Следизборни вълнения: ще дочакаме ли резултати от броенето?

Кога може да се каже, че изборите са били честни?

Лутаме се в догадки: ЦИК ще ни каже ли нещо за т.нар. „броене“ на контролните разписки от машините за гласуване, или няма да ни каже…

А всъщност какво би трябвало да очакваме?

Много просто. Необходимо е информацията, налична в секциите, да се обработи на национално ниво и да се получат 5 числа (от които 2 са особено важни):

1. Брой гласували по списък
2. Брой гласували според машинните протоколи
3. Брой гласували според контролни разписки

(Горните три числа трябва да излязат приблизително равни, приблизително, защото имаше саботажи – укрити, унищожени и/или изядени разписки, но на национално ниво това ще се отрази много слабо).

И НАЙ-ВАЖНОТО:

4. Разпределение на гласовете за партиите според машинните протоколи (вече ги знаем)
5. Разпределение на гласовете за партиите според контролните разписки (това се очаква).

Последните две числа трябва да излязат равни с корекция за посочените саботажи. Чак тогава може да се каже, че изборите са били честни. Естествено, ако има значителна разлика, въпреки корекцията, значи, че не са били честни.

Проста аритметика

Така е на теория.

Но на практика ЦИК просто може и да не обработят секционните протоколи от контролните разписки. Това е само въпрос на добра воля и на ресурс от тяхна страна, още повече, че законът не ги задължава. Но смятаме, че след като постановиха „броене“, се очаква да съобщят и някакви резултати…

Ако не обобщят резултатите на национално ниво (най-вече по т. 4 и 5), единственото, което може да се иска от ЦИК, е да се публикуват в Мрежата секционните протоколи от „броенето“, като се разчита на гражданска инициатива за обработката.

Това е положението, уважаеми избиратели. Ето ви пример, как машините може да се окажат по-силни от хората. Фантастиката става реалност.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Александър Тацов

е по специалност инженер. Работил е в Технически университет - София, а понастоящем в частния технологичен бизнес. От години се занимава с изследвания в областта на политическото, научното и идейното обществено развитие, в обхвата на писаната история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button