Три неща, които нямаше да се случат при Тръмп

Ще доведе ли политическата инвалидност на Байдън до още въоръжени конфликти по света?

Предприемачът Доналд Тръмп доказа на всички, които очакваха да въвлече САЩ във войни и разруха, че умее да прави не само успешни бизнес сделки, но и да прилага умели политически стратегии, които спряха по негово време заплахата от Русия, Китай, Иран и Северна Корея.

Само за една година, под управлението на либерал-прогресистката администрация на наследника му Джо Байдън, международната ситуация се промени драстично: Путин нападна Украйна, Китай се готви за атака срещу Тайван, а Иран е на път да се сдобие с ядрено оръжие.

Причината за успеха на Тръмп е, че се грижеше да затвърди икономическия просперитет, военната мощ и авторитета на САЩ, докато Байдън прави точно обратното. Действията на 46-ия президент разклатиха позицията на Съединените щати като водеща военна и икономическа сила, и гарант на световния мир. Те позволиха да се развият международни въоръжени конфликти и политическо напрежение, с потенциал да ескалират в глобална военна катастрофа.

Защо по негово време гореизброените три неща не се случиха, Тръмп коментира – през февруари 2022 г. от резиденцията си в Мар-а-Лаго, щата Флорида – в серия интервюта за медиите EpochTV, New York Post и радиошоуто на Clay&Buck.

Бившият американски държавен глава засегна тези теми и в речта си на Консервативна конференция (CPAC) в Орландо, Флорида, на 26 февруари 2022 г.

Украйна

Доналд Тръмп е единственият президент на САЩ през последните две десетилетия, който успя да укроти руския лидер Владимир Путин. Джордж Буш-младши, Барак Обама, а сега и Джо Байдън гледаха от Овалния кабинет как Путин заграбва със сила чужди територии.

Подходите им към Путин са съвсем различни: Тръмп беше добронамерен, но твърд и непредсказуем; а Буш, Обама и Байдън се опитваха да умилостивят руснака с извинението, че истинският проблем е американската агресия в миналото, и с отстъпки в противоракетната отбрана, ядреното разоръжаване и газопровода „Северен поток 2“.

Но стратегията на тримата не проработи. През 2008 г., докато Буш беше на Олимпийскте игри в Пекин, Путин нахлу в Грузия. През 2014 г., след като Обама обеща на Путин да покаже повече „гъвкавост“ през втория си мандат, Русия нахлу в Крим и впоследствие го анексира. Днес, през мандата на Джо Байдън – Путин вече е в Украйна.

За Тръмп няма съмнение, че причина за последния агресивен изблик на руския лидер е срамното оттегляне на американците от Афганистан и отменените от Байдън санкции на газопровода „Северен поток 2“. С други думи – Путин проявява агресия всеки път, когато САЩ проявят слабост.

През четирите години управление на Тръмп, Русия не се опита да разшири предишните си териториални придобивки в Украйна, нито отправи заплахи към която и да било друга съседска държава.

Републиканецът не беше мекушав и отстъпчив като своите предшественици или своя наследник: той атакува руския съюзник Сирия, помете руските наемници по време на конфронтация с американските войски там; наложи санкции на руски официални лица и за газопровода „Северен поток 2“; изобличи Русия в измама в минали ядрени договори; предостави снайпери, ракетни установки и противотанкови ракети на Украйна, за разлика от Обама; накара страните членки на НАТО да заплатят просрочените си вноски в размер на милиони долари, ако искат Алиансът да ги защитава; и увеличи енергийното производство в САЩ, правейки страната енергийно независима и износител на природен газ за Европа.

Тръмп доказа, че американските стратегически цели могат да бъдат постигнати с „желязна ръка в кадифена ръкавица“ и без да изпраща американци на война.

В интервюто с New York Post, той заяви, че по време на своя мандат, лично е предупредил Путин: „Ако тръгнеш срещу Украйна, докато съм президент, ще ударя Москва“, на което Путин отговорил: „Няма начин“, а Тръмп отвърнал: „Всички тези красиви златни кули ще бъдат взривени“.

Вероятно сериозната закана на безцеремонния Тръмп, както и тръбящите по негово време масови медии, че ще предизвика Трета световна война, са накарали Путин да отложи плановете си за Украйна с четири години.

Тайван

Тръмп винаги е подчертавал добрите си взаимоотношения с китайския президент Си Дзинпин, по време на своя мандат и до избухването на пандемията от „китайския вирус“, както Тръмп нарича COVID-19.

В интервюто с New York Post, 45-ият президент на САЩ спомена случка по време посещението на китайския лидер Си в Мар-а-Лаго през 2017 г. Тръмп прекъснал шоколадовия десерт, за да обяви, че току-що е наредил на американската армия да изстреля 59 крилати ракети Tomahawk по сирийска въздушна база.

По време на същата официална визита, Тръмп казал на Си, че всяка военна маневра срещу Тайван ще бъде посрещната с ответна атака срещу Пекин и че Си, подобно на Путин, бил стъписан от предупреждението. Факт е, че по време на 4-годишния мандат на Тръмп, Пекин не посмя да предприеме военен ход към островната държава.

Бившият държавен глава обаче прогнозира, че Китай ще нападне Тайван след Олимпийските игри в Пекин 2022 г., известни още като „геноцидни игри“.

Според него, Китай ще атакува Тайван, насърчен от агресията на Владимир Путин и отслабването на САЩ, заради либералните политики на Джо Байдън.

За Пекин, самоуправляващият се Тайван е отцепническа провинция, която трябва да приеме китайското управление. Комунистическият режим никога не се е отказвал от използването на сила за постигането на тази цел. През последните две години Китай засили военния и дипломатическия натиск върху островната територия, чието правителство заяви, че ще се отбранява в случай на нападение.

Съединените щати са обвързани с Тайван по Закона за отношенията с Тайван от 1979 г. Според него, САЩ трябва да предоставят на Тайван средства за защита, но умишлено не става ясно дали биха се притекли на военна помощ, ако Тайван бъде нападнат.

Пекин неведнъж е заявявал, че Тайван е най-важната и чувствителна тема в отношенията му с Вашингтон, които и без това са обтегнати заради търговски спорове, източника на коронавируса и обвинения в нарушаване на човешките права.

Иран

По отношение на Иран, Тръмп отново демонстрира похвална стратегия. Той ликвидира през 2020 г. терориста, генерал Касем Солеймани и това охлади регионалните апетити на Иран. Джо Байдън и неговата Демократическа партия се противопоставиха на тази операция, твърдейки, че ще доведе до война, каквато така и не избухна.

По време на Тръмп, САЩ се оттеглиха от Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), защото той позволяваше на Иран да получи достъп до ядрено оръжие.

Санкциите, които Тръмп наложи на Иран, ограничиха икономически близкоизточната държава и обезвредиха способността ѝ да финансира собствена програма за ядрено оръжие. Администрацията на Байдън обаче отмени тези санкции.

Тръмп се опасява, че в Иран, който е най-големият спонсор на тероризма, Аятолах в момента е силен и има опасност властта да се сдобие с ядрено оръжие. Републиканският лидер заяви пред EpochTV, че това не бива да се допуска, но изглежда, че Байдън ще го позволи. И че ако това стане, ще е „ужасен ден за света“, а Израел „ще спре да съществува“.

„Най-голямото нещо, което направих, беше да спра иранската ядрена сделка“, каза Тръмп в същото интервю.

Woke армията на Байдън

Няма как да не свържем отслабения авторитет на САЩ пред света с woke промените и изненадващите решения за американската армия, под управлението на Джо Байдън.

Демократът е широко критикуван за начина, по който американските войски се изтеглиха от Афганистан, оставяйки там военно оборудване и оръжие на стойност 85 милиарда щ.д. (148 милиарда лв.). Експерти се опасяват, че последен модел хеликоптери и други военни съоръжения вече са в ръцете не само на талибаните, но и на Китай, който ще ги разглоби, за да направи техни подобия.

Изоставянето на военната база в Баграм е друг тревожен ход на Байдън, тъй като тя е стратегически разположена до границата с Китай, в близост до мястото, където китайците разработват ядрени оръжия.

Байдън се погрижи набързо да възстанови армейските програми за расово и джендър обучение, които бяха спрени по време на администрацията на Тръмп. 45-ят президент заклейми преподаването на критическата расова теория и програмите относно привилегия на белите като „антиамериканска пропаганда“.

Радикалното woke-изиране на американската армия, налагано от настоящата администрация, стигна дотам, че подполковник беше уволнен заради антимарксистки коментар.

Едва ли е учудващо, че Русия, Китай и Иран вече не се страхуват от държава, която популяризира своята армия с реклама като тази.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button