“Шен Юн” се завърна на световната сцена (видео)

Българската оперна прима Райна Кабаиванска е сред феновете на "Шен Юн", а диригентът на оркестъра е маестро Милен Начев

След почти година и половина отсъствие, компанията за сценични изкуства „Шен Юн“ се завърна на световния концертен и театрален подиум с обновена програма за сезона 2021-2022.

Този път рекламните афиши са под надслов „Китай преди комунизма“, а турнето ще посети десетки градове в Европа, САЩ, Канада, Мексико и Австралия.

Поради мерките за ограничаване на COVID пандемията, театрите по света затвориха врати през март 2020 г., и това съкрати миналогодишното турне на компанията.

През 2019 г. на спектаклите на „Шен Юн“ се насладиха над един милион души в 150 града, на пет континента.

Ренесанс на традиционната китайска култура

Компанията „Шен Юн“ е създадена през 2006 г. в Ню Йорк, САЩ. Единствената ѝ по онова време концертна трупа се заема с благородната мисия да възроди традиционната, вдъхновена от божественото, китайска култура, и да я сподели с любителите на сценичното изкуство по света.

Днес „Шен Юн“ гордо представя своите седем трупи, които гастролират едновременно в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, и Австралия. Всяка трупа се състои от около 80 артисти – танцьори, музиканти, певци, водещи и продуцентски екип.

Изпълнителите получават елитно танцувално и музикално обучение в Академията за изкуства „Фей Тиен“ и Колежа „Фей Тиен“ в щата Ню Йорк.

Всяко представление на „Шен Юн“ включва около двадесет отделни сценки, от които две са сола на сопрано и тенор, и едно е инструментал на традиционния китайски двуструнен инструмент ерху, в съпровод на пиано.

За всяко изпълнение, артистите сменят разкошни, ръчноизработени костюми, чиито красиви цветове, особено на женските рокли – съчетани с перфектно изпълнените танцувални и акробатични движения – са истинска фиеста за окото.

Нова програма за сезон 2021-2022

Всяка година „Шен Юн“ представя нова програма с тематични изпълнения, вдъхновени от петхилядолетната китайска история и култура.

В тазгодишния репертоар са включени хумористичен епизод с Краля маймуна, от класическата китайска творба „Пътешествие на запад“, и енергичен мъжки танц, вдъхновен от етническата група И от югозападен Китай.

„Танцът на водните ръкави“ е зрелищно изпълнение, в което танцьорките изписват уникални въздушни фигури с дългите цветни ръкави на роклите си. Този танц впечатлява особено много децата, които често присъстват на представленията със своите родители.

„Пролетен сливов цвят“ е изящна феерия, създаваща илюзията за оживяла, наситена в розово, красива овощна градина.

Грабваща вниманието е сценичната история на Лейди Уан Джаодзюн, известна като една от Четирите красавици на Китай. Освен изключително привлекателна, девойката била чувствителна, високоинтелигентна и невероятно талантлива. Работела като слугиня в императорския двор. През 33 пр.н.е. Китай водел война със северно номадско племе. Вождът на племето предложил примирие чрез женитба с дъщерята на императора. Натъженият император не искал да даде дъщеря си. Тогава негов дворцов приближен предложил да преоблекат една от слугините като дъщерята на императора и да я изпратят вместо нея.

Придворният извикал Джаодзюн и я попитал дали в името на мира ще се съгласи да се представи за принцесата, да се омъжи и живее с номадите, като напусне завинаги родната земя. Шокираната млада жена избрала лоялността и саможертвата. В този момент дошъл императорът и бил удивен като научил, че в двореца му имало такава необикновена слугиня. Той също бил много ядосан заради измамата, но вече било късно. Историята завършва със сцена, в която преоблечената като принцеса Джаодзюн, вече поела към съдбата си, спира за миг, за да хвърли последен поглед към императора и своята любима родна земя.

Анимиран екран и оркестърът на „Шен Юн“

Запазена марка на „Шен Юн“ е патентованият анимиран екран. Това е иновативен, триизмерен, мултимедиен декор, който допълва визуалния ефект на представленията. Дигиталната стена позволява на героите да полетят в други светове или да се реят над необятната китайска земя, сливаща се с декора на сцената.

Музиката на „Шен Юн“ е оригинална, специално написана за всяка сценка и спектакъл. Изпълнява се от оркестър, придружаващ всяка от седемте трупи. Уникална черта на оркестъра е съчетанието на западни симфонични с традиционни музикални инструменти, като ърху и пипа.

Диригент от 2012 г. насам на един от оркестрите на „Шен Юн“ е маестро Милен Начев. Неговата впечатляваща автобиография включва над 800 участия в най-реномираните концертни зали като Карнеги Хол, Кенеди Сентър и операта в Токио. Начев е също бивш диригент на Симфоничния оркестър на БНР.

Фалун Гонг в представленията на „Шен Юн“

Във всеки спектакъл на „Шен Юн“ неизменно присъства епизод, посветен на духовния метод Фалун Гонг и неговото жестоко преследване от китайската комунистическа партия (ККП).

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото, с пет медитативни упражнения. Философията ѝ се основава на три принципа – Истинност, Доброта, Търпение. За първи път е представена в Китай през 1992 г. от Ли Хонгджъ, два пъти номиниран за Нобеловата награда за мир.

Фалун Гонг става най-масовото социално явление в Китай през 90-те години на 20-и век: до 1999 г. последователите достигат 70-100 милиона души. По брой те надвишават почти двойно членовете на комунистическата партия, които по това време са 65 милиона.

От страх, че новата независима духовна идеология може да излезе извън контрола на режима, ККП започва през юли 1999 г. национална кампания за изкореняването на Фалун Гонг от Китай. Най-тежкото документирано престъпление срещу последователите е насилственото изземане на жизненоважните им органи в държавни болници и затвори. Целта е тяхното физическо изтребване, както и реализиране на огромни финансови печалби от операции за трансплантация. Тази порочна практика е потвърдена от преки свидетели и експертни доклади, и е осъдена от правителства и международни организации.

Въпреки продължаващите вече 22 години зверства, симпатизантите на Фалун Гонг продължават да отстояват своите убеждения и се противопоставят на насилието от ККП по мирен начин.

Вдъхновени от непреклонната вяра и духовната сила на Фалун Гонг, артистите от „Шен Юн“ я илюстрират и превръщат в реалност на световната сцена. Театралните истории за съдбата на най-голямата преследвана група хора в света вълнуват и просълзяват често онемялата публика.

Самите артисти от „Шен Юн“ практикуват Фалун Гонг и това е още една причина да разказват – чрез своето изкуство – истината за гоненията на своите съмишленици в Китай.

Публика от висока класа

Почти всички спектакли на „Шен Юн“ са разпродадени, а публиката включва хора от различни прослойки на обществото, в това число известни политици, холивудски знаменитости и дори кралски особи.

Принцеса Лиа Белгийска присъства на представлението в Женева през март 2019 г. и окачестви артистите от „Шен Юн“ като „изключително красиви, елегантни, пластични и талантливи“. Сподели, че още от началото на спектакъла е била запленена от тяхната енергия.

Френският принц Жан Орлеански, първи наследник на френския трон и потомък на крал Луи XIII, беше възхитен в Париж през януари 2019 г. от „техниката и енергията на класическия китайски танц“ на „Шен Юн“. По думите му, представлението е „покана за бягство в свят пълен с цветове, поезия и хумор“.

Британският лорд Стърлинг нарече „Шен Юн“ „невероятен“ и „превъзходен“ спектакъл, след като го гледа в Лондон през април 2019 г.

Принцеса Беатрис Мари Каролайн Луиз Франсоаз от Бурбон-две Сицилии се любува два пъти на спектаклите на „Шен Юн“ – в Неапол през януари 2020 г., а преди това в Париж.

Комплимент към изпълненията на „Шен Юн“ е и високата оценка на световноизвестни музиканти.

Легендарният китарист и съосновател на групата Куийн, Брайън Мей, беше сред зрителите на спектакъла в Лондон през април 2019 г. Мей нарече „Шен Юн“ „вълшебен и просветляващ“.

Знаменитата българска оперна певица Райна Кабаиванска се наслади на представление на „Шен Юн“ в италианския град Модена през януари 2020 г.

Легандарното сопрано похвали артистите за тяхното „съвършенство“ и „професионализъм“, и им благодари, че са я направили съпричастна към възраждането на традиционната китайска култура.

„Това е магия!“, възкликна Кабаиванска, в интервю за телевизия NTD.

Спектаклите на „Шен Юн“ за забранени в Китай, като представители на ККП често се опитват да саботират изявите на компанията зад граница.

Програмата по градове на „Шен Юн“ за 2022 г. можете да видите тук: https://www.shenyun.com/tickets.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button