Интерактивна карта разкри, че в Пекин се провеждат „геноцидни игри“

Страната-домакин на Зимните олимпийски игри в Пекин изтезава и убива затворници на съвестта в съседство с олимпийски обекти

Интерактивна карта разкри скандалния факт, че спортни обекти от Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 г. са разположени недалеч от затвори и трудови лагери, които са съвременен прототип на хитлеровите концентрационни лагери.

Неслучайно Игрите получиха хаш тага #genocidegames в социалните мрежи.

В такива центрове за лишаване от свобода редовно са изпращани т.нар. затворници на съвестта: предимно последователи на духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа), уйгури, тибетци, будисти и християни. Там те са обречени на непосилен труд, брутални изтезания, сексуални перверзии и дори насилствено отнемане на органи и смърт.

Картата беше публикувана на 4 февруари 2022 г. от базирания в САЩ Информационен център на Фалун Дафа, официален източник на новини за репресиите, на които китайският комунистически режим подлага нейните симпатизанти от 1999 г. насам.

Фалун Гонг са най-голямата духовна общност в Китай, с близо 100 милиона последователи през 90-те години на 20-и век, по официални държавни данни. Те са и най-дълго репресираната група в източната държава. Редица разследвания установиха, че симпатизантите са системно убивани и превръщани в основен източник на жизненоважни органи в провеждан от Пекин мултимилиарден трансплантационен бизнес.

Действителният брой на загиналите в това клане е неизвестен, поради тяхното кремиране и унищожаване на регистрите. Въпреки това, редица държави промениха законите си, за да спрат свои граждани да пътуват до Китай за трансплантация.

Близостта на олимпийските обекти до човешко страдание е поредното свидетелство за безмилостната природа на ККП (китайската комунистическа партия), причинила смъртта на милиони хора след завземане на властта през 1949 г.

Фактът, че китайският режим има дързостта да стане домакин на Игрите – като същевременно държи огромен брой затворници на съвестта в условия на насилие и изтезания – е още един пример за неговото лицемерие. В съвременната високотехнологична дигитална ера обаче е все по-трудно престъпленията на ККП да останат скрити.

Карта на затворите и методи на изтезания

Най-близо разположените до олимпийски обекти центрове за лишаване от свобода, както и документираните методи на изтезания в тях спрямо последователи на Фалун Гонг, са следните:

Център за задържане Чаоян – на 16 км от Националния стадион

Този лагер е активен от началото на преследването през 1999 г. и е известен с изключителната жестокост спрямо последователи на Фалун Гонг. Жените са насилствено събличани и бити до кръв, безброй мъже са със счупени кости в резултат на мъчения. Почти на всички е забранено да използват тоалетна.

Голям брой последователи са бити до неузнаваемост, поливани със студена вода и оставяни да измръзнат навън в студа.

Пекински диспечерски център за принудителен труд – на 19 км от Националната пързалка за бързо пързаляне с кънки в Пекин

Това е трансферен пункт за прехвърляне на затворници към трудовите лагери в страната. По време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. тук са задържани голям брой последователи на Фалун Гонг и впоследствие изпратени на принудителен труд. Отказалите да подпишат декларация, осъждаща духовната практика Фалун Гонг, са подлагани на изтезания с електрошокови палки, насилствено хранене с тръба в трахеята и лишаване от сън и тоалетна.

Пекински принудителен трудов лагер Туанхъ – на 19 км от Националната пързалка за бързо пързаляне с кънки в Пекин

Една от първите институции, където са били държани последователи на Фалун Гонг. От 1999 г. до края на 2003 г. там са незаконно затворени над 100 симпатизанти на духовния метод.

Пазач от затвора е признал, че е слагал в храната им лекарства, които „унищожават централната нервна система“. Те са също измъчвани чрез методи като „легло на смъртта“, „тигрова пейка“, удари с електрошок, насилствено хранене, измръзване в снега, овесвани на оковани в белезници крайници, клечене в продължение на часове, побой до безсъзнание, фрактура на костите и гръбначния стълб, парализа и смърт.

Пекинско изправително заведение за непълнолетни – на 21 км от Националната пързалка за бързо пързаляне с кънки в Пекин

Тук принудителният труд е въведен още през 2001 г., като работното време може да продължи до 16 часа в денонощие. От ноември 2000 г. до февруари 2003 г. има общо 49 потвърдени случая на задържани в секция №9 последователки на Фалун Гонг на възраст от 18 до 72 години.

Методите на изтезание включват продължително лишаване от сън, мъчения, задължително гледане на анти-Фалун Гонг пропаганда и насилствено отнемане на органи.

Център за задържане Янцин – на 21 км от Националния център по бобслей

В него задържат временно арестувани местни последователи на Фалун Гонг. Те свидетелстват, че са били връзвани за столове и принудително хранени със стомашни сонди. Това е много болезнена процедура, при която надзирателите бият затворниците и отварят устите им с клещи, за да вкарат сондата.

Тук са били държани и симпатизанти, участвали в протести на площад Тиенанмън през 2000 г., с цел да молят правителството да спре преследването. Били са безмилостно изтезавани – физически и психически – за да се откажат от духовните си убеждения.

Затвор №2 в Пекин – на 21 км от Националната пързалка за бързо пързаляне с кънки в Пекин

Изправителното учреждение е предимно за престъпници, осъдени на доживотен затвор или смърт. Той е и транзитна спирка за осъдени последователи на Фалун Гонг, преди да бъдат прехвърлени в по-голям затвор или трудов лагер.

Пекински женски затвор – на 26 км от Националната пързалка за бързо пързаляне с кънки в Пекин

Създаден през август 1999 г., това е единственият затвор в Пекин, специално отреден за лишени от свобода жени, последователки на Фалун Гонг.

Четири от общо 11 секции на затвора са предназначени за тяхното „превъзпитание“. Отказалите да изоставят убежденията си са изолирани при строг тъмничен режим. През последните години тук са изтезавани до смърт, осакатени или превърнати в инвалиди, много симпатизантки на духовния метод.

Център за задържане „Тунджоу“ – на 31 км от Националната пързалка за бързо пързаляне с кънки в Пекин

Този затвор е предназначен предимно за следствени или такива с краткосрочни присъди.

Методите за тормоз спрямо симпатизанти на Фалун Гонг включват: побой, обиди, поставяне на белезници или окови, седене с часове на железни столове, насилствено хранене и носене на „ограничителни колани“. Надзирателите често прониждават редовите затворници да малтретират задържаните членове на Фалун Гонг.

Център за задържане Чанпин – на 35 км от Националния закрит стадион

В него биват временно задържани похитени от полицията последователи на Фалун Гонг.

Популярни методите на изтезание тук са „кучешка верига“ и „коленичене с белезници“: и при двата метода, жертвата е с оковани ръце и крака, в резултат на което не може да се изправи или движи.

Заснемането на „Мулан“ в съседство с концлагери

Концентрационните лагери в Китай са толкова много, че е трудно да останат незабелязани, дори при заснемането на филмови продукции.

Скандални сателитни снимки разкриха през 2021 г., че филмовата площадка на игралната версия на „Мулан“ е била в съседство с десет концентрационни лагера и пет затвора в автономния район Синдзян.

Там, според правозащитници, са държани до 1 милион членове на преследваното от ККП мюсюлманско малцинство уйгури.

В една от сцените на филма дори се вижда кулата на такъв лагер.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button