коричка и пълнеж от паста от лотосово семе или от сладък боб. В съвременните разновидности на десерта, пълнежът може да е от солени яйца, ананас, смокинова паста и други.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button