Ватиканът поднови договор с Китай, ролята на Тайван

Светият престол обяви на 22 октомври 2020 г., че е подписал удължаване на противоречив договор с Китайската Народна Република (КНР) за още две години.

Условията му остават тайна, но се вярва, че е по модел на съглашение с Виетнам, според което папата избира епископи измежду кандидати, посочени от правителството.

Една от целите е възстановяване на дипломатическите отношения между католическата държава и Пекин, прекъснати преди близо 70 години. Друга е да се узакони статутът на незаконните, т.нар. „подземни“ християни.

В изявление на Ватикана от миналия четвъртък се казва, че споразумението има основно свещеническа стойност. Прилагането му от 2018 г. се окачествава като „положително“ благодарение на „доброто общуване и сътрудничество“ между страните по него.

Влошаване на човешките права

Правителството на САЩ и традиционни католици неуморно заклеймяват договора заради зачестилите нарушения на човешките права под управлението на президента Си Дзинпин.

Миналия месец, американският държавен секретар Майк Помпео призова Ватикана да се присъедини към САЩ в подкрепата на преследвани групи като мюсюлманското малцинство уйгури, християни, католици и Фалун Гонг. Той също предупреди, че ако продължи договора с Китай, Ватиканът ще „застраши моралния си авторитет“.

Тайван също изрази загриженост относно удължаването на договора.

„За съжаление, правителството на КНР засилва преследването на местните католически общности… налага все по-голям натиск върху вярващи, нежелаещи да бъдат контролирани от китайската комунистическа партия (ККП) и принуждава епископи да членуват в контролираната от ККП Патриотична католическа асоциация“, се казва в изявление на тайванското външно министерство от 22 октомври.

Тайванските власти посочват, че политиката на китаизиране на религията, известна като ‘синизация’, се е превърнала в „национализация“ на религията и е съпътствана от „обширна ККП индоктринация“.

Според каноническото право, всички епископи на католическата църква в цял свят се назначават от папата; гражданските власти нямат право и привилегия да избират, номинират, предлагат или назначават епископи.

„Защитата на компетентността на папата да назначава епископи е висша гаранция за запазване свободата на религията“, се напомня още в изявлението на Тайван.

Тайван като лост за религиозна свобода

Въпреки критиката към подновения договор, Ватиканът е единствената европейска страна, която признава Тайван като суверенна държава.

Според експерти, това е една от главните причини Пекин да се включи в договор със Светия престол: да го притиска да скъса връзки с Тайпе.

„За установяване на дипломатически връзки със Светия престол, Китай винаги поставя две условия: скъсване на връзки с Тайван и ненамеса във вътрешните работи на Китай“, казва Реймънд Тай Жуей-мин, бивш посланик на Тайван във Ватикана, пред католическото издание UCA News, през 2004 г.

Но Ватиканът също има условие: Пекин да гарантира религиозната свобода и да обясни какво означава „вътрешни работи“.

„Хитро е от страна на Светия престол да обърне въпроса към религиозната свобода. Китай не е готов за това“, отбелязва дипломатът.

Признаване на Тайван от САЩ?

През последните месеци, американският президент Доналд Тръмп сигнализира за възможен преход към политика на „два Китая“, т.е. признаване съществуването на две отделни държави с името „Китай“: континентален Китай и Тайван.

Например, през август, здравният министър на САЩ, Алекс Азар, се срещна с президента на Тайван в столицата Тайпе. Азар е най-високопоставеният американски политик, посетил острова след скъсване на дипломатически отношения през 1979 г.

През септември, САЩ изпратиха служител на Държавния департамент, да присъства на погребение на тайвански политик.

Какво може да означава това за Ватикана?

„От гледна точка на Рим, потенциално признаване на Тайван ще ‘занули’ играта между църквата и Пекин“, се казва в анализ на католическата информационна агенция CNA от 17 септември 2020 г.

При такъв сценарий, Китай неочаквано ще придобие засилена мотивация да преговаря с Ватикана, тъй като папата ще има зад гърба си разширена международна подкрепа, предполагат от CNA.

На свой ред, това ще направи Пекин значително по-сговорчив за възстановяване на дипломатически отношения с Ватикана.

И най-важното: ще го принуди да разхлаби контрола върху местната католическата общност. Това ще доведе до цялостно подобрение на ситуацията с човешките права на всички духовни групи.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button