Мъжете идват: жена забременя от транссексуален в калифорнийски затвор

Една пета от затворниците, самоопределили се като транссексуални, са всъщност сексуални нарушители

Най-малко една затворничка е забременяла в калифорнийски затвор, след като е била поставена в обща килия с мъж, определил се като транссексуален.

Мъжът бил преместен в женската изправителна институция по силата на влезлия в сила на 1 януари 2021 г. Закон за уважение, посредничество и достойнство на транссексуалните (Transgender Respect, Agency and Dignity Act, SB 132).

Законът позволява на лишени от свобода лица, които се определят като „транссексуални, небинарни и интерсексуални“, да бъдат настанявани и третирани съгласно посочения от тях джендър (социален пол, възможно различен от биологичния).

За инцидента първи алармираха от феминистката организация Women’s Liberation Front (WoLF), на 26 юли 2021 г.

„Научихме от седем различни източника в Централния калифорнийски затвор (CCWF), че най-малко една жена е бременна, може би и други…“

„Затворничките там описват обстановката след приемане на SB 132 като ‘кошмар на кошмарите’. Сега системата се подготвя за вълна от бременности и засилено насилие в изправителните заведения“, се казва в публикация на WoLF от 15 юли 2021 г.

Прецедент: наплив на мъже в женски затвори

След въвеждането на закона, 261 затворници мъже са поискали преместване в женски затвори, заради „джендър принадлежност“. Това сочат данни на Калифорнийския департамент на затворите и рехабилитацията (CDCR), цитирани от Los Angeles Times.

Това създава прецедент, който тепърва ще има морални, социални и дори правни последици, и чието оптимално решение ще бъде много деликатна задача.

До началото на април 2021 г., затворническите власти в южния американски щат са прехвърлили 4 затворници мъже в женския затвор CCWF в град Чоучила, одобрили са общо 21 молби за преместване на мъже затворници в женски затвори и не са отхвърлили нито една молба, пише още Los Angeles Times. Едва 6 от подадените 261 молби не са били за настаняване в женска изправителна институция.

„Затворниците декларират своята джендър идентичност и CDCR разглежда молбите им за преместване въз основа на това самоопределение“, каза Тери Торнтън, говорител на затворническата администрация, цитиран в гореспоменатата статия.

Думата на затворниците е достатъчна, за да бъдат третирани по избор като транссексуални. Заради това, лишените от свобода жени в Калифорния се опасяват, че някои мъже умишлено ще се самоопределят като транссексуални, за да ги прехвърлят в женски изправителни заведения.

Още през 2009 г. властите в Калифорния публикуваха данни, че 20% от затворниците, които се идентифицират като транссексуални, са всъщност сексуални нарушители.

Което означава, че най-малко 50 от настоящите молби за преместване в женски изправителни институции може да са от сексуални насилници.

Охранителите в женския затвор в Чоучила вече са предупредили затворничките, че „мъжете идват“ и да бъдат подготвени за сексуално насилие, пише още горното издание.

Затворнички под заплаха от масови изнасилвания

Макар сексът в затворите да е забранен, CCDR предвижда новата законодателна мярка да доведе до голям брой бременности.

Щатските власти са започнали да раздават презервативи и контрацептива Plan B (за прием до 72 часа след полов акт) на жени, принудени да споделят затворническо пространство със самоопределили се като транссексуални, биологични мъже. Това съобщи медията Daily Wire на 22 юли 2021 г.

WoLF докладват и за появата в здравните затворнически пунктове на плакати, информиращи, че лишените от свобода бременни жени имат право на предродилна помощ, аборт и услуги по осиновяване. Също обясняват, че на жените се предлагат консултации за избор на противозачатъчни и други средства за контрол на раждаемостта.

Възниква въпросът, защо се вземат такива мерки, ако преместените мъже се самоопределят като транссексуални, т.е. като жени.

Според феминистката организация, това е мълчаливо признание на властите, че жените трябва да очакват да бъдат изнасилени, когато са настанени с мъже.

„Как да се чувстваме в безопасност? Срещу наша съкилийничка има посегателство, а никой нищо не казва“, отправя сърцераздителен зов затворничка, по време на среща с администрацията на CCWF.

„Никой не го е грижа, че сме принудени да живеем със 100-килограмови, двуметрови и притежаващи пениси мъже, които са тук, брутално да изнасилват жени.“

Амбър Джаксън, друга затворничка в същата институция, се страхува от HIV позитивни „транссексуални“ затворници.

„Може да се наричате ‘жена’, колкото си искате, но докато сте мъж с пенис, това е проблем в женската баня в затвора“, се жалва Джаксън пред изданието Santa Monica Observer на 22 юли 2021 г.

„За мъжете, ние сме плячка.“

WoLF настояват сенаторът-демократ Скот Уинър и губернаторът Гавин Нюсъм да поемат отговорност.

„Колко още жени в калифорнийските затвори трябва да бъдат изнасилени от мъже, които изобщо не бива да са там? Колко бебета трябва да се родят от майки затворнички, преди да чуете техния плач?“ писаха от организацията на 8 август 2021 г.

Щатите Кънектикът и Масачузетс имат подобно на Калифорния законодателство, което позволява затворниците да бъдат третирани според желаната от тях джендър идентичност.

Целта на тези закони е синхронизиране с федералния Закон относно затворническото изнасилване (Prison Rape Elimination Act, PREA). Последният забранява настаняването на затворниците да отчита само половите им органи, а трябва също да осигурява техните здраве и безопасност.

Изглежда, че здравето и безопасността на потърпевшите затворнички, както и нежеланите затворнически бременности, са по-маловажни от правата на самоопределящите се като транссексуални, биологични мъже.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button